Autoilun verotus on ikuisuusongelma

Autoilun verotus on ikuisuusongelma. Kokonaisuus on tilkkutäkki, jota on korjailtu liimailemalla hätäpaikkoja kulloinkin nousseisiin kysymyksiin. Ongelmia aiheuttavat myös erilaiset näkökulmat samoihin automatkoihin.

Ennakkoperinnässä selvitetään karkeasti, millaiset työnantajan matkakorvaukset ovat palkkaa. Tuloverotuksessa taas arvioidaan, mitä matkan tehnyt saa vähentää verotuksessaan. Toisin kuin kuvittelisi, näitä asioita ei ole loogisesti sovitettu yhteen. Lisäksi eri alojen työehtosopimusten ehdot voivat poiketa verotuksen luokituksista.

Varsinainen, erityinen vai toissijainen?

Verotuksessa käytetään varsinaisen, erityisen ja toissijaisen työntekemispaikan käsitteitä. Varsinainen työpaikka on tyypillisesti tavallisen ihmisen tavallinen työpaikka, jossa tehdään normaalia työtä. Erityisellä työntekemispaikalla taas tehdään erityistä työtä, esimerkiksi käydään satunnaisessa kokouksessa. Toissijainen työntekemispaikka on muutoin varsinainen työntekemispaikka, mutta sen pitää olla saman intressipiirin hallinnassa kuin työntekijän ensisijaisen työntekemispaikan ja sijaita toisessa kunnassa. Kuntaliitosten pieniä kummallisuuksia onkin, että verotus muuttuu, vaikka olosuhteet säilyvät ennallaan.

Jottei olisi liian yksinkertaista

Kaikkiin erilaisiin työntekemispaikkoihin voi matkustaa kotoa, kesämökiltä, toiselta työskentelypaikalta – mistä vaan. Matkoihin liittyy myös omia pikkusääntöjä. Esimerkiksi työmatka asunnolta erityiselle työntekemispaikalle voidaan korvata kuuluisilla kilometrikorvauksilla verovapaasti. Kilometrikorvausten pitäisi laskennallisesti vastata aiheutuneita todellisia kustannuksia. Jos työnantaja ei korvaa matkaa, saa työntekijä vähentää todellisuudessa aiheutuneet kustannukset. Todellisuudessa aiheutuneet kustannukset eivät arvioitaessa tietenkään ole kilometrikorvauksen suuruiset, vaan noin puolet siitä!

Jos taas matkustetaan tavallisesti omalle työpaikalle, työntekijä saa vähentää erikseen säädetyt asunnon ja työpaikan väliset matkat, mutta todellisten kulujen sijaan halvimmalla kulkuneuvolla. Halvin kulkuneuvo on oma auto vain, jos halvempaa julkista liikennettä ei ole. Pohdittaessa halvimman kulkuneuvon olemassaoloa, otetaan huomioon odottelut asemilla, kävelymatkat sekä mukana kuljetettavien esineiden koko, mutta ei matka-aikaa!

Poikkeussääntöjä ja erityissääntöjä

Kirvesmiesten (erityisala) ja bussikuskien (liikkuva työ) matkustamiseen sovelletaan omia sääntöjä. Verotukseen vaikuttaa olennaisesti esimerkiksi se, mennäänkö työmaalle suoraan vai toimistolta työkaluja noutaen. Vastaavasti vaikkapa alihankintahitsaamisessa voidaan joutua ennakolta arvioimaan, kestääkö kohde yli vai alle kaksi vuotta. Jos arvioidut ajat ylittyvät, pitää pohtia: Tuliko ylitys yllätyksenä?

Yrittäjien, maanviljelijöiden ja metsänomistajien matkoihin liittyy erityissääntöjä. On tavanomaista toiminta-aluetta, lisävähennyksiä ja kalustoon kuulumisia, jotka riippuvat kokonaisuutena ajetuista matkoista. Ajopäiväkirjoissakin pitää osata luokitella erilaiset tulonhankintamatkat. Jos kyseessä vielä on ulkomaalainen työntekijä, nousee kotimaisten sääntöjen päälle erityiskysymyksiä.

Muodikkaampaa sääntelyä kaivataan

Monesti sääntöjen selittämisen jälkeen vastassa on verovelvollisen tyhjä katse ja kysymys: Kuka nämä säännöt on keksinyt? Verohallinnon vuosieni aikana olen oppinut ymmärtämään, miten nämä ovat syntyneet. Sitä en ymmärrä, miksi näitä ei kukaan halua muuttaa. Kyseessähän on Verohallinnon ensisijainen toive nykyisin muodikkaasta paremmasta sääntelystä ainakin 30 edellisen vuoden ajalta.

Olisiko esimerkiksi seuraava malli aivan tavaton: Tulonhankintaan liittyvästä matkasta saisi vähentää saman kilometrikohtaisen taksan aina. Jos työnantajalla on oikeus kilometrikorvauksien maksamiseen, taksa olisi sama. Verohallinnolle jäisi tutkittavaksi vain, onko ilmoitettu matka tehty ja liittyykö se tulonhankintaan.

 

One thought on “Autoilun verotus on ikuisuusongelma

Kommentointi on suljettu.