Apua – verotarkastus!

Toimiessani verotarkastajana kävi välillä niin, että asiakas puhelimen päässä kuulosti säikähtäneeltä, kun ilmoitin verotarkastuksesta. Asiani ehkä kalskahti korvaan ikävältä, erityisesti jos asiakkaalla ei ollut tarkastuksesta tarkempaa tietoa. Varsin usein asiakas kysyi:

”Miksi juuri minun yhtiööni nyt tehdään verotarkastus – eikö teillä olisi pahempiakin kohteita?”

Säikähdystä lievitti, kun asiakas sai lisätietoa. Oli hyvä selvittää, että teemme tarkastuksia ihan kaikenlaisiin yrityksiin sekä kertoa, mistä vero.fi:stä löytyy infoa aiheesta. Emme siis tee tarkastuksia vain niihin, joista on epäilys että veroja ei olisi maksettu oikein.

Onpahan verotarkastus usein myös mainio väline selvittää eri toimialojen verotuksellisia tulkintakysymyksiä ja antaa asiakkaalle paikan päällä ohjausta. Verotarkastuksella myös korjataan virheitä, joiden seurauksena asiakas on päätynyt maksamaan veroa liikaa.

Valitettavasti verotarkastuksesta on oikein toimivillekin yrityksille hieman vaivaa.

Yritys joutuu verotarkastuksen yhteydessä käyttämään aikaa siihen, että toimittaa tarkastajille kirjanpito- ja muut tarvittavat dokumentit ja käy yrityksen asioita läpi tarkastuksen alku- ja loppupalavereissa.

Usein tarkastajat myös tutustuvat yrityksen toimitiloihin, ja välillä joudutaan selvittämään asioita kirjanpitäjän kanssa, jotta kinkkisiin kysymyksiin saadaan vastaus. Yritämme kuitenkin toimia niin, että oikein toimivia yrityksiä vaivataan mahdollisimman vähän.

Viime aikoina olen saanut työskennellä ravintola-alan verotarkastusten parissa. Ala on varsin valvottua muun muassa alkoholi- ja terveystarkastajien toimesta.

Ravintola-alalla jatkuvalla valvonnalla on ennaltaehkäisevä vaikutus.

Teemme verotarkastuksia viranomaisyhteistyönä, jottei tämä harmaalle taloudelle herkkä toimialue muodostuisi verotuksellisesti ongelmaksi.

Hanakasta valvonnasta johtuen saamme välillä kuraa niskaamme.

Toivon, että yritystoimintaa hankaloittavaksi tekijäksi koettu verotarkastus nähtäisiin kaikkien oikein toimivien yrittäjien ja veronmaksajien etuna – sillä välistä vetäjä vie kaikilta.

Ravintolatarkastukset torjuvat harmaata taloutta.

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: