Moi, mun kollega on kone

Tanskalaisen fyysikko Niels Bohrin kerrotaan sanoneen, että ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen. Vaikeaa se onkin. Esimerkiksi IBM:n johtaja ennusti 1940-luvulla tietokoneiden tai puhelinten tulevaisuutta varsin väheksyvästi. Voimme vain ihmetellä, miten hän on voinut ajatella, että maailmassa olisi tarvetta viidelle tietokoneelle. Ehkä hän tarkoittikin viisi per nuppi?

Teollistumisen myötä koneet ovat korvanneet ihmisvoimin tehtyä työtä jo parin vuosisadan ajan. Tietotyö vaikuttaa olevan samalla tiellä, ja ilman kristallipalloakin uskallan ennustaa, että verotus kulkee yhtenä muiden mukana koneistuksen tiellä.

Onko verotuksen tietotyöläisen työpaikka vaarassa? Kyllä ja ei. Robotisaatio tulee ottamaan osansa. Nimittäin tehtävän, jonka voi nopeasti opettaa uudelle työkaverille, voi opettaa myös koneelle.

Tuntuuko epämiellyttävältä?

Tietyt veroasiat ovat selkeitä ja toistuvat usein. Näihin tehtäviin olisi mahdollista sysätä robotti. Kiva työpari, joka ottaa mukisematta vastaan tylsät työt. Se ei kuitenkaan olisi toimistossa hääräävä hauskannäköinen koje, vaan tietojärjestelmien uumenien virtuaalinen puurtaja.

Valitettavasti kaikki verotustyöt eivät ole yksinkertaisia. Verolainsäädännön monimuotoisuus takaa sen, että jossain työskentelee jatkuvasti joukko tietotyöläisiä, jotka miettivät, miten kansalaisten ja yritysten verorasituksen voisi minimoida. Ja he ovat siinä vielä varsin hyviä, ja sietää ollakin, sillä haasteita riittää vaikkapa kansainvälisellä verokentällä, jossa Suomi muiden valtioiden ohessa halua turvata verotulonsa ja estää veropaon.

Onneksi ovat. Sillä ainakaan toistaiseksi keinoäly ei ole niin kehittynyttä, että se pystyisi käsittelemään verosuunnittelua. Jos koneelle opettaa yhden asian, se ei pysty sen perusteella tutkimaan poikkeavaa tapausta. Tietokoneen väitetään kuitenkin muuttuvan oppivammaksi. Mihin asti koneen ajattelukyky voi venyä, jää nähtäväksi.

Uskonkin, että ihmisälylle on edelleen tarvetta. Ja verottajalle.

Jatka keskustelua Twitterissä @sannasavolainen.

One thought on “Moi, mun kollega on kone

Kommentointi on suljettu.