Verohallinto – kuin vaatimaton voipulla jonka maku yllättää

Kun aloitin työt Verohallinnossa vuonna 2013, en oikein tietänyt mitä odottaa. Toki työhaastattelussa kerrottiin olennainen ja samoja asioita löytyi verkkosivuilta, mutta loppujen lopuksi minulle oli täysi mysteeri, kuinka työnteko toimii käytännössä.

Ovatko työskentelytavat tätä päivää, onko jämähdetty kultaiselle 80-luvulle vai jotain siltä väliltä? Ainakin ulkoapäin virastotalon julkisivu näytti harmaalta ja ankealta.

Työt pahvilaatikossa

Ensimmäinen varsinainen yllätys oli paperin määrä – siis sen vähäisyys – ja toisena ihmetyksenä oli se, kuinka työt eivät ole sidoksissa paikkaan.

Yhteisöjen tuloverotuksessa lähes kaikki työt hoidetaan omasta työpisteestä käsin, mukaan lukien etäkoulutukset, ja asiakirjat arkistoidaan sähköisesti. Ja oma työpiste voi olla melkein missä vain, sillä kaikki työssä tarvittavat tavarat mahtuisivat mapin kokoiseen pieneen laatikkoon.

Nappikset mukaan töihin

Myös ennakko-odotukseni jäykästä ysistä viiteen murtuivat hyvin nopeasti. Vapaa-ajan ja työn yhdistäminen osoittautui jopa hämmästyttävän helpoksi pienellä ennakoinnilla.

Jos vaikka tiistaina klo 16 pitää olla nappikset jalassa futistreeneissä toisella puolella Helsinkiä, Verohallinnon liukuva työaika antaa hyvin myöten. Toki se tarkoittaa sitä, että vastaavat tunnit on tehty sisään aikaisemmin tai että ne korvataan myöhemmin ja että kalenteri näyttää tyhjää kolmesta eteenpäin.

Hikijumppaa virastossa

Lisää positiivisia yllätyksiä: viikossa työaikaa saa käyttää tunnin työkykyä ylläpitävään toimintaan. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa  kuntosalilla käyntiä tai erilaisia ryhmäliikuntoja. Minulle työaikana hikoilu muun kuin stressin takia on merkittävä työetu.

Myös etätöiden tekeminenkin alkaa Verohallinnossa yleistyä. Itse olen käyttänyt sitä pari kolme kertaa kuukaudessa. Kaikkiin työtehtäviini etätyö ei sovellu, mutta sopivan paikan tullen se rikkoo hyvin työviikkoa. Ja tosiaan: työpaikan kokouksiin voi osallistua luurit korvilla vaikka kotisohvalta käsin.

Avokonttori odottaa

Loppujen lopuksi ainut asia, mikä osui stereotyyppisiin ennakkoluuloihini harmaasta ja tylsästä viranomaistyöstä olivat itse toimitilat: ne olivat hyvin virastomaiset.

Mutta piakkoin pitkät harmaat käytävät ovat historiaa, kun reilun puolen vuoden päästä Haapaniemenkadun virastotalon väki aloittaa muuton Vallillaan uusiin tiloihin. Ainakin kuvista päätelleen uusi toimistoympäristö on iso harppaus parempaan. Juuri aloittaneen uuden hallituksen tapaan meillekin on luvassa muun muassa avokonttori.

Kahden vuoden työkokemuksella uskallan suositella Verohallintoa työpaikkana. Ei ole paha, ei ollenkaan.

PS. Aiheeseen liittyen on aikoinaan tehty video ”Kesätöihin Verohallintoon”. Sieltä voit bongata myös allekirjoittaneen.

One thought on “Verohallinto – kuin vaatimaton voipulla jonka maku yllättää

Kommentointi on suljettu.