Tapasin bondisijoittajan

Olin eräänä pimeänä iltana illallisella. Viereisellä tuolilla istui bondisijoittaja herra X. Kutsukaamme häntä vaikka Antiksi. Hän ei ole henkilö, joka intohimoisesti kerää ja sijoittaa 007-tuotteisiin, vaan joukkovelkakirjalainoihin sijoittava henkilö. Joukkovelkakirjalainan tuttavallinen nimi bondi tulee englanninkielen sanasta bond.

Illallisen päästyä vauhtiin Antti kertoi laittavansa laiskan pääoman tuottamaan. Hän kertoi lainaavansa rahaa omistamiaan vuokrahuoneistoja vastaan ja sijoittavansa lainarahat joukkovelkakirjalainoihin, joista saatavaa tuottoa ei veroteta lähdeverolla. Antti sanoi olevansa tyytyväinen korkoerotuksesta saamaansa tuottoon.

Veroasiat

Illan kuluessa pidemmälle keskustelu siirtyi väistämättä veroasioihin kuten saattaa arvata. Antti sanoi, ettei hänellä ole ollenkaan ansiotuloja vaan kaikki hänen veronalaiset tulonsa ovat pääomatuloja. Antti kertoi, että hänen nimensä löytyy suurituloisimpien tilastoista netissä. Hieman provosoiden kysyin eikö Antti ole tästä huolissaan. Antti sanoi olevansa ylpeä siitä, että maksaa veroja.

Sijoitusyhtiö

Keskustelu jatkui siirtymällä sijoitusyhtiöihin. Antti sanoi pohdiskelleensa sijoitusyhtiön perustamista, koska pääomatulojen korotettu veroprosentti 33 % on huomattavasti suurempi kuin yhteisöveroprosentti 20 %. Sijoitusyhtiön kautta syntyisi verosäästöä. Antti kuitenkin kertoi hylänneensä ajatuksen, vaikka sitä kautta pääsisi henkilökohtaisesti pois suurituloisimpien tilastoista kun tulot olisivat yhtiön eikä hänen nimissään.

Syynä tähän on se, että Antti haluaa saada kaikki tulot omaan käyttöönsä. Perustamalla sijoitusyhtiö ja maksamalla veronalaisia osinkoja ei varsinaista säästöä oikein syntyisi ja firman ylläpitämisestä aiheutuisi erilaisia kuluja kuten kirjanpitokulut. Veroilmoituspuolelta ei kylläkään niin kauheasti syntyisi vaivaa kun Verohallinto kannustaa nykyään myös yrityksen veroilmoituksen antamiseen sähköisesti.

Kaikki omaan piikkiin

Antti sanoi, että tekemällä sijoitukset omissa nimissä on hänen mielestään selkein ratkaisu. Hän maksaa pääomatuloveroprosentin mukaisen veron (30 % ja 33 % 30 000 euroa ylittävältä osin) ja asia on sillä selvä.

Verojalanjälki

Hieman ihmetellen kysyin Antilta miksi hän haluaa saada kaikki tulot omaan käyttöönsä. Antti kertoi nolona kuluttavansa paljon. Hän ostaa paljon erilaisia palveluita. Lisäksi hän ajaa isopäästöisellä autolla, tupakoi, juo alkoholia sekä vierailee ravintoloissa. Epäilemättä osa näistä on vähemmän hyvästä hänelle ja ympäristölle. Hänellä on yksityinen sairausvakuutus. Kerroin Antille, että hän huomaamattaan maksaa paljon erilaisia veroja – autovero, arvonlisävero ja valmistevero. Nämä eivät näy suurituloisimpien tilastoissa. Myös monet pienituloiset maksavat paljon tällaisia veroja.

Pilke silmäkulmassa Antti totesi sitten olevansa iso veronmaksaja. Kerroin Antille, että hänen todellinen verojalanjälkensä on todellakin suurempi kuin 33 %. Kaikki Antin maksamat verot ovat tärkeitä tulolähteitä valtiolle pääomatuloveron lisäksi. Antin todellisen verojalanjäljen laskeminen on kuitenkin vielä tällä hetkellä mahdotonta. Tosin yritykset ovat jo alkaneet miettimään jalanjäljen laskemista – mitä kaikkia veroja maksetaan ja minne. Sovimme, että palaamme asiaan myöhemmin.

 

Antti on täysin keksitty henkilö, jolla saattaa olla yhtymäkohtia todellisuuteen.

One thought on “Tapasin bondisijoittajan

 1. Tapasin Virkamiehen

  Virkamies kertoi illallisella kuinka Suomen valtio on hyvinvointivaltio, jossa kaikesta pidetään huolta ja että kuinka veroastetta voi nostaa loputtomiin varsinkin ansiotuloveroasteikolla, täysin välittämättä siitä tuleeko ansiotulo suoraan tehdyistä tunneista, kuten lääkäreillä ja asianajajilla, eikä ole verrattu tätä ns. kiinteään palkkaan, jota ei ole enää olemassa kuin julkisella sektorilla kuten esim trafissa, verohallinnossa, kaikissa ministeriöissä.

  Tämä imaginaarinen ansiotulovero pistetään verottajan puolelta ulosottoon ja oikeuteen takautuvasti vuosien osalta ilmaan mitään kohtuutta, vedoten hyvinvointivaltioon.

  Virkamies kertoi että lounaalla syödään kohtuullisesti ja maksetaan arvonlisävero, hieman häpeillen.

  Virkamies voisi olla täysin kuviteltu henkilö, mutta valitettavasti ei ole.

  Terveisin,

  Yksityinen sektori

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.