Verotus on semi ankeeta

Nuoriso, käsi pystyyn se, joka miettii veroasioita päivittäin. Toinen käsi ylös, jos verokortin tilaaminen tai veroilmoituksen täydentäminen kuulostaa kivoimmilta asioilta, joita verkossa voi tehdä. Tasapuolisuuden nimissä vanhemmatkin saavat nostaa kädet pystyyn.

Eikö yhtään kättä? Ehkä muutama, jos vastaajista joku on töissä tilitoimistossa tai Verohallinnossa, opiskelee vero-oikeutta tai on kertakaikkinen erikoistapaus.

Verotuksella on ankea maine eikä ihan syyttä. On vaikeita termejä, monimutkaista kieltä ja lakipykälää pykälän perään. Silti verot on maksettava ja asiat hoidettava, jotta yhteiskunta pyörii.

HYVIN MENEE

Verohallintolaista joskus jännittää, mitä ne nuoret oikein ajattelee veroista. Lymyääkö nurkan takana verokielteisyys? Mitä jos nuoret eivät enää maksakaan kuuliaisesti veroja ja verojen keräämiseen joudutaan sen takia käyttämään aiempaa enemmän rahaa? Tai mikä pahinta, jos suomalaisten maine veromyönteisyyden mallimaana romuttuu seuraavina vuosikymmeninä, eikä verovaroilla saatavia hienoja juttuja enää arvosteta.

Mutta ehei! Uusimman tutkimuksen mukaan on väärä luulo, että nuoret olisivat vanhempiaan vähemmän veromyönteisiä.

Kesäkuussa tehty tutkimus kertoo, että piirua vaille kaikki (96 %) 15–24-vuotiaat ovat sitä mieltä, verovarojen kerääminen on tärkeää, koska siten voidaan ylläpitää hyvinvointivaltiota. Nuorista suuri osa (71 %) voisi maksaa jopa nykyistä enemmän veroja, jos tietäisivät, että rahat menevät heille tärkeisiin kohteisiin.

VEROTIETOON VOI KOMPASTUA VAIKKA VAHINGOSSA

Verohallinto tietää, etteivät verot ole ykkösenä teinien tai parikymppisten kiinnostuslistalla – ei varsinkaan, jos tietoa tuutataan vaikeaselkoisesti ja kanavista, joita nuoret eivät seuraa. Tai jos verojen maksun aikana ei ole mielessä, mitä kaikkea niillä saadaan aikaan.

Verottaja haluaa tehdä ihan oikeasti töitä sen eteen, että asioiden hoito olisi mahdollisimman vaivatonta ja helppoa. Siksi olemme kasvattaneet kanavavalikoimaa viimeisen vuoden aikana merkittävästi.

Erityisesti nuoria veronmaksajia hemmotellaan juuri nyt.

Monikaan viranomainen ei voi lyödä tiskiin yhtä laajaa settiä kanavia, joissa voi pysyä kärryillä ajankohtaisista asioista. Veroihin voi törmätä sattumalta vaikka Snapchatissä, Instagramissa tai Youtubessa. Facebookissa Verohallinto käy kisaamaan huomiosta söpöjen kissavideoiden sijaan söpöillä nallepiirroksilla. Uusi yrittäjä saa nyt perustamisen perusfaktat vlogista, eikä unohdeta chattia, Twitteriä eikä tätä Verona-blogia. Kevyesti, mutta asiaa.

Veroasioiden ei tarvitse olla mielessä koko ajan. Se riittää, että homma hoituu niin kuin pitää. Sen jälkeen voi keskittyä vähän kiinnostavampiin asioihin.

Vaikka Twitterissä: @harrietmallenius