Työntekijäetujen verotus ajan tasalle ja samalle viivalle

Verottaja haluaa ajantasaistaa verotuet vastaamaan nykypäivää. Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen näkee, että työpaikkaruokailun 25 % verohelpotus on aikansa elänyt ja tuen verotus voitaisiin nostaa vastaamaan sen käypää arvoa.

Suomessa 600 000 asiakasta käyttää työnantajan tarjoamaa lounasetua. Vuosittainen verotuki ruokailijoille on 30 miljoonaa euroa.

Lounasetu setelin tai maksukortin muodossa on työnantajalle sujuva tapa tukea työntekijöiden ravintolaruokailua, eikä verottaja suinkaan halua lopettaa järjestelmää. Kyse on edun 75 %:n aliarvostuksen tuomasta ongelmasta, ei ateriaedusta sinänsä. Ongelma koskee erityisesti lounasseteleitä ja kortteja, koska ne ovat nykyään rahaan verrattavissa nimellisarvostaan.

Lämmintä ruokaa kansalle
Nykypäivänä lounassetelit pitäisi arvottaa verotuksessa käypään arvoon. Lounasetujärjestelmä luotiin vuosikymmeniä sitten sosiaalipoliittisista syistä. Valtio halusi työntekijöiden syövän työpaikkaruokalan tarjoaman lämpimän aterian eväsleipien sijaan.

Vaikuttaisiko veroedun poisto ravintolayrittäjään?
Lounassetelijärjestelmän katsotaan tukevan suomalaisia ravintolayrittäjiä maassa, jossa ravintolaruokailu on verrattain harvinaista. Ravintolayrittäjien tukeminen on kuitenkin poliittinen päätös. Verohallinto haluaa kohdella kaikkia yrittäjiä tasapuolisesti.

Lounasruokailun tarjoaminen on hyvä etu, jota on kuitenkin syytä kohdella samalla tavalla muiden työnantajan tarjoamien etujen kanssa. Esimerkiksi Ruotsissa lounasetu verotetaan täyteen nimellisarvoon ilman veroetua.

Liikunta- ja virkistyssetelit tukemaan hyvinvointia
Moni saattaa kysyä, alkaako verottaja pohtia myös liikunta- ja virkistysseteleiden veroetua. Ei ala, sillä verotuksessa lounasseteli ja liikuntaseteli kuuluvat kuitenkin eri kategorioihin. Työnantajan tarjoama virkistys- tai harrastustoimintaa ei katsota veronalaiseksi tuloksi, jos se koskee henkilökuntaa ja on tavanomaista sekä kohtuullista. Tällaisena toimintana voidaan pitää myös työnantajan kustantamaa liikuntaseteliä. Työnantajan tarjoama lounasseteli puolestaan katsotaan veronalaiseksi tuloksi, josta on päätetty antaa veroetu.

mattinen2m

 

 

 

Verohallinnon viestintäjohtaja Mikko Mattinen

2 thoughts on “Työntekijäetujen verotus ajan tasalle ja samalle viivalle

 1. Jos ette ole jo huomanneet, ketään ei kiinnosta propagandabloginne, tämäkin aika mitä kirjottelette tänne puutaheinää olisi paremmin käytettävissä oikeisiin töihin, joita todennäköisesti ei ole muutenkuin verotarkastuksien muodossa! Positiivisuutta!

  Mutta asiaan,

  Haluaisin kysyä Mikko sinulta miten tämä lounasedun poisto vaikuttaisi nykyajan työntekijään, jolla ei ole mitään fyysistä työntekemispaikkaa tai työpaikkaruokalaa, onko tämä mielestäsi syrjivää hänen kannaltaan että verotuksella ohjataan kaikki syömään yhteistä ruokaa toimiston työpaikkaruokalaan kaiken muun ruokailupaikan kustannuksella? Ymmärtääko verohallinto nykyajan työmaailmaa?

  Sinänsä koko edun poisto palvelisi kaikkia, mikäli 30 miljoonaa kompensoitaisiin veronalennuksina muussa verotuksessa, mutta Suomen veropolitiikka ei tällaista tunne.

  Kaikkein paras aihe mitä voisitte tänne blogiin seuraavaksi ottaa on nykyinen verohallinnon verotarkastuslinja ja se kuinka monta juttua teillä on rosiksessa menossa tällä hetkellä viimeisen 4 vuoden aikana Suomalaisia yrityksiä ja yksityishenkilöitä vastaan ja verrata sitä viimeisen 15 vuoden keskiarvoon ja vetää siitä johtopäätös onko Suomalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden veronmaksumoraali todella 3 vuoden aikana romahtanut rikollisuuden rajamaille.

  Kilometrikorvauksista jo olikin yksi postaus alla, siinä sentään sanottiin että asia on epäselvä, mutta kyllähän sekin pitäisi poistaa koska se ei ole tasapuolinen vähennys, nimittäin ne jotka käyvät töissä omalla autolla saavat sitä ja muut eivät.

  Kiitos tästä blogista jossa voi kommentoida ihania kirjoituksia ja jaksuhaleja teille kaikille verohallintoon näinä raskaina aikoina jolloin rakennetaan yhdessä parempaa tulevaisuutta Suomeen!

  Terveisin,

  Vilho Matti Perhoniemi

  Tykkää

 2. Moi,

  kiitos kysymyksestäsi ”Haluaisin kysyä Mikko sinulta miten tämä lounasedun poisto vaikuttaisi nykyajan työntekijään”. Verohallinto ei hae lounasedun poistoa. Kyse on ns. 25 % huojennuksesta ja sen poistamisesta. Asiassa on monia näkökulmia ja sinun ovat hyvin relevantteja.

  Otetaan tämä ehdotus myös työnalla ”Kaikkein paras aihe mitä voisitte tänne blogiin seuraavaksi ottaa on nykyinen verohallinnon verotarkastuslinja”.

  T: Mikko

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.