Maksa tai hymyile ja maksa

Suomella on ainakin yksi tuote, jonka vienti vetää. Suomalaisten veromyönteisyys on huippuluokkaa vuodesta toiseen, myös uusimman asiakastyytyväisyystutkimukseni mukaan. Ei siis ihme, että meidän veromyönteisyystoimenpiteet kiinnostavat Euroopassa ja kauempanakin.

Olemmeko iloisia veronmaksajia ikuisesti?
Veromyönteisyys on nyt erinomaisella tolalla, mutta pitääkö jo alkaa maalailla piruja seinille? Entä jos käsissä on kupla, joka kohta puhkeaa? Jos Y-sukupolvi ei olekaan yhtä tunnollinen verojenmaksaja, vaan vaatii yksilöllisyyttä ja valinnan vapauksia sen suhteen, minne veroeurot kilisevät. Ehkä verojen maksu oikeansuuruisena ja oikeaan aikaan ei enää kymmenen vuoden päästä olekaan arvostettu kansalaisvelvollisuus.

Verohallinto tekee aiempaa systemaattisempaa työtä sen eteen, että verojen maksu on suomalaisten sydäntä lähellä jatkossakin. Sanoman ydin on yksinkertainen: nämä kaikki palvelut ja mahdollisuudet kustannetaan verovaroin. Sponsored by veronmaksajat -tarroille olisi hyviä paikkoja kirjastoissa, kouluissa, päiväkodeissa ja kotikadulla.

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan palvelut ovat parasta veromyönteisyysmainontaa. Joskus niistä täytyy kuitenkin muistuttaa, sillä saavutettuja etuja ei aina muista arvostaa. Eikö vaan?

Nuorissa on tulevaisuus
Monessa maassa veromyönteisyyskasvatusta kohdennetaan jo lapsille, joille on veropuistoja ja leikkiyhteiskuntia. Suomessa verojen maksun tärkeydestä Verohallinto muistuttaa vasta teini-iästä alkaen. Verojen positiivisia puolia nostetaan esiin, kun niiden maksu kirpaisee omaa lompakkoa esimerkiksi ensimmäisen kesätyöpalkan kohdalla.

Nuoret ovat olleet Verohallinnon viimeaikaisten veromyönteisyyskampanjoiden erityinen kohderyhmä. Verohallintolaiset ovat kiertäneet oppilaitoksia ja varuskuntia yksin sekä yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Lisäksi nuorille on ollut mainoskampanjoita, joiden materiaali on ollut samanikäisten tuottamaa. Näistä töistä voit lukea Taavettilan Riikan kirjoituksesta.

Valloitamme oppilaitoksissa ja varuskunnissa
Tämän syksyn oppilaitospäivään on ilmoittautunut jo viitisen tuhatta ammatillisen oppilaitoksen opiskelijaa. Varuskunnissa pidetyt kotiutumisluennot keräsivät kesällä saman verran varusmiehiä. Poliisin ja Tullin kanssa toteutettava Harmaa talous -oppilaitoskiertue on kiinnostanut tänä vuonna yli 2000 opiskelijaa (katso makupalaksi kampanjan spotti Youtubesta). Vero-osaamisen lisäksi tilaisuuksista tarttuu toivottavasti mukaan ajatus siitä, miksi veroasiat kannattaa hoitaa tunnollisesti ja hyvillä mielin.

Me Verohallinnossa mietimme koko ajan uusia tapoja levittää verojen ilosanomaa. Pohdimme myös, keille viesti pitäisi saada vietyä ensimmäisten joukossa. Ehkäpä tämä auttaa ensihätään:

Vedä edes toinen suupieli ylöspäin, kun seuraavan kerran katsot, paljonko palkasta on mennyt ennen kuin se on ehtinyt edes tilille. Toisen voit nostaa ylös, kun tutkiskelet veroilmoituksesta vuoden aikana maksetun veron määrää. Olet sponsoroinut suomalaista yhteiskuntaa ja sen tuottamia palveluita.

2 thoughts on “Maksa tai hymyile ja maksa

 1. Minun molemmat suupielet nousivat ylöspäin, kun luin tämän blogikirjoituksen. Veromyönteisyydestä ja harmaan talouden kauheudesta kampanjointi on lapsellista touhua. Verotus on aina jossakin määrin vastenmielistä ja harmaata taloutta on Suomessa huomattavasti vähemmän kuin on väitetty.

  Ihmiset maksavat veronsa, jos kokevat yhteiskunnan tuottavan hyödyllisiä palveluja. Verohallinnon tehtävänä ei ole tämän hyödyllisyyden toitottaminen. Sen sijaan Verohallinnon pitää kerätä säädetyt verot mahdollisimman vähäistä byrokratiaa aiheuttaen. Muuta ei tarvitse tehdä.

  Valtion ja poliitikkojen tehtävänä on vakuuttaa kansalaiset siitä, että Suomi on hyvä paikka asua, yrittää ja tehdä työtä. Selkärangattomat poliitikot ovat syylliset siihen, että kaikki ihmiset eivät koe tätä maata maailman parhaaksi. Muutos lähtee liikkeelle hallituksesta ja eduskunnasta eikä Verohallinnosta.

  Tykkää

 2. Vähän samantyyppinen reaktio tuli minullekin. Ihmeellinen propaganda-kampanja verohallinnolla menossa. Hauska se on myös ristiriitaisuudessaan. Mistä se harmaa talous kumpuaa, kun kaikki haluavat maksaa veroja?

  Toisaalta, mihin Verohallintoa tarvitaan? Kun kaikki haluavat maksaa veroja, niin eikö se riitä että työnantajille annetaan tilinumero mihin ennakonpidätykset maksetaan ja tili tursuaa kohta rahaa. Ainoa pelko on että tilillä ei numerot riitä, kun pian maksetaan maksamisen riemussa liikaa veroja.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.