Ytj.fi – yrityksen ensirakkaus

Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ on Patentti- ja rekisterihallituksen ja Verohallinnon yhteinen palvelu, jossa yrittäjä tai vaikkapa säätiön edustaja voi yhdellä ilmoituksella ilmoittaa tärkeitä tietoja molemmille viranomaisille.

Voit kertoa esimerkiksi sen, että perustat yrityksen. Se nimittäin tapahtuu ytj.fissä. Vain pari klikkausta ja ilmoittamasi uuden osakeyhtiön tiedot välittyvät PRH:n kaupparekisteriin.

Lisäksi tiedot singahtavat Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

Tosin ihan kaikkia tietoja ei vielä voi ilmoittaa sähköisesti, vaan on tartuttava saitilta löytyviin paperilomakkeisiin. Tämä koskee ennen kaikkea säätiöitä ja yhdistyksiä sekä vielä toistaiseksi toiminimellä yritystä pyörittäviä.

Jälkimmäisten osalta helpotusta sähköiseen ilmoittamiseen saadaan helmikuussa 2016.

TSEKKAA MITEN KILPAILIJALLA MENEE

YTJ ei ole mikään uusi juttu, mutta uutta on se, että palvelua on nyt uudistettu ensimmäistä kertaa 14 vuoteen. Toiminnallisuuksia on parannettu ja tietty ulkoasuakin aina logoa myöten.

Yksi muutoksia kokenut toiminto on yrityshaku, joka aiemmin kulki nimellä ”YTJ-tietopalvelu”. Yrityshakuun pääsee nyt suoraan etusivulta.

Jos sinulla on tiedossa y-tunnus, voit YTJ:ssä hakea minkä tahansa yrityksen perustietoja sekä nähdä, onko yritys kenties ennakkoperintärekisterissä tai onko sillä mahdollisesti verovelkaa.

Haku on suosittu: vuosittain hakuja tehdään noin 20 miljoonaa kertaa.

 SUHTEEN ENSIASKELEET HORJUVAT

Ensin rummutan, että fantastinen palvelu tämä YTJ ja sitten kerron seuraavan:

ajalla 15.12.2015–4.1.2016 tiedonsiirrossa YTJ:stä Verohallintoon on katko.

Syynä on vuodenvaihteessa Verohallinnossa käyttöön otettavan uuden valmisohjelmiston asennus. Katkon aikana kauppa- tai säätiörekisterin tiedot kuitenkin siirtyvät YTJ:stä normaalisti Patentti- ja rekisterihallitukseen.

Jos siis joulunpyhinä saat inspiraation perustaa yrityksen, kannattaa sinun lukea tämä tiedote.

Se kannattaa lukea myös, jos ounastelet stressaavan joulusesongin päätteeksi lyöväsi hanskat firman tiskiin. Tai jos olet jättämässä joululoman ratoksi YTJ:hin liittyviä rästihommia.

Myönnetään, että katko tuo pienen mutkan uuden yrityksen ja YTJ:n ensiaskeliin, mutta eivätkö suhteet monesti ole hieman hankalia aluksi?

Jatketaan keskustelua Twitterissä: @KoskimakiMarja