Virhe yhtiön verotuksessa

Varmoja syksyn merkkejä ovat Karjala-turnaus ja muutosverotuskauden alkaminen. Lokakuun lopussa nimittäin päättyi säännönmukainen verotus yhteisöjen osalta, joiden tilikausi loppui joulukuussa 2014.

Voi olla, että osakeyhtiön tai vaikkapa yhdistyksen pitää hakea muutosta eli oikaisua täyttövirheeseen, toimitettuun arvioverotukseen, ratkaistuun aineelliseen asiaan tai määrättyyn veronkorotukseen.

Jos ryhdyt hakemaan oikaisua tuloverotukseen, on tärkeää, että vaatimuksesi on huolellisesti laadittu ja oikeaan aikaan jätetty. Sillä voi käsittelyä nopeuttaa ja välttyä turhalta selvittelyltä.

On myös tärkeää huomata, että tällä hetkellä esimerkiksi tuloverotusta ja arvonlisäverotusta koskevat muutoksenhakumenettelyt eroavat huomattavasti toisistaan

 – joku voisi kutsua niitä jopa hallintohimmeliksi.

Esimerkiksi tuloverotukseen liittyvä oikaisuvaatimus osoitetaan oikaisulautakunnalle ja arvonlisäveroa koskeva vaatimus Verohallinnolle.  Myös määräajat eroavat toisistaan.

Tunnelin päässä kuitenkin näkyy valoa, koska parhaillaan valtionvarainministeriössä valmistellaan hallituksen esitystä, joka toteutuessaan yhtenäistäisi muutoksen hakemista verotukseen.

TARKISTA ETTET TEE TURHAA TYÖTÄ

Ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen ja alat raapustamaan oikaisuvaatimusta verotuksen oikaisulautakunnalle, on hyvä varmistua, että voitko muutosta ylipäätänsä hakea. Lisäksi muutosta voi hakea verovelvollinen itse sekä jokainen muu, jonka omaan verotukseen muutosta haettava verotus välittömästi saattaa vaikuttaa.

Ensimmäiseksi on syytä tarkistaa määräajat.

Verovelvollisen – eli edustamasi yhteisön – on tehtävä tuloverotuksen oikaisuvaatimus viiden vuoden kuluessa verotuksen päättymistä seuraavan vuoden alusta. Esimerkiksi jos tilikausi on päättynyt 31.12.2009 ja säännönmukainen verotus 31.10.2010, on muutosta haettava 31.12.2015 mennessä.

Seuraavaksi on syytä huomioida, että vaaditulla muutoksella täytyy olla vaikutusta veron määrään.

Muutosta ei voi siis hakea tilanteessa, jossa veroilmoituksella on tapahtunut esimerkiksi täyttövirhe, mutta virhe on ns. kosmeettinen. Tällainen tilanne voi syntyä, jos kulupuolelle on siirretty väärin luku tilinpäätökseltä, mutta virheestä huolimatta verotettava tulo on laskettu oikein.

EI TURHIA HÖPINÖITÄ

Kun arvelet, että sinulla on perusteltu syy jättää muutosverotushakemus yhteisön verotukseen liittyen, ryhdy hommiin.

Riippumatta siitä onko oikaisuvaatimus laadittu valmiille pohjalle vai vapaamuotoisesti tulee siinä aina selkeästi yksilöidä päätös, johon haetaan muutosta (esim. Verotuspäätös 2014/Verovuosi 2014).

Jos päätät käyttää valmista paperilomaketta, huomaat pian, että tila on huomattavan rajallinen. Jos siis oikaisuvaatimuksesta on tulossa novellin mittainen, kannattaa suosiolla laatia oikaisuvaatimus vapaamuotoisesti.

Seuraavaksi on ilmoitettava mitä vaaditaan. Tämä kohta on hyvä pitää mahdollisimman lyhyenä ja ytimekkäänä, jotta vaatimus tai vaatimukset ovat helposti ymmärrettävissä.

Tämän jälkeen on vielä kirjoitettava perustelut vaatimuksille, ja loppusilauksena ovat tietysti liitteet.

Hyvänä seikkana voitaneen pitää sitä, että säännönmukaisen verotuksen aikana toimitettuja asiakirjoja ei tarvitse välttämättä toimittaa uudestaan, koska ne on jo tallennettu Verohallinnon sähköiseen arkistoon.

Ihan viimeiseiksi edessä on hakemuksen postitus.

Oikaisuvaatimus tulee osoittaa verotuksen oikaisulautakunnalle. Ehto ei ole täysin ehdoton: oikaisuvaatimukseksi tulkitaan myös esimerkiksi verotuksen päättymisen jälkeen annettu uusi veroilmoitusta.

Sitten voit taas keskittyä pikkujoulukauden odotukseen.

4 thoughts on “Virhe yhtiön verotuksessa

 1. Sisältö hyvä, mutta kielifriikkinä toivoisin oikeakielisyyteen keskittymistä. Voitaneen eikä voitanee.

  Tykkää

  1. Virheitä voi verotuksen lisäksi tulla blogin oikeinkirjoitukseen ja ilmeisesti kaikkialle missä ihminen on toimijana. Kiitos tarkkasilmäisyydestä!

   Tykkää

 2. Jo neljänä vuonna meille on tullut huomautus kerran vuodessa maksetun palkan verotuksesta. Joka kerran maksu on suoritettu, mutta se on ohjautunut jotenkin henkilökohtaiseen verotukseen. Jonkin kerran on vika ehkä ollut epäselvässä sähköisessä lomakkeessa. Mutta nyt se oli viitenumerossa, joka esti verottajaa maksettua summaa. Eikö verottaja voisi lähettää selvää laskua, jolla verot voisi maksaa eikä näin epäselvää systeemiä. Onko verohallituksella intressi veloittaa vanhoja yrittäjiä kahteen kertaan vai mikä tässä on taustalla?

  Tykkää

  1. Moi,

   Missään nimessä ei ole tarkoitus periä maksuja kahteen kertaan. Minun on vaikea sanoa pelkästään noiden tietojen perusteella missä vika on ollut. Jos haluat, että tutkin asiaa enemmän, niin voit laittaa minulle sähköpostiin (etunimi.sukunimi@vero.fi) yhteystietosi.

   Yt,
   Anssi Laine

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.