Tehokas katuminen alkaa – olemme valmiina

Hallitus on äskettäin antanut verotuksen oma-aloitteista oikaisua eli niin sanottua tehokasta katumista koskevan lakiesityksen. Esityksen mukaan ulkomailla – aiemmin Verohallinnon ulottumattomissa – olleet tulot ja varat voi vuoden 2016 aikana ilmoittaa oma-aloitteisesti Verohallinnolle ilman rikosseuraamuksia. Sama koskee kotimaisia salattuja tuloja ja varoja.

Tehokkaan katumisen ohjelmia on ollut käytössä useissa eri maissa jo vuosia. Esimerkiksi Ruotsissa vastaavan menettelyn ansiosta on vuosittain saatu noin 40 miljoonan euron lisätulot verotukseen. Hollannissa kertymät olivat moninkertaiset.

Toki täytyy muistaa maittemme väliset erot, emmekä tässä vaiheessa tiedä, kuinka moni henkilö katumismahdollisuuteen tarttuu. Suomessa vero-odotukset ovat hyvin maltillisia, arviona on esitetty noin 10 miljoonaa euroa.

H-HETKI ON KÄSILLÄ

Kansainvälinen paine on viime vuosina saanut aikaan sen, että aiemmin pankkisalaisuudestaan tiukasti kiinni pitäneet maat ovat nyt tietojenvaihtosopimusten piirissä.

Varojaan salailleiden kiinnijäämisriski lisääntyy entisestään, kun laaja kansainvälinen tietojenvaihto-ohjelma käynnistyy viimeistään vuonna 2017. Lain voimaan tulo osuu viime hetkeen, sillä vaarana on, että ulkomaille varojaan sijoittaneet suomalaiset siirtävät varansa vieläkin kauemmaksi paikkoihin, jotka eivät ole kansainvälisen tietojenvaihto-ohjelman piirissä.

TERVETULOA VERONMAKSAJAKANSALAISEKSI SUOMEEN

Kuluneen kesän aikana keskustelu tehokkaasta katumisesta on ymmärrettävästi nostanut esiin mielipiteitä puolesta ja vastaan. Itse ajattelen asiaa lähinnä verotulojen näkökulmasta. Verohallinnon tehtävä on kerätä verot mahdollisimman kattavasti, ja oma-aloitteisen oikaisun mahdollisuus on yksi keino tavoitteen saavuttamiseksi.

Häviäjiä ei ole, sillä vaihtoehto katumiselle ei useinkaan olisi rikollisten rankaisu, vaan rahojen säilyminen edelleen piilossa. Menettelyssä katuja maksaa veronsa ja veronkorotuksensa ja liittyy tämänkin tulon ja varallisuuden osalta osaksi suomalaisten veronmaksajien joukkoa – myös tulevina vuosina.

Verohallinto on jo lain valmistelun aikana varautunut uuden lain toteuttamiseen. Menettelyohje asian hoitamiseksi tulee olemaan valmiina hyvissä ajoin ennen vuoden vaihdetta.  Tulemme myös aikanaan viestittämään yleisellä tasolla siitä, kuinka suuri joukko henkilöitä tarttui tehokkaan katumisen mahdollisuuteen ja miten paljon verotuottoa maallemme kertyi.

Jatka keskustelua Twitterissä @PekkaRuuhonen

One thought on “Tehokas katuminen alkaa – olemme valmiina

Kommentointi on suljettu.