Varo vaaraa, töyssyjä tiessä

Syksyn aikana on Helsingin Urheilukadulle, Stadionin viereiselle kilometrin pituiselle avoimelle suoralle, ilmestynyt viisi uutta hidastetta. Hidasteiden vitsaus on siis leviämässä kaupunkien syrjäseutujen asuinalueilta jo kaupunkien keskusta-alueillekin. Ei mene aikaakaan, kun Helsingin Mannerheimintie, Tampereen Hämeenkatu, Lahden ja Oulun Aleksanterinkadut ja monet muut kaupunkien pääkadut ja pienemmät bulevardit ovat täyteen töyssytettyjä.

Miten tämä liittyy verotukseen? Monellakin tavalla. Välitön vaikutus on tietenkin se, että me maksamme nuo töyssyt. Välillisiä vaikutuksia ovat esimerkiksi lisääntyvien auto- ja polttoaineverojen maksaminen, kun joudumme hankkimaan Suomen olosuhteisiin muuten täysin ylimitoitettuja katumaastureita selvitäksemme läpi pilalle myllätyn katuverkoston.

Ja miksi näitä töyssyjä sitten täytyy joka nurkkaan sijoitella ihmisten vaivaksi ja mieliharmiksi?

Kaikki me tiedämme vastauksen: liikenneturvallisuuden parantamiseksi ja liikennevahinkojen estämiseksi. Uhraamalla veroeurot töyssyjen rakentamiseen saavutetaan valtavat yhteiskunnalliset ja inhimilliset säästöt. Töyssyt on aseteltava meidän kaikkien tielle, koska noin kymmenen prosenttia kulkijoista ei katso tarpeelliseksi noudattaa yhteisesti sovittuja liikennesääntöjä. Sääntöjä, joita noudattamalla liikenneturvallisuus olisi parempi ilman kaikille aiheutuvia kustannuksia ja haittaa.

Verotuksessa pätee sama lainalaisuus. Kaikkein paras verojärjestelmä olisi sellainen, että laskettaisiin tulot yhteen, niistä vähennettäisiin niiden hankkimisesta aiheutuneet menot ja jäljelle jäävästä summasta maksettaisiin joku sopivaksi katsottava summa veronsaajille. Tällaisessa verojärjestelmässä verojen maksaminenkin sujuisi suit sait sukkelaan.

Järjestelmää kannattaisivat meistä lähes kaikki. Onhan veromyönteisyys Suomessa jo nyt hyvin korkealla. Lisäksi viimeisten tutkimusten mukaan jopa 90 % suomalaisista kannattaa hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämistä. (Mikä luku sinänsä olisi äärimmäisen korkea kannatusluku missä vaaleissa hyvänsä.)

Urheilukadun liikennehidasteet ovat muuten ilmeisen välttämättömiä, koska kadun varressa sijaitsevat harjoituskentät sekä juniorikiekkoilijoille että -jalkapalloilijoille. Katua ajaessa ja töyssytystä manatessa kannattaa aina ajatella, että ne suojaavat rakkaita tulevaisuuden toivojamme.

Tässä vielä vähän keskeneräisessä maailmassa joudumme ilmeisesti vielä ainakin jonkun aikaa ottamaan töyssyt ja liian monimutkaiset verotusmenettelyt annettuina.

Keppi, porkkana ja verovarojen oikea käyttö motivoivat suomalaiset maksamaan veronsa (vero.fi)