Miksi verottaja ei rekisteröi automaattisesti kaikkia uusia yrityksiä?

Olen usein lukenut sanomalehtien mielipideosastoilta ja blogeista kuinka verottaja estää yrittäjiä pääsemästä Verohallinnon rekistereihin. Kirjoittajien mukaan näin pilataan useiden yrittäjien mahdollisuudet harjoittaa liiketoimintaa ja pahimmillaan estetään koko kansantalouden elpyminen. Surullista. Ja vielä surullisempaa on se, että liian moni näitä kirjoituksia lukeva henkilö oikeasti ottaa ne todesta ja uskoo niihin.

Onhan näissä tarinoissa usein osa tottakin. Verohallinto on kuin onkin estänyt yritysten rekisteröitymisen rekistereihinsä, mutta kirjoituksissa ei yleensä vaivauduta mainitsemaan niitä syitä, jotka ovat olleet perusteena rekisteröimättä jättämiselle.

Verohallinnon keskeisimpänä tehtävänä on nimittäin turvata julkisen talouden toimivuuden kannalta elintärkeät verotulot. Jotta verot voidaan kerätä asianmukaisesti ja tehokkaasti, verojärjestelmän väärinkäytökset on minimoitava. Veroriskien hallinta ohjaakin olennaisesti Verohallinnon toimintaa.

Yrityksen rekisteröinti

Voin vannoa ja vakuuttaa, ettei yhtään rekisteröityvää yritystä jätetä rekisteröimättä sen takia, että yrityksen toimiala ei miellyttäisi virkailijaa. Sen sijaan rekisteröimättä jättämisen taustalla on aina joku lakiin perustuva syy. Tällainen syy voi olla, ja hyvin usein onkin, yrityksen tai yrittäjän aiemmat verotukselliset laiminlyönnit. Verohallinto voi jättää rekisteröimättä yrityksen myös silloin, kun on selvää, että yrityksen harjoittama toiminta on luonteeltaan enemmän harrastus- kuin liiketoimintaa. Toki näissä tapauksissa yritykselle annetaan aina mahdollisuus kertoa vastineessaan lisää harjoittamastaan toiminnasta.

Kuuluminen Verohallinnon rekistereihin on nykypäivänä eräänlainen luottamuksen symboli, se kertoo, että yritys toimii verolainsäädännön edellyttämällä tavalla ja hoitaa kaikki verotukselliset velvollisuutensa oikein. Tämän saavutetun luottamuksen ylläpitämiseksi pidän ensiarvoisen tärkeänä, että rekistereihin ei lisätä sellaisia yrityksiä, joissa kaikki verotukselliset velvoitteet ei ole hoidettu asianmukaisella tavalla.

Verotukselliset laiminlyönnit eivät kuitenkaan ole ikuinen este yrityksen rekisteröitymiselle Verohallinnon rekistereihin, vaan nämä laiminlyönnit ovat korjattavissa. Liittyvätpä laiminlyönnit antamattomiin veroilmoituksiin tai maksamattomiin veroihin, ne voidaan korjata toimittamalla puuttuvat ilmoitukset ja tarvittaessa tekemällä maksujärjestely Verohallinnon kanssa maksamattomien verojen osalta.

Itse näen Verohallinnon roolin yritystoimintaa tukevana toimijana, joka tekee kaikkensa mahdollistaakseen Suomessa toimiville yrityksille mahdollisimman tasapuolisen ja kannustavan työympäristön. Sitä, että Verohallinto ei päästä kaikkia yrityksiä rekistereihinsä, ei pidä nähdä yritystoimintaa rajoittavana, vaan sen mahdollistavana tekijänä.

5 thoughts on “Miksi verottaja ei rekisteröi automaattisesti kaikkia uusia yrityksiä?

 1. Suomen perustuslaissa sanotaan: ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla.” Tämä tarkoittaa myös yrityksen perustamista ja koskee kaikkia suomalaisia. Se koskee myös niitä, jotka ovat aikaisemmin laiminlyöneet verojensa maksuja. Jos tällaiselta henkilöltä evätään yrityksen perustamisoikeus, häntä rangaistaan toiseen kertaan samasta asiasta. Hänhän on jo saanut rangaistuksensa verojen laiminlyönnistä.

  Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan henkilöä ei saa rangaista kahdesti samasta teosta. Korkein hallinto-oikeuskin on tämän periaatteen hyväksynyt hiljattain antamassaan ratkaisussa.

  Siinä ei ole mitään järkeä, että harrastustoimintaa varten estetään perustamasta yrityksiä. Yrityksen perustaminen merkitsee monenlaisia velvollisuuksia, kuten esimerkiksi kirjanpitovelvollisuus, joten kukaan ei ihan pienen asian vuoksi yritystä perusta. Jos henkilö yrittää vähentää harrastuksensa menoja perustamalla yrityksen, tämä voidaan estää muuten kuin estämällä koko yrityksen perustaminen.

  Entinen Verohallituksen pääjohtaja Jukka Tammi sanoi vuosikymmeniä sitten eräässä lehtihaastattelussa, että yrittäjän oma ilmoitus yrittäjyydestään riittää. Tätä ajatusta ei kuitenkaan koskaan toteutettu. Nyt olisi jo aika toteuttaa, sillä tähän maahan tarvitaan paljon uusia yrityksiä, jos aiomme jatkossa pärjätä.

  Isot puut kasvavat pienistä siemenistä hitaasti. Sama koskee yrityksiä.

  Tykkää

  1. Morjens Lassi ja kiitos kommentistasi.

   Kyllä vain, perustuslain 18 §:ssä säädetään oikeudesta hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Kuten kirjoituksessani mainitsin, eivät aiemmat verotukselliset laiminlyönnit ole ikuisesti esteenä yrityksen pääsemiselle Verohallinnon ylläpitämiin rekistereihin, vaan yrittäjällä on täysi oikeus hakeutua takaisin rekistereihin oikaistuaan verotukselliset laiminlyöntinsä. Kuka tahansa voi siten perustaa yrityksen, mutta pääseekö yritys Verohallinnon rekistereihin, riippuu yrittäjästä itsestään ja siitä, kuinka hän on sitoutunut noudattamaan verolainsäädäntöä, johon muuten viitataan perustuslain 81 §:ssä.

   Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että Suomeen tarvitaan paljon uusia yrityksiä. Kiistattomana faktana pidän kuitenkin sitä, että Suomen verotuloja eivät tule koskaan lisäämään ne yritykset, jotka laiminlyövät verojenmaksun ja muut verotukselliset velvollisuutensa.

   Tykkää

   1. Missään nimessä en halua puolustella talousrikollisuutta, mutta kiistattomana tosiasiana esittämäsi väite ei pidä paikkansa. Jos yritys esimerkiksi maksaa pimeitä palkkoja, palkansaajat käyttävät saamiaan rahoja kulutukseen, jolloin he maksavat arvonlisäveroa. Tällöin tämä yritys lisää verotuloja.

    Tykkää

 2. Näinhän se on. Suomi on loppupeleissä melko byrokraattinen ja hallinnollinen maa. Lisäksi, nykyään jokaista yrityksen perustajaa pidetään lähtökohtaisesi rikollisena, jonka pitäisi jatkuvasti olla todistelemassa kuka, mitä, mistä tulee jne. ja tulonsa saa. Milloin PRH:ssa, ja milloin pankissa. Suomi on yrittäjälle rankka maa.

  Tykkää

 3. Yrityksen perustaminen on saatu tosi helpoksi. Kun perustin itselleni toiminimen, yrityksen Y-numero tuli seuraavana päivänä. Eikun töihin. Sitten isku tulikin muualta kuin verottajalta. Olen vaimoni Omaishoitaja. Se taas tarkoittaa, että voimassaoleva merkintä verottajan rekisterissä tarkoittaa sitä, että en olekaan kokopäiväiväinen Omaishoitaja. Kun hain korotusta Omaishoitajan tukeen, niin viranhaltija epäsi hakemuksen. Yhtenä perusteluna oli, että minulla on toiminimi.PRH:n rekisterissä. Palveluni tapahtuisi Internetin kautta kotoakäsin, vaimoni sairausvuoteen vieressä. Olen tosi väsynyt tappeluun sos.toimen kanssa. En kuitenkaan ole luovuttanut, vaan olen vienyt asian eteenpäin.

  Hyvää syksyä itsekullekin

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.