SuomiAreenalla suitsutettiin Verohallintoa

Verohallinto oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa SuomiAreenalla edustettuna. Kansalaistorilla tarjosimme veroneuvontaa, ja onnenpyörä houkutteli paikalle vierailijoita kesäaiheisten palkintojen toivossa. Torilavalla kävivät Mikael Jungner ja Verohallinnon viestintäjohtaja Mikko Mattinen kahteenkin otteeseen keskustelemassa aiheesta ”Miksi verot?”

SuomiAreena on Suomen merkittävin keskustelutapahtuma, jossa luotsataan Suomen tulevaisuutta kesäisen leppoisissa tunnelmissa. Verohallinnon ensikosketus oli menestyksekäs. Sen lisäksi, että verottaja jalkautui sinne, missä veronmaksajat ovat, saimme myös paljon ideoita siitä, kuinka hallintoamme voisi jatkossa kehittää.

Minä ja Mattisen Mikko päätimme tehdä 30 sekunnin pituisia haastatteluita. Kyselimme niin poliitikoilta kuin eri alojen edustajilta, mitä he odottavat Verohallinnolta 2020-luvulla. Kaikki haastattelut voi katsoa Verohallinnon twitter-tililtä tagilla #veroareena.

Mikael Jungner odotti verottajalta joustavuutta ja inhimillisyyttä, että ns. ”kaveriverottaja” voisi auttaa myös vaikeiden aikojen yli. Muista haastateltavista esimerkiksi Matti Apunen kehui verovirkailijoita ja toivoo Verohallinnon ylläpitävän nykyistä linjaa muun muassa joustavuuden ja helppouden suhteen. Jouko Marttila toivoi Verohallinnon toiminnan yhä korkeampaa digitalisointia, mikä oli myös SuomiAreenalla aiheena.

Teppo Säkkinen katsoi, että verotuksen tulisi tapahtua reaaliaikaisesti, mikä itse asiassa on yksi Verohallinnon tulevaisuuden tavoitteista. Hän ehdotti myös, että reaaliaikaisen verotuksen verotustietoja voisi hyödyntää sosiaalitukien ajan tasalla pitämiseen. Taneli Tikka toivoo, että asiakaspalvelukanavat vietäisiin yhä digitaalisempaan muotoon ja että asiakkaan olisi helppo löytää verotuksellisesti merkityksellisimmät seikat.

Minusta oli ensinnäkin ihana kuulla, kuinka tyytyväisiä asiakkaat ja päättäjät olivat Verohallinnon toimintaan ja etenkin sen viimeaikaiseen kehitykseen. Erityisesti minua kuitenkin ilahduttaa se, että saamamme kehitysehdotukset ovat juuri niitä, joita jo ollaan Verohallinnossa toteuttamassa lähivuosina.

Kiitos SuomiAreena, ensi vuonna uudestaan!