Verottaja tähyää eteen ja taakse

Vaalien jälkimainingeissa julkisuudessa verotuksesta ja sen muutostarpeista puhutaan paljon ja tietysti tulevaisuuteen suunnaten, mutta täällä Verohallinnossa osa työntekijöistä on aivan kiinni menneisyydessä. Joidenkin osa on jopa kesähelteillä käsitellä viime vuoden veroilmoituksia.

Vaikka vuosi 2015 on pian puolessa välissä, edellinen vuosi on tuloverotuksessa nyt ajankohtainen. Verovuoden 2014 veroilmoitusten käsittely on jo käynnistynyt, mutta merkittävä osa työstä ajoittuu tulevalle kesäkaudelle.

Kun toiset visioivat tulevaisuutta tai loikovat rannoilla, verotoimistoissa ja yritysverotoimistoissa ahkeroidaan mielessä lokakuun loppu ja vuoden 2014 verotuksen päättyminen.

Kun siirrytään marraskuun puolelle, tietyt verotiedot tulevat julkisiksi ja pääsevät toisenlaisen mielenkiinnon kohteeksi. Silloin toimittajat pääsevät töihin, nämä tiedot kun aina herättävät uteliaisuutta.

Missä verotuspäätös viipyy?

Postitamme verotuspäätöksiä henkilöasiakkaille elokuun puolivälistä aina lokakuun lopulle saakka, kun taas yhteisöasiakkaille verotuspäätöksiä lähetetään säännöllisesti ympäri vuoden. Veroilmoituksia käsitellään eri puolilla maata, joten aikaisemmin päteneet nyrkkisäännöt niiden käsittelyjärjestyksestä eivät enää päde.

Näin ollen sukunimen alkukirjaimesta, asuinpaikasta tai Y-tunnuksen suuruudesta ei voi enää päätellä, milloin veroilmoitus on käsittelyssä.

Viereisessä talossa asuva naapuri, samanniminen sukulainen tai yhteistyökumppanina toimiva osakeyhtiö voi saada verotuspäätöksensä eri aikaan kuin sinä – ehkäpä selvästi sinua ennen. Silloin voit miettiä, oliko naapurin Ritva tai Pertti-eno täyttänyt tiedot sinua huolellisemmin ja täydellisemmin.

Fakta on, että mitä paremmin tiedot on täytetty, sitä vähemmän tarvitsee kysyä lisäselvitystä ja sitä nopeammin verotuspäätös syntyy.

Tulevaisuuden tekijöitä tarvitaan

Uusia verotuksen suuntaviivoja siis mietitään samalla kuin vanhaa verotusta tarkastetaan.

Tulevaisuuteen tähyäjille uuteen eduskuntaan lähettäisin terveiset: verotusta muutettaessa ei ole yhtä totuutta, mutta hyvä olisi pitää mielessä yksinkertaisuus, oikeudenmukaisuus ja ymmärrettävyys. Se olisi veronmaksajien etu, mutta myös meidän verotustyötä tekevien.

Ja vaikka tuloveroilmoitusten käsittely työllistääkin merkittävän joukon meikäläisiä juuri nyt, tehdään täällä paljon muutakin ja jatkuvasti haetaan uusia kykyjä. Tätä kirjoittaessani Verohallintoon etsitään osaajia muun muassa verotarkastuksen, kiinteistöverotuksen sekä perintö- ja lahjaverotuksen tehtäviin.

Jos sinua kiinnostavat – ainakin minun mielestäni – mielekkäät veroalan työt, kannattaa seurata Twitterissä käyttäjää @VeroRekry. Ja käyttäjänimellä @VeroUutiset twiittaamme laajemmin verotuksen ajankohtaisista asioista – kesälläkin.

Jätä kommentti