Minne menet, Verohallinnon asiakaspalvelu?

Verohallinto on edelleen joidenkin mielessä harmaan byrokraattinen ja asiakaspalvelukielteinen laitos, josta tuntien jonotuksen jälkeen saattaa tuurilla saada apua. Vanha mielikuva elää vaikka verottaja on viimevuosina jopa palkittu onnistuneesta kehityksestä.

Verohallinnossa todella panostetaan tällä hetkellä asiakaspalveluun. Käytössä on nyt entistä enemmän kanavia, joista valita sopivin. Chatissä on käyty alle kuukaudessa yli 20 000 keskustelua (lue lisää blogista), Facebook (jossa muuten nyt muistutamme kesätöihin menijöitä verokorteista) ja muut somekanavat tarjoavat verotietoa uudella otteella. Huhtikuussa muistimme 10 000 asiakasta tekstiviestillä. Ja sitten ovat tietysti sesonkiajan hittituotteet Verorekka ja Pop up.

Hämmennystä ja mukavaa meininkiä

Verorekka ja Pop up -verotoimisto (ai mitkä? Lue huhtikuun blogikirjoituksesta) auttoivat tuhansia veroilmoitusasioissa. Lukuisten verkossa tehtyjä veroilmoitusten, satojen vastattujen kysymysten ja monien keskustelujen jälkeen Verorekka on maalissa ja Pop up purettu. Käteen jäi hämmästyttävä määrä hyvää asiakaspalautetta. Tätä todella tarvittiin.

Moni hämmentyi, kun Verorekka kaarsi kaupunkiin tai Pop up oli työmatkalla vastassa. Onko tämä tosiaan verottaja? Maksaako apu jotain? Oletteko täällä iltaan saakka?

Myös media lähti mukaan Verohallinnon voimanponnistukseen enemmän kuin kiitettävästi. Televisio, radio ja lehdet olivat yhtä tyytyväisiä uusiin keksintöihin kuin asiakkaat. Lempparilauseet on varastoitu talteen pahan päivän varalle:

Verottaja näyttää mallia koko julkiselle sektorille. Viestintä voi olla avointa, mielikuvat positiivisia ja toimintakulttuuri palvelunhaluista. Monet muutkin vilistivät kohti verottajan pistettä kuin keidasta keskellä autiomaata. Verottajan pop up -toimisto sai suorastaan suitsutusta ensimmäisiltä kävijöiltä. Tämä on ihan mahtava palvelu.

Tätä todella tarvitsi myös Verohallinto. Tuhlaukseen ei ole varaa, joten verottajakin joutuu pohtimaan, mihin ja miten satsataan. Onnistuneet kokeilut valavat uskoa siihen, että uudenlaiset palvelumuodot ovat tehokkaita, tarpeellisia ja joskus jopa sympaattisia.

Totta kai kaikkeen hyvään on koira haudattuna.

Verohallinto ei kierrä maata pelkästään iloisten asiakkaiden (tärkeää tämäkin!) ja mukavan medianäkyvyyden takia. Tässä tapauksessa koira on kuitenkin suomalaisten veronmaksajien yhteinen. Tiesitkö, että verkossa tehty veroilmoitus on suurin piirtein kympin paperista halvempi? Tarkoittaa siis sitä, että 42 000 uutta verkkoveroilmoitusta lisää säästi juuri satojatuhansia euroja. Pelkän tavan vuoksi ei siis kannata kaivaa kynää esiin.

Mitä saisi olla?

Muutama onnistuminen ei toki takaa kauaa paikkaa auringossa. Edelleen sadattuhannet palauttavat veroilmoituksensa paperiversiona ja edelleen moni tuskailee kinkkisten verokysymysten kanssa. Silti esimerkiksi Verorekan kaltaiset onnistumiset ansaitsevat edes pienen hipheihurraa tämä meni hyvin -hihkaisun.

Haluamme olla auttamassa myös jatkossa. Paljon on vielä tehtävää sen eteen, että veroasiat hoituvat mutkattomasti sekä siellä ja silloin, kun asiakas haluaa. Verorekka kiertää kaupunkeja myös ensi keväänä ja verokorttien tilaamiseen saattaa syksyllä löytyä apua ostosmatkalla kauppakeskuksesta. Mutta mitä muuta haluaisit? Miten voimme auttaa? Pistä innovaatioiden ilotulitus käyntiin – verottajakin voi muuttua!