Chattaile kotitalousvähennyksestä

Mikä kotitalousvähennys on?

Kotitalousvähennys on 1990-luvulla aloitettu vähennys, jonka tarkoituksena on työllistää yrityksiä ja työntekijöitä. Lisäksi tarkoituksena on ollut vähentää pimeää työtä. Kotitalousvähennyksestä on tullut vuosien aikana kestohitti verovähennysten joukossa. Vähennyksen saa noin 400 000 henkilöä vuosittain. Runsas joukko veronmaksajista on toiminut reilun pelin puolesta. Teettämällä työt reilusti kuitilla saat muutakin kuin perävalotakuun.

Miksi chattailu on aloitettu?

Chattailu on uusi moderni tapa asioida, joka on nykyään laajalti käytössä yksityisellä puolella. Myös Verohallinto seuraa aikaa. Voit saada vastauksen kysymykseesi jonottamatta ja ilman puhelukustannuksia anonyymisti. Sinua halutaan palvella monipuolisemmin.

Voit chattailla puiston penkiltä tai kahvilasta kännykällä tai tabletilla kahvia nautiskellen. Asiointi Verohallinnon kanssa voi olla miellyttävääkin riippuen siitä miten itse järjestät puitteesi. Ajat ovat muuttuneet menneisyydestä.

Verohallinto vastaa minuutin – kahden kuluessa. Asiointi tapahtuu joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Kyseessä on kokeilu, jossa Verohallinto etsii sopivaa palvelumallia ja laajuutta. Tarkoituksena on tehdä pysyvä palvelu.

Minkälaisiin asioihin saa apua?

Chat-kuvake näkyy niitä aiheita käsittelevillä vero.fi sivuilla, joissa ohjausta annetaan. Kotitalousvähennyksen osalta saat ohjausta sekä lomakkeen täyttöön että vähennystä koskeviin kysymyksiin. Omalla chattailullasi voit vaikuttaa siihen millainen palvelu chat-kokeilusta lopulta muodostuu. Nyt on sinun tilaisuutesi.

Keskustelujen sisältöä seurataan laadun parantamiseksi ja syksyllä avattavan kysymys-vastauspankkityön perustamiseksi. Chattikysymykset koskevat usein kotitalousvähennyksen tekemishetkeä tai miten vähennys ilmoitetaan puolisoiden kesken.

Kotitalousvähennystä voit hakea monella tavalla. Kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn perusteella voit hakea muutosta verokorttiin ja saada hyödyn heti. Mitään pakkoa hakea muutosta verokorttiin ei kuitenkaan ole. Hyöty tulee tällöin veronpalautuksena aikanaan. Muista tarkastaa, että vähennys on oikein esitäytetyllä veroilmoituksella.

Voit myös hakea vähennystä täyttämällä veroilmoituksen kotitalousvähennyskaavakkeen joko sähköisesti tai paperilla. Jos olet unohtanut hakea vähennystä, et ole menettänyt sitä. Sen hakeminen on mahdollista tekemällä oikaisuvaatimus viiden vuoden kuluessa verotuksen oikaisulautakunnalle. Tätä varten on olemassa valmis pohja netissä. Myöhästymiset ovat kuitenkin hallinnollinen vaiva kaikille – myös sinulle.

Vaikka kotitalousvähennys on ollut käytössä pitkän aikaa, esiintyy jatkuvasti uusia tulkinnanvaraisia kysymyksiä. Tällaiset kysymykset pyritään tunnistamaan ja ohjaamaan eteenpäin. Verohallinnolla on hyvin laaja ohje kotitalousvähennyksestä netistä ja sen liitteenä on taulukko tyypillisistä tilanteista missä saa vähennyksen ja missä ei saa vähennystä.

Onko ohje tehty huonosti kun silloin tällöin tulee esiin uusia kysymyksiä? Noin 400 000 asiakkaan erilaisen tilanteen käsitteleminen on hyvin haastava tilanne kun vastaan voi tulla mitä tahansa. Lainsäätäjällä on tuskin ollut mielessään kaikki yksilölliset tilanteet 1990-luvulla lakia valmisteltaessa.

Viimeksi mietittiin porukalla ns. tuolihissin asentamisen vähennyskelpoisuutta ja päädyttiin vähennyskelpoisuuden kannalle. Entäpä omakotitalon hissin vuosihuoltokustannukset? Olisiko tällaisen pitänyt tulla mieleen lainsäätäjälle tai ohjeen tekijälle? Kysymys on todellinen chattikysymys, joka ohjattiin tarkempaan pohdintaan.

Kaikkia asioita ei voi käsitellä chat keskustelussa. Tietosuojasyistä henkilökohtaista tunnistautumista vaativaa neuvontaa ei voi antaa.

Saako vastauksille muuta kuin perävalotakuun?

Vastaus perustuu niihin tietoihin, jotka esität chat keskustelussa. Vastaus perustuu myös sen hetkiseen tilanteeseen. Muutakin kuin perävalotakuun voit periaatteessa saada, mutta tämä edellyttää, että virkailijalla on ollut käytössään riittävät ja oikeat tiedot vastauksen antamiseksi. Sinun on myös huomioitava, että kyse on chat keskustelusta, jota käydään chatille tyypillisellä tavalla. Kysymyksesi pitää olla kohtuullinen chat-kanavassa vastattavaksi.

Ps. Voit chattailla myös muista aiheista kuin kotitalousvähennyksestä kun näet chat-kuvakkeen.