Kaikki mitä olet aina halunnut tietää veroilmoituksista

Veroilmoitus on kaikkien jokakeväinen kaveri. Harva on kuitenkaan tehnyt sen kanssa pakollista tarkistamista läheisempää tuttavuutta. Kurkista kulisseihin!

Yli viiden miljoonan esitäytetyn veroilmoituksen printtaamiseen ja kuoreen laittamiseen kului 25 päivää. Joka arkipäivä tulostettiin 250 000 ilmoitusta, jotka siirtyivät samassa tahdissa kuoriin yhdessä täyttöoppaan kanssa. Jakelusta palautui vain 21 kirjekuorta, jossa lomakkeet ja liitteet olivat vaihtaneet paikkaa, eikä osoite näkynyt. Homma siis toimii kuin rasvattu.

Keväisin ensimmäisenä postilaatikko kolahtaa 260 000 liikkeen- ja ammatinharjoittajalla ja sen jälkeen vuorossa ovat palkansaajat, eläkeläiset ja kuolinpesät. Posteljooneilla pitää kiirettä, sillä kuumimpaan lähetysaikaan he kuljettavat perille noin 350 000 ilmoitusta päivässä. Ulkomaille kuorista suuntaa lähes 190 000. Tänä keväänä viimeiset 5,2 miljoonasta veroilmoituksesta olivat perillä 16.4. Kaikkia vastaanottajia ei tavoiteta, vaan kasa ilmoituksia palautuu takaisin Verohallintoon.

2985 postilaatikkoa ja iso pino paperia

Keväällä 2015 veroilmoitustaan täydensi 1 448 345 asiakasta, eli joka neljäs veroilmoituksen saaneista. Toisin sanoen yli 70 prosentin ei tarvinnut kuin tarkistaa ilmoitus. Vaikka jo piirun verran alle puolet tekee muutokset verkossa, tarvittiin paperi-ilmoitusten kuljettamiseen 2985 Postin sinistä laatikkoa.

Paperilla palauttaneiden 742 409 asiakkaan ilmoitukset skannattiin ja tallennettiin. Yksittäisiä tietoja sähköistettiin lähes kuusi miljoonaa kappaletta. Yhden paperi-ilmoituksessa olevan tietojen tallentamiseen kuluu muutamasta sekunnista useaan minuuttiin. Yhteenlaskettuna siis jokunen tovi!

Verkko vetää eteläsuomalaisia ja pohjoispohjanmaalaisia

Veroilmoitus tehdään viimetipassa. Kiireisimmät ajat verkkopalvelussa ovat palautuspäivät ja niiden aatot. Ruuhkaisimpana päivänä osoitteeseen vero.fi/veroilmoitus suuntaa noin 60 000 täydentäjää. Suurin osa täydentää veroilmoituksensa verkossa illalla klo 18 jälkeen.

Verkossa veroilmoituksen teki tänä vuonna 49 prosenttia kaikista palauttaneista. Se on 39 000 asiakasta eli Kirkkonummen asukasmäärän verran enemmän kuin viime vuonna. Ahkerimmin verkkoon suunnataan Pääkaupunkiseudulla (55,4 %), Uudellamaalla (54,5 %) ja Pohjois-Pohjanmaalla (52,5 %). Vähiten verkkoilmoittamisesta innostutaan Ahvenanmaalla (35,5 %) ja Pohjanmaalla (39,4 %). Kärki ja peränpitäjät ovat pysyneet paikallaan koko Veroilmoitus verkossa -palvelun kahdeksanvuotisen historian.

Verkkopalvelusta tuli tänä keväänä lähes 10 000 asiakaspalautetta. Niistä huimat 73,5 prosenttia oli kiitoksia, moitteita noin 7 prosenttia ja kehitysehdotuksia 19 prosenttia.

Matkakulut palautussyykunkkuna vuodesta toiseen

Ylivoimaisesti yleisin syy palauttaa veroilmoitus on asunnon ja työpaikan väliset matkakulut. Niitä ilmoittaa vuosittain reilusti yli 800 000 asiakasta.

Kakkoseksi kiri kotitalousvähennys (vähän alle 400 000) ja kolmoseksi vuokratulot. Hippusen vaille 100 000 asiakkaalla on tulonhankkimiskuluja ansiotuloista, ja veronpalautuksen siirtää puolison hyväksi alle 90 000 asiakasta. Muut syyt jäävät kauaksi taakse.

Matkakulut voi ilmoittaa suoraan esitäytettyyn veroilmoitukseen, mutta esimerkiksi kotitalousvähennys vaatii oman liitelomakkeen. Kotitalousvähennyksen 14A-lomakkeita putkahti postiluukkuumme 184 922 kappaletta. Verkossa liitelomakkeita ei tarvita.

Entä missä veroilmoituksesi menee nyt?

Kun veroilmoitus on tarkistettu ja tarvittaessa täydennetty, on sinun osuutesi yleensä hoidettu. Verohallinto ei kuitenkaan lepää helteilläkään. Kesän ja alkusyksyn aikana virkailijat tekevät verovalvontaa eli tutkivat riskiperusteisesti valittuja veroilmoituksia.

Elo-lokakuussa uuden verotuspäätöksen saavat kaikki muutoksia keväällä tehneet ja ne, joiden osalta Verohallinto on saanut muualta verotukseen vaikuttavaa tietoa. Ja taas on posteljoonilla paljon kirjeitä vietävänä.

Monen vaiheen jälkeen lokakuun lopussa pistetään pakettiin vuoden 2014 verotus. Muutamaa päivää myöhemmin julkaistaan julkiset tiedot, joista voi tarkistaa, paljonko itse kukin on tienannut edellisvuonna.

Joulukuussa on maksun aika. Viime vuonna 3,5 miljoonaa suomalaista sai palautusta keskimäärin 650 euroa. Mätkyjä maksoi 778 000 asiakasta. Heidän kukkaronsa keveni keskimäärin 1 400 eurolla.

Ja pian sen jälkeen koko rumba käynnistyy alusta, kun on aika käydä vuoden 2015 verotuksen kimppuun. Ensi keväänä on hyvä hetki helpottaa verottajan hommia ja pienentää paperi-ilmoittamisesta aiheutuvia kustannuksia: suuntaa veroilmoituksen kanssa verkkoon.

3 thoughts on “Kaikki mitä olet aina halunnut tietää veroilmoituksista

Kommentointi on suljettu.