Sinulle on postia

Tuore verokortti on melkein yhtä varma joulun ja vuodenvaihteen merkki kuin kuusi, piparit ja ilotulitukset. Vuoden 2015 verokortti putoaa kaikkien yli 15-vuotiaiden postilaatikosta tammikuun puoleenväliin mennessä. Kotiin tuleva kortti ei kuitenkaan aina vastaa tilannetta. On ryhdyttävä muutosverokortin hankintahommiin.

Parikymmentä vuotta sitten muutosten teko verokorttiin ei ollut lastenleikkiä, vaan pahimmillaan tunteja vienyt urakka. Kiireisimpään sesonkiaikaan vuodenvaihteessa verotoimiston jono kiemurteli pidempänä kuin alennusmyynneissä koskaan.

Enää ei kuitenkaan tarvitse tuhrata alkuvuonna tai myöhemminkään aikaa jonoissa.

Melkein miljoona verokorttia verkossa

Nyt ylivoimaisesti suosituin ”verotoimisto” on verkossa. Tänä vuonna piirua vaille puolet asiakkaista tilaa muutosverokorttinsa osoitteessa vero.fi/verokortti. Se tarkoittaa lähes miljoonaa verkkoverokorttia. Kasvu on ollut sen verran vauhdikasta, että uskallan lyödä vetoa 50 prosentin rajapyykin saavuttamisesta vuoden 2015 aikana.

Hyvästä kasvusta huolimatta muutosverokortti on edelleen Verohallinnon asiakaspalvelun hittituote.

Miksi kaikki eivät suuntaa verkkoon?

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista maksaa laskunsa verkossa. Moni ostaa joululahjat, vertailee tarjontaa, etsii tietoa aiheesta kuin aiheesta ja asioi viranomaisten kanssa netissä.

Miksei verokorttinsa verkossa muuttavien luku ole silti lähelläkään 100 prosenttia? Edelleen neljännes tilaa uuden verokortin soittamalla puhelinpalveluun ja lähes saman verran muutosverokorttia tarvitsevista saapuu verotoimistoon asioimaan henkilökohtaisesti.

Mikä vetää asioimaan verokorttiasioissa puhelinlinjoille ja toimistoihin?

Mitä seuraavaksi?

Millä saadaan verkossa tilaavien luku hipomaan täyttä sataa? Onko ratkaisu käytön esteiden poistaminen, mahdollisuudesta muistuttaminen, helpommin saatavilla oleva apu vai uudet asiointikanavat?

Suunnittelupöydällä on koko ajan parannuksia. Miltä kuulostaa omalla älypuhelimella muutamalla hipaisulla valmis verokortti? Haluaisitko saada chatin kautta apua akuuttiin pulmaan? Toivoisitko, ettet saisikaan vuodenvaihteessa postia, vaan veroprosenttisi päätyisi työnantajalle ilman toimenpiteitä?

Me Verohallinnossa pohdimme koko ajan, millä keinolla säästetään asiakkaan aikaa ja vaivaa. Ennen kuin työn tulokset ovat käytössä, sinulle on postia.

Ps. Muistathan, että kotiin tuleva verokortti on voimassa helmikuun alusta. Jos haluat tehdä siihen muutoksia, ne onnistuvat osoitteessa vero.fi/verokortti 18.12. alkaen.

3 thoughts on “Sinulle on postia

  1. Veroasioissa ihmiset ovat jostain syystä ehdollistuneet mieltämään jokaisen pienenkin virheen niin vahvasti sanktioiduksi, että he eivät uskalla yrittää asioita omatoimisesti, vaikka se olisikin tehty äärimmäisen helpoksi. Monet toimistossa paikanpäällä asioivat kokevat, että vastuu verokortista siirtyy 100 %:sti virkailijalle sen seurauksena, että hänet on tavattu henkilökohtaisesti. Jokaisen verokortin alareunassa kuitenkin mainitaan, että tietojen oikeellisuudesta on vastuussa asiakas itse. Uskaltaisinkin väittää, että verokorteista tulee tarkempia, kun ne tehdään omatoimisesti kotikoneella sen sijaan, että luetaan ääneen palkkatositteita useita tunteja linjalla istuneelle virkailijalle. Kehotan kokeilemaan rohkeasti nettipalvelua!

    Liked by 1 henkilö

  2. Taidat olla oikeassa, että varovaisuus tässä nimenomaan on yksi syy olla kokeilematta verokortin tekoa verkossa. Kannattaa kuitenkin luottaa itseensä myös veroasioissa! Virkailija tarvitsee veroprosentin laskeakseen asiakkaalta täsmälleen samat tiedot kuin verkkopalvelukin.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.