Asiakaspäivä yritysverotoimistossa

Marraskuun alkupuolella Uudenmaan yritysverotoimistossa vietettiin vuoden 2014 asiakaspäivät. Kyseisen, noin työpäivän mittaisen, tapahtuman tarkoituksena on vuosittain kasvattaa henkilöstön tuntemusta ja ymmärrystä mm. asiakkaiden toimintaympäristöstä ja liiketoiminnasta.

Saattaa kuulostaa hieman viralliselta ja jäykältä, mutta käytännössä yritysverotoimiston väki istui rennosti kuuntelemaan puheenvuoroja yrittäjyydestä ja yritystoiminnasta sekä käymään keskustelua esitetyistä aihealueista.

Paljon sisältöä

Itse aloitin Verohallinnossa noin vuosi sitten ja ensimmäinen asiakaspäivä osui kohdalleni muutama viikko aloittamisen jälkeen. Silloin asiakaspäivän aiheena oli veromyönteisyys ja puhujia oli saapunut mm. rakennusalalta sekä Supercellistä.  Täytyy myöntää, että olin hyvin positiivisesti yllättynyt tämän tyyppisestä tapahtumasta.

Tänä vuonna aiheena oli yrittäjyys. Anne Berner oli kertomassa Uusi lastensairaala 2017 -hankkeesta. Mika Mäkeläisen aiheena oli Taivas ja Helvetti kirja sekä hänen sarjayrittäjyys. YritysHelsingistä Toivo Utso oli avaamassa heidän tarjoamia palveluita ja Diagonal Mental Structure Oy:stä oltiin kertomassa mm. mitä palvelumuotoilu on käytännössä.

Omalta osalta erityisesti Mika Mäkeläisen esitys (tai ehkä ennemminkin vapaamuotoinen tarina) hänen sarjayrittäjyys urasta oli todella mielenkiintoinen. Hänen kertomat asiat varmasti suurelta osin kuvastavat hyvin monen yrittäjän arkea ja sen tuomia haasteita. Tietyiltä osin sainkin rivien välistä hyviä vinkkejä tai ajatuksia kuinka voin helpottaa asiointi yritysverotoimistossa.

Suoraan käytäntöön

Toivo Utson YritysHelsingin esittelystä jäi taas paljon tietoa käteen jokapäiväistä työtä ajatellen. Olin aikaisemmin ehkä kuullut YritysHelsingistä jossain sivulauseessa, mutta en käytännössä tietänyt minkälaisia palveluita he tarjoavat ja kenelle ne ovat suunnattu.

Suoraan lainaten heidän nettisivuiltaan ”YritysHelsinki on palvelukeskus yrittäjäksi aikoville ja jo toimiville yrittäjille. Sieltä saa tukea liikeidean kehittämisestä oikeiden kontaktien löytämiseen. Suurin osa palveluista on maksuttomia.”

Silloin tällöin esim. puhelinpalvelussa tai yhtiön säännönmukaista verotusta käsitellessä yrittäjillä on ongelmia tai kysymyksiä, jotka eivät liity verotukseen enkä osaa niihin suoralta kädeltä vastata. Tällaisissa tapauksissa voin nyt tarvittaessa ohjata asiakkaan oikeaan suuntaan, josta voi saada apua tai oikeita kontakteja ongelmien ratkaisemiseksi.

Ensi vuoden sisällöstä ei ole vielä tietoa, mutta toivottavasti siitäkin jää käteen konkreettisesti tietoa ja taitoa työhän.

2 thoughts on “Asiakaspäivä yritysverotoimistossa

 1. Kun tilaisuuden aiheena oli yrittäjyys, en ymmärrä, miten lastensairaala siihen liittyy. Sairaala on toki tärkeä, mutta yrittäjyys on ihan muuta. Tuliko Anne Berner tilaisuuteen puhuakseen ”lämpimikseen” sellaista, joka hänellä oli päällimmäisenä mielessään?

  Toimin yrittäjänä Helsingissä vuosikymmeniä eikä YritysHelsingistä ollut minulle mitään hyötyä. En usko virkamiesten kykyyn neuvoa yrittäjiä.

  Yleensä kysyn virkamiehiltä, jotka houkuttelevat ihmisiä yrittäjäksi, miksi he eivät itse ole ryhtyneet yrittäjäksi, kun se on niin ”herkkua” ja he luulevat olevansa yrittäjyyden asiantuntijoita.

  Kerran menin yrittäjäksi aikoville tarkoitettuun virkamiesvetoiseen koulutuspäivään Helsingissä, vaikka olin jo silloin ollut yli 30 vuotta yrittäjänä. Halusin tietää, mitä siellä kerrotaan. Minulla oli vaikeuksia pitää suuni kiinni, kun yrittäjäkandidaateille annettiin harhaanjohtavia ja jopa valheellisia tietoja.

  Koulutuspäivässä kerrottiin, miten yritys saa julkisia tukia ja lainoja sekä yrittäjä starttirahaa, mutta ei kerrottu, miten yritys saa asiakkaita. Yrityksen terve kassavirta perustuu asiakkailta saatavaan tulorahoitukseen. Ilman sitä yritys kuolee ja tämä yhteiskunta näivettyy.

  Anssi Laine, suosittelen, että ohjaat yrittäjät tilitoimistoon, jos heillä on kysymyksiä, joihin et itse osaa vastata. Tilitoimistot ovat yleensä itsekin pieniä yrityksiä ja niiden henkilökunta painii päivittäin pienten yritysten ongelmien kanssa ja vastailee yrittäjien kysymyksiin.

  Tilitoimistoissa on Suomen paras yrittäjyysasiantuntemus.

  Tykkää

  1. Hei Lasse ja kiitos palautteestasi,

   Lastensairaalaan liittyvä esitys kertoi kyseisestä projektista sitä varten perustetun tukiyhdistyksen ja säätiön näkökulmasta. Saimme kuulla mm. minkälaisia byrokraattisia ongelmia projekti on kohdannut sen edetessä. Vaikka yhdistyksen ja säätiön toimintaa ei voikaan rinnastaa yksityisyrittäjänä toimimiseen, ovat hekin yritysverotoimiston asiakkaita, ja pidin esitystä hyödyllisenä juurikin vähän erilaisesta näkökulmasta johtuen.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.