Olen addiktoitunut verotuksen aikuisviihteeseen

Verotiedot ovat yleensä salassa pidettäviä. Ne ovat sen verran salaisia, että aiheesta on tehty jopa väitöskirja. Tiettyjä poikkeuksia salassapitoon kuitenkin on.

Suomessa on ollut pitkään voimassa avoimuusperiaate joidenkin verotietojen osalta. Julkishallinto perustuu myös lähtökohtaisesti avoimuuteen. Kaikki yleensä paljastetaan.

ERILAISIA JÄNNITTEITÄ

Verotietojen julkisuudesta on keskusteltu paljon. Suuri yleisö vaatii kaiken nähtäväkseen, mutta varakkaat ovat huolissaan intimiteettisuojastaan. Joillakin paikkakunnilla äyrilistan ykköspaikalle pääseminen on voinut olla kunnia-asia, josta on kilpailtu.

Verotuksen julkisten tietojen arviointi kiteytyy kysymykseksi, mikä on yksityisyyden suojan suhde niihin yleisiin intresseihin, joita verotuksen julkisilla tiedoilla edistetään.

NAAPURILLE LISÄÄ MÄTKYJÄ

Verotietojen julkistamispäivää on jopa kutsuttu kansalliseksi kateuspäiväksi. Onko se kuitenkaan kadehdittavaa, jos jollakin on jaettavaa? Jaettavallahan kustannetaan yhteistä hyvää. Osapuolet ovat usein erimielisiä siitä, miten jakamisen pitäisi tapahtua. Toisaalta voisihan olla ihan kivaa, jos siltä ikävältä narisevalta naapurilta näpsäistäisiin vähän enemmän.

MIKÄ ON JULKISTA?

Yksityishenkilöiden osalta julkisia tietoja ovat mm. verotettavat ansio- ja pääomatulot, verojen ja maksujen kokonaissumma, sekä mätkyt ja palautukset. Tietoja voi käydä katsomassa verotoimistossa tai tiedustella puhelimitse.

Yksityisyyden suojan vuoksi tietoja ei voi tulostaa tai kopioida tietovälineelle. Paperiteollisuutta saa kuitenkin tukea oman muistivihon käyttämisellä.

YHTEISKUNNALLISESTI KIINNOSTAVAN KESKUSTELUN EDISTÄMINEN

Tietoja annetaan myös sähköisesti toimituksellisiin tarkoituksiin. Tällöin tiedot annetaan maakuntakohtaisesti. Toimituksellinen tarkoitus asettaa selkeitä rajoituksia tietojen käytölle. Kyse on taas yksityisyyden suojaamisesta, vaikka tiedot ovat julkisia. Se kummittelee koko ajan taustalla.

Media haluaa tiedot valon nopeudella, muttei saa online-yhteyttä verottajan järjestelmiin. Tiedot annetaan vain muistitikuilla tai turvasähköpostilla. Kaikki saavat tiedot samanaikaisesti. On armoton kilpailu siitä, kuka pääsee ensimmäisenä uutisoimaan.

IRTOAAKO NÄISTÄ TIEDOISTA SITTEN JOTAKIN?

Tavallisten palkansaajien osalta peli on selvä. Tilastot näyttävät armottoman tarkasti tilanteen: verotettava ansiotulo on usein palkan määrä.

Muiden osalta tilanne voi olla kuitenkin aivan toinen. Suorien johtopäätösten vetäminen julkisten verotietojen perusteella voi antaa väärän kuvan. Tilanteen arvioiminen edellyttäisi jonkinlaista käsitystä kokonaisvarallisuudesta sekä tuloista.

ILTALUKEMISEKSI VEROTUKSEN TIILISKIVIÄ

Kaiken lisäksi pitäisi vielä ymmärtää Suomen verojärjestelmä. Nykyään sekään ei tunnu riittävän, kun kansainvälisten tapausten määrä on kasvanut jatkuvasti. Verojärjestelmillä on myös tapana aika ajoin uudistautua.

Kaikki tulot eivät ole veronalaisia. Esimerkiksi osingoista osa on verovapaita. On myös olemassa erilaisia laillisia tapoja minimoida veroja. Hyvin varakas henkilö voi elää vaikkapa syömällä pankkitilillä olevaa pääomaansa ja antaa varallisuuden kasvaa sijoitusyhtiössä. Verotettava tulo voi siis olla pienempi kuin pienituloisella eläkeläisellä. Tilanteet ovat hyvin yksilöllisiä ja vaihtelevat vuodesta toiseen.

ASIOITA ON LAITETTU VERHON TAAKSE

Verotietojen julkisuus on kaventunut, kun perukirjat nykyään toimitetaan Verohallinnolle. Aikaisemmin käräjäoikeudesta sai kuka tahansa kopion koko perukirjasta.

Uudistus lienee perusteltu yksityisyyden näkökulmasta, vaikka nykyään perukirjoissa harvoin luetellaan vainajan viimeinen koti-irtaimisto aivan kaikkine yksityiskohtineen. Julkinen tieto vähäpukeisesta naisesta seinälläni ei välttämättä ilahduttaisi sukulaisiani – vaikka sen olisi tehnyt kansainvälisesti tunnettu taiteilija.

ÄLÄ UNOHDA YRITYSTEN TIETOJA

Yksityishenkilöiden lisäksi on huomattava, että julkisuus koskee myös yrityksiä. Julkista tietoa ovat verotettava tulo maksunpantujen verojen yhteismäärä, ennakoiden yhteismäärä ja veronpalautukset tai mätkyt. Kuntakohtainen verojenmaksu ei kuitenkaan ole julkista.

Nykyään kansainvälisen yritykset ovat alkaneet yhä lisääntyvässä määrin esittää verojalanjälkiään eli kertomaan verojen maksuistaan. Myös kotimaiset yritykset ovat alkaneet käyttää kilpailuvalttina sitä, että maksavat verot Suomeen. Veroasioista on siis painetta kertoa.

SE KARMEA INTIIMI TUNNUSTUS

Olen aikuisviihteen suurkäyttäjä.

Kun verotuksen julkiset tiedot valmistuvat, olen aina laittanut popliinitakin päälleni, kaulukset ylös ja hatun päähän. Olen mennyt kioskille ostamaan verotuksen aikuisviihdepakettia. Olen vilkuillut kummankin olkapään ylitse, ettei kukaan varmasti näe, ja vaivihkaa hieman vaivautuneesti ostanut viihdepaketin.

Kotiin päästyäni olen suorastaan häpeilemättä ahnehtinut tietoa viihdepaketista. Se on ollut kuin kuka on kukin kirja. Olen nähnyt mitä kukakin on saanut aikaiseksi. Olen voinut olla ylpeä heidän saavutuksistaan.

VIIMEISIMMÄT TAPAHTUMAT

Jottei minun ja muiden kaikki vähäinen vapaa-aika menisi aikuisviihteen parissa, on korkein hallinto-oikeus viisaasti rajoittanut verotietojen julkisuutta. Yli miljoonan suomalaisen henkilön pääoma- ja ansiotulojen sekä varallisuuden julkaisemisen kuntakohtaisena painotuotteena katsottiin olevan hieman liikaa yksityisyyden näkökulmasta.

Rakkaalla popliinitakillani ei ole enää viime vuosina ollut suurta käyttöä, kun aikuisviihde on siirtynyt nettiin. Voin nauttia kahvilassa espressoa ja samalla lukea tabletilla rakasta aikuisviihdettä ilman, että kukaan saa tietää yhtään mitään. Tosin hymyilevät kasvoni voivat herättää ihmetystä.

Lisää henkilökohtaisia ajatuksia jostain syystä vain Twitterin puolella @ManninenPetri

2 thoughts on “Olen addiktoitunut verotuksen aikuisviihteeseen

  1. Suomessa toimivien yritysten verojen maksu Suomeen perustuu eduskunnan säätämään lakiin, se ei voi olla mikään kilpailuvalttiasia.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.