Jakamistalous ja vieraita naisia makuuhuoneessani

Digitalisoitumisen myötä maailma muuttuu ja uusia ilmiöitä tulee. Optimistien mukaan tämä tarkoittaa kaikille mahdollisuutta tehdä kaikkea kivaa. Voi vuokrata asuntoa, kun on poissa tai auttaa muita ajamalla autoa. Kaiken mahdollistaa serveri jossakin. Resurssit tehostuvat.

Pessimisti tosin ajattelisi, että  keskiluokka kurjistuu saneerausten myötä ja joutuu majoittamaan makuuhuoneessaan ylimääräisiä vieraita. Sekatyöläisiksi muuttuneet päivätyöntekijät on pakotettu laittamaan autokin vuokralle.

MITEN TÄMÄ LIITTYY VEROTTAJAAN?

Haluaako verottaja pilata kaiken kivan tai viedä vähät rahat? Ei. Lainsäätäjä on aikanaan päättänyt, että kaikki tulot ovat laajasti veronalaisia. Aikanaan päätettiin myös, että tuloista saa tehdä vähennyksiä. Tämä koskee myös jakamistaloutta eli verotus on nettoverotusta. Verottaja vain haluaa, että verot maksetaan samalla tavalla kuin muistakin tuloista.

Aikanaan lainsäätäjällä ei kyllä ollut mielessä, että jonain päivänä voisi tulla ilmiö nimeltä jakamistalous. Pykäliä ei ole suunniteltu sitä varten.

Toimivatko pykälät sitten jakamistalouden suhteen? Pykälät toimivat kohtuullisesti verottajan kaavamaisten vähennysten kanssa.

PIKAVEROTUSTA MINI-ILMOITTAMISELLA

Asiaa pitäisi ehkä fundeerata. Hallinnollisen taakan keventämiseksi olisi tietysti helpottavaa, jos yksityishenkilön toiselle yksityiselle myymät jakamistalouden palvelut olisivat erilaisin rajoituksin veropaita tiettyyn määrään asti. Verovelvolliset eivät varmaankaan pitäisi tätä erityisen epämiellyttävänä. Rajanvedot kuitenkin aiheuttaisivat erilaisia uusia ongelmia. Verojen pikaverotuskin helpotetulla mini-ilmoittamisella auttaisi.

DRINKKI AHDISTUKSEEN

Jos satunnaisen asunnon vuokrauksen verotus jäi ahdistamaan, niin ota klassinen verodrinkki GT: Täytä lasi puolilleen jäitä, lisää seiskalomakkeelta 30 %:n pääomaveroa 4 cl ja pidennä tonic-vedellä 12 cl. Purista joukkoon muutaman limeviipaleen mehut kasaan vähennysten kanssa ja pudota viipaleet lasiin koristeeksi. Tarjoile, niin halutessasi, pillin kera. Juoma hohtaa hyvää tahtoa ultraviolettivalossa tonic-veden sisältämän kiniinin ansiosta. Nauti rauhassa, koska rahoillasi kustannetaan paljon hyvää muille.

Jos taas autoilet matkustajien kanssa, niin ota vain tuoremehua ja lue verottajan uusi vähennysohje asioittesi helpottamiseksi.

VUOKRALAISIA MAKUUHUONEESSA?

Itse ajattelin tutustua palveluihin asiakkaana. Kaverit kulkevat autoni kyydissä ilmaiseksi ja asiakkaat tuskin antaisivat kovinkaan montaa tähteä palveluistani. Hieman konservatiivisena henkilönä vierastan vielä ajatusta, että makuuhuoneeseeni tulisi vuokralaisia ja naispuoliset tuskin ovat halukkaita maksamaan mitään. Etenkään arvonlisäveroa.

Muistathan, että ajatukset olivat vain kirjoittajan henkilökohtaisia pohdintoja. Haluan kiittää kaikkia impulssien antajia nimeltä mainitsematta jutun laatu huomioiden. Sana on vapaa @ManninenPetri

8 thoughts on “Jakamistalous ja vieraita naisia makuuhuoneessani

 1. Asun omistusasunnossa, asunto-osakeyhtiön rivitalo. Jos maksan kuukaudessa hoitovastiketta 300 euroa ja vesimaksuja 40 euroa ja saan ylimääräisestä huoneesta vuokratuloja 300 euroa, olen vielä tappion puolella 40 euroa. Haluaisin verottajalta selkeät ohjeet, miten vähennykset kuuluu määrittää. Verotus on nettoverotusta, mutta miten nettovoitto lasketaan yhteisasumisessa? Tässä esimerkissä tulot ovat pienemmät kuin menot, mutta asia ei tietenkään ole näin yksinkertainen. Onko verottajalla niin tiukka linja, että hoitovastiketta ei saa vähentää miltään osin?

  Tykkää

  1. Olet aivan oikeassa, että asia ei ole ihan yksinkertainen.

   Omassa käytössä olevan asunnon satunnaisesta vuokraamisesta saadusta vuokratulosta vähennetään vuokrauksesta suoraan aiheutuneet kustannukset sekä vuokrattua asunnon osaa ja vuokrausaikaa vastaavat suhteelliset osuudet koko asuntoon kohdistuvista kiinteistä kustannuksista.

   Sinun pitäisi jakaa hoitovastike 300 oman asumisen osaan ja vuokralla olevaan osaan pinta-alojen mukaan. Se ei ole kokonaan vähennyskelpoista, koska osa siitä kohdistuu sinun omaan asumiseesi. Vesimaksu pääluvun mukaan jaettuna.

   Verottaja on antanut tarkemman ohjeen Vuokratulojen verotus joka löytyy http://www.vero.fi ja siitä kohta 4.1

   Lähettäjä: Verona [mailto:comment-reply@wordpress.com]
   Lähetetty: 23. lokakuuta 2015 10:53
   Vastaanottaja: Manninen Petri (Henkilöverotus/Hki)
   Aihe: [Verona] Kommentti: ”Jakamistalous ja vieraita naisia makuuhuoneessani”

   Tykkää

  1. Hei Tapani,

   Kiitos palautteesta. Hyvin laaditut selkeät ohjeet.

   Petri

   Lähettäjä: Verona [mailto:comment-reply@wordpress.com]
   Lähetetty: 25. lokakuuta 2015 19:28
   Vastaanottaja: Manninen Petri (Henkilöverotus/Hki)
   Aihe: [Verona] Kommentti: ”Jakamistalous ja vieraita naisia makuuhuoneessani”

   Tykkää

 2. PiggyBaggy tavarakimppakyydissä on laaditty nämä ohjeet, joita voi hyvin soveltaa muissakin jakamistalouspalveluissa:
  Meneekö tekemistäni kuljetuksista saaduista korvauksista veroa?
  piggybaggy.com/usein-esitettyja-kysymyksia/#MeneekoTekemistaniKuljetuksistaSaaduistaKorvauksistaVeroa
  Ystävällisin terveisin,
  Henni Ahvenlampi
  PiggyBaggy-tavarakimppakyyti

  Tykkää

  1. Kiitos palautteesta. Valitettavasti en voi Verohallinnon puolesta kommentoida ohjeita blogipalstalla. Se on väärä foorumi.

   Lähettäjä: Verona [mailto:comment-reply@wordpress.com]
   Lähetetty: 27. lokakuuta 2015 12:15
   Vastaanottaja: Manninen Petri (Henkilöverotus/Hki)
   Aihe: [Verona] Kommentti: ”Jakamistalous ja vieraita naisia makuuhuoneessani”

   Tykkää

   1. PiggyBaggyn ohjeet on laadittu verottajan antaman linjauksen mukaan. Kommenttointia ei siis tarvita, mutta toki odotamme verottajan yksinkertaistavan menettelyä.
    Ystävällisin terveisin,
    Henni /PiggyBaggy

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.