Miten puolustautua suu supussa?

Olemme taas olleet otsikoissa. Viikonloppuna puheenaiheeksi nousi yhteen suurimmista mediataloista tehty verotarkastus, ja sen tiimoilta käydyssä keskustelussa Verohallinto on vaikuttanut ikävältä kaverilta.

Ei ole tavatonta, että Verohallinto näyttäytyy uutisoinnissa yritysten toimintaa hankaloittavana päätöstentekijänä, eikä Verohallinnon kanta aina käy ilmi keskusteluissa.

Veikkaan, että asetelma pysyy ajankohtaisena kesän edetessä: Verohallinto tulee näkymään otsikoissa pullonkerääjiä, jalkapallotuomareita tai palkkatöistä ”yrittäjiksi” ryhtyneitä ihmisiä ymmärtämättömänä kiusanhenkenä.

Tönityksi tuleminen mediassa saa aikaiseksi kuvan, jossa Verohallinto ei ole juuri koskaan oikeassa ja toimii hetken mielijohteesta ja yleisen hyvän vastaisesti.

Verottajan hiljaisuus johtuu pitkälti siitä, että se ei voi kommentoida yksittäisiä tapauksia tiukkojen salassapitosäännösten takia. Tästä syystä johtuen Verohallinnon kanta jää varmasti jatkossakin usein muiden kärkkäiden kommenttien varjoon.

Toisaalta olen usein miettinyt, saavuttaisiko Verohallinto laajempaa kannatusta toiminnalleen, mikäli toimenpiteitä myytäisiin liiketaloudesta omaksutuilla tavoilla.

Mitä jos viestinnässä korostettaisiin enemmän yleistä hyvää lisääviä konkreettisia ulkoisvaikutuksia kuten kaikkea sitä, mitä verovaroin kustannetaan, eikä tyydyttäisi viittaamaan hieman epämääräiseen harmaantalouden torjuntaan ja lakisääteiseen toimintaan?

Uutta liikehdintää meidän viestinnässä kuitenkin jo on.

On mahtava huomata, että Verohallinto on omaksunut toiminnassaan Facebookin ja Twitterin tarjoamat liki rajattomat mahdollisuudet saavuttaa valtavia määriä ihmisiä kertaheitolla. Verorekka ja pop up- verotoimistot ovat loistavia merkkejä siitä, että meikäläisetkin osaavat sopeutua ja omaksua uutta.

Mielenkiintoista on nähdä, mitä verolähettiläs Solveig Hagnäs on mieltä Verohallinnon kyvystä olla ajassa läsnä. Hän aloittaa ensi viikolla Veronan blogistina ja tuo tänne tuoreita tuulahduksia virastomaailman ulkopuolelta.

 

4 thoughts on “Miten puolustautua suu supussa?

 1. Ei näytä olevan kovinkaan ”salassapidettävää” tai ”neutraalia” kommentointi kun verohallinnon edustaja sanoo että ”yrittäjä” on siellä ja sinne mätkyjä.

  Nykyään työelämä on täynnä yhden miehen yhtiöitä, aiotteko seuraavaksi käydä IT-alan holding yhtiöiden kimppuun?

  Ei Suomessa ole kohta enää mitään työtä tällä menolla.

  Tässä vain jäävuoren huippu viimeisistä keisseistä ihan kertaukseksi, kaikki verohallinnon aloittamia:

  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/pkclle-miljoonien-eurojen-lisaverot/w5FTVAYT

  Johdinsarjoja valmistava PKC Group joutuu maksamaan 8,3 miljoonan euroa lisäveroja, veronkorotuksia ja korkoja

  http://www.nokianrenkaat.fi/yritys/uutinen/konserniverokeskuksen-oikaisulautakunta-kumosi-verohallinnon-paatokset-koskien-nokian-renkaiden-lisa/

  Konserniverokeskuksen oikaisulautakunta on kumonnut Verohallinnon Nokian Renkaat Oyj:lle verovuosille 2007-2010 määräämät jälkiverot ja palauttanut asian Verohallinnolle uudelleen toimitettavaksi

  http://www.kauppalehti.fi/uutiset/fortumille-yli-200-miljoonan-jalki–ja-lisaverot/s4ynuvmp

  Konserniverokeskuksen oikaisulautakunta on 21.8.2014 yksimielisesti hyväksynyt
  Fortum Oyj:n oikaisupyynnön, joka koski verottajan joulukuussa 2013 vuodelta
  2007 määräämiä jälkiveroja. Konserniverokeskus määräsi jälkiverot Fortumin
  belgialaiseen tytäryhtiöön vuonna 2007 muodostuneen tulon perusteella. Tuloa on
  jo paikallisen verolainsäädännön mukaan verotettu Belgiassa. Kansainvälisten
  verotusperiaatteiden mukaisesti verot maksetaan siihen maahan, jossa tulot
  muodostuvat, eikä samaa tuloa voi verottaa useampaan kertaan.
  Veronkorotuksineen ja korkoineen jälkiverot olivat yhteensä 136,4 miljoonaa
  euroa.

  http://www.hs.fi/talous/a1432615948033

  Suomen verottaja vaatimassa itävaltalaiselta Borealikselta satojen miljoonien jälkiveroja

  http://www.marmai.fi/uutiset/asiantuntijat+mtvn+alihankkijoiden+verotuksesta+voidaan+oikaista/a2311096

  Verottaja väittää, että osa MTV:n alihankkijoista on ollut itsenäisen elinkeinonharjoittamisen sijaan työsuhteessa mediataloon. Tämän vuoksi verottaja vaatii MTV:ltä veroja ja maksuja takautuvasti vuosilta 2010–2011.

  Edelliset menevät vielä huumorilla, mutta viimeinen MTV keissi on täysin törkeä Suomen verottajalta, jossa käytäntö on pistää tulkinnan mukaan takautuva verotus maksuun veronkorotuksineen ja veronlisäyksineen, ja ulosottoon asunnot ynnä muut,

  Samat hommat ovat toistuneet Remax, lääkäriyhtiöissä ym.

  Eihän missään länsimaalaisessa sisvistysvaltiossa pistetä verotuksen tulkinnanvaraisissa asioissa työtätekeviä ja veroja maksavia ihmisiä ulosottoon, eihän?

  Pääministeri Sipilän ja Suomen nykyisen hallituksen linjaus ei varmasti ole tällainen ja Suomen instituutioiden pitäisi ymmärtää jotakin ennenkuin tekevät.

  Ei mitään tulevaisuutta tällä.

  Terveisiä,

  Jostakin globaalin talouden puolelta

  Tykkää

 2. Hei, Heikin ollessa lomalla vastaan minä.
  Verolainsäädäntöä kuvaa loistavasti seuraava mietelause. ”Vero-oikeus on kuin kuu, joka heijastaa muiden oikeudenalojen aurinkoa.” Tämä on tilanne myös silloin kun mietitään yrittäjän ja palkansaajan verotuksen eroja. Ratkaiseva perusta on työlainsäädännössä ja siinä, miten siellä määritellään työsuhde. Asiaan liittyy pari vuosikymmentä pitkä oikeuskäytäntö. Tällaisessa tilanteessa Verohallinto ei voi omin päin lähteä keksimään uusia tulkintoja asiassa, joka vaatisi lainsäädännön muutosta.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.