Slush + verottaja = 3

Messukeskus kiehui kasvuyrittämisen ympärillä 15 000 ihmisen voimalla. Kävin paikalla kahdesta syystä.

Ensimmäiseksi halusin arvioida, että pitäisikö meidän eli Verohallinnon olla mukana.

Toiseksi kaipasin ymmärrystä niistä jakamistalouden osa-alueista, joissa verottajan tukea kaivataan.

Ensimmäiseen kysymykseen on helppo vastata kategorisesti kyllä.  Meidän tulee olla Slushissa, mutta tavoillemme uskollisesti. Meidän kannattaa mennä sinne etsimään kiinnostuneita yrittäjiä, tehdä samaa kuin kasvuyrittäjät. Hakea potentiaalisia ”asiakkaita”.

Osallistujilla ei ole Slushin aikana mahdollisuutta ryhtyä pohtimaan verotusta. Heillä on kiire myydä liikeideaansa sijoittajille. Mutta me voimme käydä etsimässä liidejä kasvuyrittäjistä, jotka kokevat tarvitsevansa meidän apua Slushin jälkeen.

Miksemme siis jalkautuisi?

Toinen kysymys on tiukempi. Mitä jakamistaloudessa on uutta verottajalle?

Esim. miten meidän tulisi toimia yrityksen kanssa, jonka ideana on välittää mikrotyöpaikkoja ja kerätä sekä maksattaa Paypalin kautta? Tai yrityksen, joka auttaa globaalia taksiyritystä tekemään asiakkaiden maksut verottajalle näkyväksi? Tai, miten toimia, kun yritys välittää globaalisti rahoituspalvelua kuluttajalta kuluttajalle?

Esimerkeissä tulosta maksetaan paikallisesti veroa, mutta miten verottaja voisi tehdä veron maksamisen helpoksi asiakkaalle?

Hyvä esimerkki verottajan ja uuden talouden yhteistyöstä on Viron valtion suunnitelma: se aikoo ostaa palvelun, jolla esimerkiksi Uberin kuitit välittyvät ALV-maksatukseen.

Veikkaan, että jakamistalous tulee nousemaan eri maiden verottajien agendalle entistä aktiivisemmin. Yksinkertaisesti siitä syystä, että meidän kannattaa olla kasvuyrittäjien tukena.

Slush on parasta mitä Suomessa on tapahtunut marraskuussa 2015.

Nyt loskakuu saa alkaa.

5 thoughts on “Slush + verottaja = 3

 1. Hyvää pohdintaa, Mikko! Maksamisen murros tuo lisää kirittävää meille kansallisille verottajille: yhä useamman tulot muodostuvat jo nyt verkossa ja palkkiot maksetaan bitcoineissa. Olemmeko omalla trackilla mukana #Slush16? #GovtxSlush

  Tykkää

  1. Moi Johanna, kiitos kommentista. Ei ole mitään konkreettista tehty asian eteen. Mikko

   Tykkää

 2. Törmäsin asiakasystävälliseen toteutukseen Merikeskus Vellamossa Kotkassa. Toteutus ei vastaa yllä esitettyihin kysymyksiin, mutta antoi muutoin ajattelemisen aihetta miten uusilla ratkaisuilla voidaan parantaa palvelukokemusta. Näyttelyyn mennessään kävijä saa tabletin, josta hän valitsee haluamansa kielen (tässä tapauksessa vaihtoehtoja oli kuusi). Näyttelyn seiniltä ja vitriinien laseilta löytyy älytarroja. Kun tabletin vie älytarran päälle, saa näytölle lisäinformaatiota näyttelyesineestä valitsemallaan kielellä. Lisäinfo voi olla esim. tekstiä, kuvaa, videota. Merikeskus on laajentamassa ideaa siten, että lähitulevaisuudessa älytarrojen sisällön voi lukea omalla laitteella eli oma kännykkä toimii näyttelyssä oppaana! Ja Vellamossa kannattaa muutoinkin käydä :)

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.