Jääkiekko tuo veroeuroja

Jääkiekko on hieno peli ja myös verottaja seuraa sitä innokkaasti. Erityisen mielenkiintoinen on syksyllä käynnistynyt KHL-liigakausi. Jokereiden vieraaksi saapuu Helsinkiin KHL-joukkueita Venäjältä, Slovakiasta, Valko-Venäjältä, Latviasta, Kazakstanista ja Kroatiasta.

Verottajan kiinnostus KHL-liigaan johtuu osittain siitä, että Suomessa pelatut ottelut aiheuttavat veroseuraamuksia joukkueiden pelaajille. Suomen verolainsäädännössä ja verosopimuksissa on säädetty, että ulkomailla asuvan urheilijan kuuluu maksaa Suomeen veroa tulosta, joka perustuu Suomessa harjoitettuun urheiluun. Näin ollen ulkomailla asuvan KHL-pelaajan tulee maksaa Suomeen veroa Suomessa pelaamistaan otteluista saamastaan tulosta. Käytännössä pelaajan palkasta verotetaan se osa, joka kohdistuu Suomessa pelattuihin otteluihin.

Kuinka verot pelaajien palkasta käytännössä peritään? Ulkomaisilla joukkueilla ei ole velvollisuutta periä ja tilittää pelaajien palkasta veroa Suomeen. Tosin ne voivat halutessaan vapaaehtoisesti hoitaa verotuksen työnantajavelvoitteet eli veron perimisen, tilittämisen ja vuosi-ilmoituksen antamisen. Jos työnantajajoukkue ei ole tätä tehnyt, pelaajan täytyy oma-aloitteisesti antaa Suomeen veroilmoitus ja ilmoittaa sillä Suomessa pelattuihin otteluihin kohdistuva osuus vuosipalkastaan. Tämän jälkeen verottaja maksuunpanee pelaajalle 15 prosentin suuruisen lähdeveron.

Jos kaikki menee niin kuin kuuluukin, KHL-liigan ottelut tosiaan tuovat Suomeen veroeuroja. Entäpä jos kaikki ei menekään pelikirjan mukaan? Mitä jos pelaajat eivät ilmoita Suomen verottajalle tulojaan? Tällöin verottaja astuu peliin ja käynnistää verojen pakkoperintäkoneiston ja valtioiden välisen virka-apumenettelyn. Toivottavasti verottajan ei tarvitse tätä tehdä. Parasta olisi, että KHL-liiga ja sen joukkueet kantavat yhteiskuntavastuunsa ja tekevät pelaajilleen selväksi, että veroja kuuluu maksaa niihin valtioihin, joissa otteluita pelataan. Verottaja auttaa mielellään ohjeistuksen antamisessa, veronmaksaja ei jää koskaan yksin.

90 thoughts on “Jääkiekko tuo veroeuroja

 1. Koskeeko tämä verotus kaikkia lajeja? Toimitaanko näin myös yleisurheilujoiden tai muiden palloilulajien yms. osalta?

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi Julius.

   Kyllä, sama pätee muihinkin urheilulajeihin, olipa sitten kyseessä joukkue- tai yksilöurheilu. Ulkomailla asuvan henkilön tulee maksaa Suomeen veroa tulostaan, joka perustuu urheilemiseen Suomessa.

   Yksilölajeissa veron periminen on usein käytännössä helppoa ja mutkatonta, kun palkkion maksaa suomalainen kilpailunjärjestäjä, jolla on velvollisuus periä lähdevero palkkion maksun yhteydessä.

   Ulkomaisten urheilujoukkueiden osalta tilanne on haastavampi. Ulkomaisella joukkueella ei ole velvollisuutta periä ja tilittää Suomeen veroa urheilijalle maksamastaan palkasta. Tällöin urheilijan täytyy Suomen verolainsäädännön mukaan antaa itse oma-aloitteisesti Suomen verottajalle veroilmoitus, jolla hän ilmoittaa tulon Suomessa tapahtuneesta urheilemisesta. Verottaja maksuunpanee veron ja lähettää urheilijalle tilisiirtolomakkeen veron maksamiseksi.

   Hyvin todennäköisesti Suomessa on vuosien saatossa pelattu yksittäisiä otteluita, joiden osalta ulkomailla asuvat urheilijat eivät ole ilmoittaneet Suomen verottajalle sitä osaa joukkueelta saamastaan palkasta, joka kohdistuu Suomessa pelattuun otteluun. Välttämättä verottajakaan ei ole aina havainnut näitä ja tämän vuoksi tulo on voinut jäädä Suomessa verottamatta. KHL-liigan osalta on kyse jatkuvasta toiminnasta, otteluita pelataan Suomessa säännöllisesti ja kyse on merkittävästä verotulojen määrästä. Tällaisessa tilanteessa olisi suotavaa, että KHL-liigaorganisaatio ja pelaajat ottavat verotukseen liittyvät velvollisuudet vakavasti ja pelaajat maksavat Suomeen ne verot, jotka tänne kuuluukin maksaa. Vastuu veron maksusta on yksin pelaajilla, mutta KHL organisaationa voi edistää tätä antamalla pelaajille selkeät ohjeet siitä, kuinka menetellä. Suomen verottaja auttaa tässä mielellään.

   Tykkää

 2. KHL:ää pelataan seitsemässä eri maassa. Pitäisikö yksittäisen pelaajan maksaa veroja seitsemään maahan? Järki käteen.

  Liked by 1 henkilö

  1. Nimimerkin ”Valoja päälle” kommentti koskettaa tärkeää kysymystä, kaksinkertaisen verotuksen poistamista.

   Vaikka KHL-pelaaja maksaisi veroja otteluiden perusteella useampaan valtioon, monenkertaista verotusta ei kuitenkaan lopulta tapahdu, koska pelaajan asuinvaltio hyvittää omassa verotuksessaan ulkomaille maksetut verot. Sanotaan esimerkiksi, että pelaaja asuu valtiossa X ja pelaa otteluita kotivaltionsa lisäksi valtioissa A, B ja C. Valtiot A, B ja C verottavat pelaajan palkasta sen osan, joka kohdistuu näissä valtioissa pelattuihin otteluihin. Pelaajan kotivaltio X verottaa koko palkan, mutta hyvittää valtioihin A, B ja C maksetun veron. Tämä on normaali käytäntö kansainvälisessä verotuksessa ja verosopimuksissa. Monenkertaista verotusta ei tapahdu, vero ainoastaan jakaantuu eri valtioihin maksettavaksi. Tämä on tavanomaista valtioiden rajat ylittävässä toiminnassa, olipa sitten kyse useassa valtiossa toimivasta yrityksestä tai henkilöstä, joka työskentelee eri valtioissa eri työnantajien lukuun, tai henkilöstä, jonka sijoitussalkussa on osakkeita useista eri valtioista. Kansainvälisessä maailmassa veroja maksetaan usein moniin eri valtioihin.

   Tykkää

   1. Millä perusteella KHL luokitellaan urheiluksi. KHL ei ole hyväksyty olympiakomitean eikä kansainvälisen jääkiekkoliiton jäseneksi?

    Verotettiinko wipeout kilpailijoiden voitot suomessa vai urheilupykälän mukaan ulkomailla?

    Tykkää

 3. Eikö tämän pidä luonnolisesti koskea myös Euroopan Mestarien liigaa eli 8 suomalaista joukkuetta (n. 200 pelaajaa) – eli että maksavat veronsa kohdemaassa näiden pelien osalta. Tietysti näiltä osin veroja ei tietysti makseta Suomeen.

  Nimim. entinen kiekkoilija & nykyinen maksava katsoja

  Tykkää

 4. Täähän on suuri vitsi. En usko, että näin koskaa olisi tapahtunut. Eli eilen pelattiin eurooppa liiga peli hjk-club brugge ja siitähän sitten pitäisi muka verottaa ulkmaalaisia pelaajai, taikka verotettiinko yleisurhelun em/mm kisojen aikaa yleisurheilijoita.
  Ja eihän jääkiekossa ole ottelukohtainen palkka?!? joten eihän ne saa tuloja suomessa pelatusta ottelusta vaan koko kaudesta?!?

  Tykkää

  1. Ymmärtänet, että jos saa palkkaa koko kaudesta, saa myös jokaisesta yksittäisestä ottelusta.

   Tykkää

  2. Kiitos kommenteista, tässä pari ajatusta Timo Kopran ja SeppoP:n kommentteihin liittyen.

   Jos Suomessa asuva jalkapalloilija pelaa ottelun ulkomailla, lähdevaltiolla on yleensä verosopimuksen mukaan oikeus verottaa tähän otteluun kohdistuva osuus pelaajan palkkatulosta. Toisinaan voi olla niin, että lähdevaltio ei käytä tätä verotusoikeutta, se on esimerkiksi säätänyt sisäiseen lainsäädäntöönsä asiaan liittyviä verovapaussäännöksiä tai joskus verottamatta jääminen voi johtua myös siitä, että yksittäisen ottelun osalta ei katsoa tarpeelliseksi käyttää resursseja asian jälkiselvittelyyn.

   Vuonna 2005 Helsingissä käytyjen yleisurheilun MM-kisojen osalta voin todeta, että ulkomaisille urheilijoille maksuunpantiin lähdeveroja, kun kansainvälinen yleisurheiluliitto maksoi mitalisteille rahapalkintoja. Tällöin tilanne oli se, että koska maksaja ei ollut suomalainen taho, sillä ei ollut velvollisuutta periä lähdeveroa. Rahapalkkiot perustuivat kuitenkin Suomessa harjoitettuun urheiluun ja Suomella oli oikeus periä niistä verot. Tämän vuoksi Verohallinto teki lähdeveron maksuunpanot ja lähetti tilisiirtolomakkeet ulkomailla asuville urheilijoille.

   Tykkää

   1. ”….. lähdevaltiolla on yleensä verosopimuksen mukaan oikeus verottaa tähän otteluun kohdistuva osuus pelaajan palkkatulosta. Toisinaan voi olla niin, että lähdevaltio ei käytä tätä verotusoikeutta…..” – Tässähän on selkeä ratkaisu asialle: Suomi ei käytä tätä verotusoikeutta. Olen samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa, ettei verotuksessa ole mitään järkeä ja että sen pitäisi kohdistua sitten moneen muuhunkin lajiin ja pelaajaan. On eri asia periä verot urheilijan palkkiosta, joka maksetaan Suomessa kuin alkaa laskea pelaajan kuukausituloista palkkatuloja yhden ottelun osalta ja sen osuuden verotusta. Kuolleena syntynyt ajatus.

    Tykkää

 5. Oikein. Jatkossa, jos on maksamattomia verovelkoja, maahantulokielto.

  Tykkää

 6. Miksi otsikko ei ole seuraavassa muodossa. ”Jokereiden vieraspelit vievät verotuloja pois Suomesta”. Kun jos tälläinen käytäntö otetaan käyttöön, niin vieraspelit aiheuttaa tappioita. Jokainen joukkue olisi Suomessa vain yhden päivän ottelua kohden, johtuen korkeasta verotuksesta. Kun taas olosuhteiden pakosta, Jokerit tuhlaa ulkomailla 2 päivää / vieraspeli. Täten tappiot on suuremmat kuin voitot.

  Tykkää

 7. Asun ulkomailla ja olen ulkomaisen työnantajan palkkalistoilla. Minulle on mahdollisesti tulossa työmatkoja Suomeen. Olenko verovelvollinen nuiden matkojen aikaisesta tulosta?

  Tykkää

  1. Hyvä kommentti Jussi S.

   Jos asut ulkomailla ja teet ulkomaisen työnantajasi lukuun lyhyen työmatkan Suomeen, niin palkkatuloa ei veroteta Suomesta. Verosopimuksissa on yleensä todettu, että jos oleskelu työntekovaltiossa ei ylitä 183 päivää 12 kuukauden aikana, niin työskentelyvaltio ei verota ulkomaisen työnantajan lukuun tehystä työstä saatua palkkatuloa. Palkka verotetaan tällöin vain työntekijän asuinvaltiossa.

   Urheilijoiden ja taiteilijoiden osalta ei ole kuitekaan näin. Heitä varten on OECD:n malliverosopimuksessa ja yksittäisten valtioiden välisissä verosopimuksissa erillismääräys, jonka mukaan lähdevaltio voi verottaa tulon, joka perustuu urheilijan tai taiteilijan lähdevaltiossa harjoittamaan toimintaan. Sille, miksi tällaiseen ratkaisuun on OECD-valtioiden piirissä aikoinaan päädytty, löytyy monia perusteluita. En lähde tässä niitä tarkemmin käymään läpi. Totean vain sen, että asian tiimoilta on käyty aikoinaan OECD:ssä paljon keskustelua ja lopulta päädytty tällaiseen ratkaisuun. Jos jotakuta kiinnostaa tutkia tätä tarkemmin, kehotan lukemaan OECD:n malliverosopimuksen kommentaarin ja urheilijoiden ja taiteilijoihin verotusta koskevat raportit.

   Tykkää

 8. Vastaavasti Jokereiden pelaajien pitäisi maksaa osa veroista muiden KHL-joukkueiden kotimaihin, mikä vähentäisi Jokeri-joukkueen verotuloja Suomessa? Kannattaako näitä ruveta ristiin verottamaan ja tuottamaan hirveä määrä työtä ja byrokratiaa.

  Tykkää

 9. Vastaavasti Jokereiden pelaajien pitäisi maksaa osa veroistaan muiden KHL-joukkueiden kotimaihin eli Jokeri-pelaajien maksamat verot pienenisivät? Eihän Jokereilla mikään KHL:n suuripalkkaisin joukkue ole, mutta kaikkine byrokratioineen ja töineen tulisi tästä säätämisestä pelkkää tappiota.

  Tykkää

  1. Timo Salolle ja nimimerkille ”K” kiitos hyvistä kommenteista.

   Tämä on se kolikon toinen puoli: valtioilla, joissa Jokerit pelaa otteluitaan, on Suomen ja kyseisten valtioiden välisen verosopimuksen mukaan oikeus verottaa Jokeri-pelaajien palkasta se osa, joka kohdistuu siellä pelattuihin otteluihn. Se, käyttävätkö kyseiset valtiot verotusoikeuttaan, jää riippumaan niiden omasta lainsäädännöstä ja menettelyistä.

   Suomen verottajan tulee kuitenkin pyrkiä keräämään ne verot, jotka lain ja verosopimusten mukaan kuuluu Suomeen maksaa. Me emme voi käydä sellaista huutokauppaa, että ”älkää verottako suomalaisia, niin mekään emme verota teitä”.

   Olen samaa mieltä siitä, että hallinnollisia kustannuksia tulee käyttää yhteiskunnan kannalta järkevästi eikä hukata yhteiskunnan resursseja turhaan byrokratiaan. Ulkomaisten KHL-pelaajien verot on mahdollista kerätä erittäin kustannustehokkaasti, jos pelaajilta löytyy sen verran veronmaksumyönteisyyttä ja -moraalia, että he oma-aloitteisesti antavat Suomen verottajalle veroilmoituksen Suomessa verotettavasta tulosta. Tällöin verottaja maksuunpanee lähdeverot ja lähettää tilisiirtolomakkeet. Tämä on kevyt ja tehokas prosessi. Miljoonaluokan verot pystytään keräämään parin tuhannen euron hallintokuluilla. Näin uskallan arvioida. Jos taas veronmaksumyönteisyyttä ei pelaajilta löydy, kulut luonnollisesti kasvavat siirryttäessä viranomaisaloitteiseen veron perintään.

   Tykkää

   1. Mitkä nämä verolainsäädännön ja verosopimusten tarkemmat kohdat on jotta voisi hieman vilkaista…

    Viitataanko tähän:
    4 b) tulo, joka on saatu taiteilijan tai urheilijan Suomessa tai suomalaisessa aluksessa harjoittamasta henkilökohtaisesta toiminnasta.

    Onko joukkueurheilu henkilökohtaista toimintaa ?

    Tykkää

   2. ”Ulkomaisten KHL-pelaajien verot on mahdollista kerätä erittäin kustannustehokkaasti, jos pelaajilta löytyy sen verran veronmaksumyönteisyyttä ja -moraalia, että he oma-aloitteisesti antavat Suomen verottajalle veroilmoituksen Suomessa verotettavasta tulosta. Tällöin verottaja maksuunpanee lähdeverot ja lähettää tilisiirtolomakkeet. ”

    Pelaajat pelaavat pääsääntöisesti KHL:ssä juuri sen vuoksi että veroista ei tarvitse välittää.

    ”Me emme voi käydä sellaista huutokauppaa, että ”älkää verottako suomalaisia, niin mekään emme verota teitä”.”

    Miksi ei voida tehdä sopimusta, että tämä asia menee kuitenkin +/- 0, että kumpikaan ei reagoi näihin asioihin?

    Ja toiseksi, KHL on toiminut jo kauan ja vastaavaa toimintaa mikään valtio ei ole vielä käynnistänyt, niin minkä vuoksi Suomen täytyy aloittaa tämä asia, joka kääntyy lopulta Suomea vastaan?

    Tykkää

 10. Katsoin kalenteria ja ei ollutkaan aprillipäivä. Siitä vaan Venäläiselle ulosottomiehelle perintään verolaskut niin saadaan taas byrokraatteja työllistettyä.

  Tykkää

 11. Eli kaikki kansainväliset urheilutapahtumat tullaan verottamaan ulkomaalaisten pelaajien osalta näin. Mahtaa venäjän ulosottomiestä hymyilyttää kun Suomen verottaja lähettää verolappuja. Saadaanhan sillä lisää byrokraatteja työllistettyä ja kuluja taas valtiolle miljoonia veronmaksajien kukkarosta.

  Olisiko aika karsia kustannuksia, eikä tappaa kaikkea tuottavaa toimintaa Suomesta?

  Olisi hauskaa jos ei olisi niin vakavista asioista kysymys.

  Tykkää

 12. Hyvin erikoinen ajatusrakennelma.

  Jos suomalainen urheilujoukkue on viikon Espanjassa treenileirillä, saako sen osalta maksaa verot Espanjaan? Entäpä suomalainen myyntimies viikon messumatkalta? Muuttuuko tilanne jotenkin, jos työnantajalle tulee tuloja tämän viikon työstä?

  Ei tietenkään. Ja sama tilanne muillakin työnantajalleen pääsääntöisesti työtä Suomessa tekevillä, kuten joukkueurheilijoilla.

  Tykkää

 13. Oletan, että arvon Lallukka seuraa mielenkiinnolla tosiaan myös CHL:ää, HJK:n Eurooppa-liigan otteluita (jotka SeppoP jo mainitsikin). Näitä ei vaan jostain syystä koettu mainitsemisen arvoisiksi tekstissä.
  Ymmärsinkö muuten oikein, että Jokerien pelaajien maksaessa veronsa Suomen verottajalle, verovirasto myös vastaavasti ohjaa osan rahoista Venäjälle, Valko-Venäjälle, Slovakiaan yms.?

  Tykkää

 14. Eli myös puolet Jokereiden veroista pitäisi tiliöidä ulkomaille? Kun tästä summasta vähennetään vielä tähän käytettyjen valtion virkamiesten työtunnit, kuinka paljon tuosta arvioidusta 2 miljoonasta lopulta jää valtion kassaan? Oletan, että tämäkin hassuttelu on kirjoitettu työajalla.

  Tykkää

 15. Kesällä pelattiin jalkapallo-ottelu HJK – FC Barcelona. Kai heiltäkin jo on peritty veroja? Mahtaa herrat Iniesta, Pique, Pedro ja kumppanit olla ihmeissään. Onkohan tässä oikea syy miksi Neymar, Xavi ja Messi jäivät pois? Ehkä se säikähtivät suomen verokarhua. Miten edellisen talven NHL-ottelut.

  Ei jumaliste, kaikkea sitä näkee ja kuulee. Onkohan nyt ihan kaikki muumit kotona verottajan päässä.

  Tykkää

 16. Hei hei, eikös valtionvierailulla olevat valtioiden pressat, ruhtinaat yms. pitäis kans verottaa? Töissähän he ovat täällä.

  Tykkää

 17. Miksi kirjoitat vaan KHL:stä? Koskee kaikkia lajeja tasapuolisesti. Voisit kertoa miten on peritty jääkiekossa CHL otteluista verot tai esim FC Barcelonan tähdiltä jotka pelasivat Helsingissä? Pelkkä KHL mainitseminen antaa ainoastaan subjektiivisen ammattitaidottoman kuvan, laitapa faktoja tiskiin edellisiltä vuosilta jolloin näitä pelejä eri lajeissa on ollut tuhansia.

  Tykkää

 18. Kyllä Suomen pitää olla tässä asiassa esimerkillinen. Eli Suomen valtion tulee maksaa jokaikisen suomalaisen urheilijan ja esiintyjän lähdeverot niihin maihin, joissa suomalaiset kilpailevat tai esiintyvät riippumatta siitä, aikovatko nämä maat periä lähdeveroa.

  Tykkää

 19. Oletko Lallukka vilkaissut FC Barcelonan pelaajien liksoja? Toivottavasti ei jäänyt perimättä vero kun kävivät täällä pelailemassa. Onnea perintämenettylyihin, jos veikata pitää niin tulevat kalliimaksi kuin saatu hyöty. Yrittäkää nyt miettiä edes vähän alusta.

  Tykkää

 20. Ei pelaaja tai urheilijakaan voi päättää, missä maassa joukkue pelaa tai kisat järjestetään..verottajan kannattaisi järjestää olympialaiset ja muita urheilutapahtumia ja mätkäistä verot…ehdotus on ilmeisesti huvikseen tehty…

  Tykkää

 21. Suomessa pelattavia joukkulajejeja, joissa pelataan kansainvälisiä otteluja ovat ainakin jalkapallo, jääkiekko, lentopallo, koripallo, jääpallo, käsipallo sekä salibandy. Kun mukaan lasketaan harjoitusottelut, maajoukkueet sekä naiset, niin päästään satoihin kansainvälisiin otteluihin vuodessa. Ja useampiin tuhansiin verotettaviin. Pitääkö pelaajan pelata, vai riittääkö kokoonpanossa oleminen? Entä eri seurajoukkueiden harjoitusleirit. Eivät kai pelaajat ilman palkkaa harjoittele? Yksikin KHL joukkue oli kesällä pari viikkoa suomen leirillä. Verottamalla kovaa, saadaan esim. Vierumäen vetovoima mukavana harjoittelupaikkana kovaan nousuun. Tästä ei voi olla kenellekään mitään haittaa.

  Entäpä poliitikot. Valtiovierailevalla presidentillä on matkassa arvauksena puolensataa virkamiestä, turvahenkilöä, kokkia yms. Tokihan heitä kaikkia pitää verottaa. Varsinkin presidenttiä, koska hänellä on oletettavasti kovin liksa. Kaikki vierailevat valiokunnat, virkamiehet yms. myös verolle. Kaikkia pitää koskea samat säännöt. Se että yllämainitut vapaamatkustajat saadaan veronalaisiksi vaatii vain hieman ponnisteluja. Alkuun päästään kun palkataan noin 500 uutta verovirkailijaa. Kyllä tästä voitolle jäädään. Työllisyys kohenee ja verotulot myös!

  Tykkää

  1. Vastaan tässä nimimerkeille ”Ilmainen konsultti” ja ”Titus”.

   Ulkomaisen urheilijan verottaminen Suomessa perustuu tuloverolain 10 §:n 1 momentin 4b kohtaan, jossa todetaan, että Suomesta saatua tuloa on tulo, joka on saatu taiteilijan tai urheilijan Suomessa tai suomalaisessa aluksessa harjoittamasta henkilökohtaisesta toiminnasta.

   Henkilökohtaisella toiminnnalla tarkoitetaan lain esitöiden mukaan sitä, että henkilö esiintyy tai pelaa taiteilijan tai urheilijan ominaisuudessa. Termi ”henkilökohtaisesti” on tarkoitettu kuvaamaan sitä, että säännös koskee vain henkilön taiteilijana tai urheilijana harjoittamaa toimintaa, ei esimerkiksi sitä, että hän saa tuloa muussa ominaisuudessa, esimerkiksi mainostuloja tv-mainoksesta, jolloin hän ei toiminnassaan harjoita urheilua tai taidetta. Tällöin tulon verotusoikeutta arvioidaan kokonaan muiden säännösten perusteella.

   Verosopimuksissa asiasta säädetään yleensä 17 artiklassa, esim. Suomen ja Venäjän välisen verosopimuksen 17 artikla. Siinä todetaan, että tulosta, jonka sopimusvaltiossa asuva henkilö saa taiteilijana tai urheilijana toisessa sopimusvaltiossa harjoittamastaan henkilökohtaisesta toiminnasta, voidaan verottaa tässä toisessa valtiossa.

   Harjoitusleireiltä maksettuun palkkaan verosopimuksen urheilija-artiklan ei ole yleensä katsottu soveltuvan. Silloin, kun ottelu pelataan, artiklaa voidaan soveltaa kaikkiin kokoonpanossa oleviin pelaajiin, peliajalla ei ole merkitystä.

   Tykkää

 22. Kuinkas tällänen asia jos KHL-Joukkueet ovat teheet/tekevät sopimuksen jokaisen pelaajan kanssa, että Suomessa pelatut ottelut ovat palkattomia ? Ja maksavatkin Venäjällä pelatusta pelistä sen 2x palkan ?

  Eiköhän Venäjän miehet keksi nämä ruplahommat kumminkin.

  ”Huomattavista verotuloista” puhuit, onko 2miljoonaa euroa huomattava verotulo jos on varaa syysätä ~20miljoonaa euroa muihin maihin?

  Tykkää

  1. Hyvä kommentti, Huhtanen.

   Tällaiseen tilanteeseen puututtaisiin veronkiertosäännöksellä eli ei hyväksyttäisi verotuksessa järjestelyä, että Suomen otteluista ei makseta palkkaa ja muualla pelatuista otteluista maksetaan suurempaa palkka. Suomessa verotettaisiin suhteellinen osuus koko palkasta sen mukaan kuinka paljon verovuoden otteluista on pelattu Suomessa.

   Tykkää

 23. Eikös tällä samalla logiikalla pitäisi sitten verottaa kaikkia Suomessa vierailevia taiteilijoita, liikemiehiä, ulkomaisia poliitikoita, ….

  Tykkää

 24. Oletteko tosiaan saaneet Sebastien Loebiltä verotuloja sen mukaan, mikä on ollut kulloisenkin kilpailukauden Suomen MM-rallin osuus hänen palkastaan jyvitettynä eri kilpailuissa hänen saavuttamaansa ajalliseen tulokseen? Vai mitä perusteita olette käyttäneet hänen verottamisessaan?

  Tykkää

  1. Emme kommentoi yksittäisiä henkilöitä.

   Yleisellä tasolla voin sanoa, että myös ralliautoilu on urheilua. Jos ulkomailla asuva rallikuski saa tuloa Suomessa ajetun rallikilpailun perusteella. Kuuluu tästä tulosta maksaa veroa Suomeen.

   Tykkää

 25. Ei ihme että FC Brugge:n pelaajat lähtivät eilen maasta kuin veneerinen vaiva läntisestä kaupunginosasta,

  Tykkää

 26. Tuli tässä mieleen vain, että useimmat KHL:n pelaajat viettävät Suomessa vain muutaman hassun päivän vuodessa. Lasketaanko siis vero koko vuoden tuloista vai vaan mitä pelaaja tienaa Suomessa olonsa ajan? Koskeeko vero palkkatuloa vai myös kaikkia muita tuloja? Urheilijoillahan on henkilökohtaisia sponsoreitakin.

  Mikä on muuten verottajan kanta Suomessa pelattaviin VTB United Leaguen, jääkiekon ja jalkapallon Champions Leaguen sekä jalkapallon Europa Leaguen joukkueisiin?

  Miten sitten nämä ”muun elämän” keikkailijat? Meillähän esim on ulkomaalaisia rekkakuskeja, jotka ajavat Suomen ja maan X-väliä, mutta asuinmaa ja palkan maksava firma on siellä maassa X. Tai sitten lentokoneiden miehistöt?
  Ja sitten kaikki valtioiden päämiehet, suuryritysten toimitusjohtajat, Heillä varmaan on ne vuositulot paljon suuremmat kuin urheiluihmisillä.

  Tykkää

  1. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, kuka pelaaja-agentti/konsultti ensimmäisenä lähtee hakemaan tästä ennakkotietoa tai -ratkaisua. Periaatehan on oikea, mutta miten joukkuelajeissa määritellään se tulo, joka kuhunkin Suomessa pelattuun otteluun kohdistuu? Pelaaja ei pelaa ottelupalkalla ja vuosipalkkaan sisältyy koko maksajan hyväksi tehtävä toiminta: edustustilaisuudet, juniorityö, harjoitusottelut, sponsoritapaamiset, treenit – kokonaispalkka ei tule vain pelaamisesta ja olisi kohtuutonta lähteä jakamaan vuosipalkkaa esim. Suomessa pelattujen ottelujen suhteessa kauden aikana pelattuihin peleihin, oli ne sitten harjoitusotteluja tai virallisia. Yksilölajeissa osallistumispalkkio ja mahdolliset bonukset sijoituksen perusteella on helppo ottaa verotuksen perusteeksi, mutta joukkuepelaajilla tilanne on toinen.

   Ja tosiaan, koska kaikkia tulee kohdella tasapuolisesti, kaikki vierailevat urheilijat kuuluvat sitten samaan kastiin: oli sitten NHL-näytösottelijat, futaajat, ihan kuka vaan. Aikamoisen savotan Verohallinto aikoo ottaa, mutta ehkä sillä on resursseja…….

   Tykkää

  • Entäpä jos kaikki ei menekään pelikirjan mukaan? Mitä jos pelaajat eivät ilmoita Suomen verottajalle tulojaan? Tällöin verottaja astuu peliin ja käynnistää verojen pakkoperintäkoneiston ja valtioiden välisen virka-apumenettelyn.
  • Juuri tässä kohtaa sinä Lallukka nolaat itsesi pahan kerran. Lehdissä on jo aiemmin ollut juttua siitä, että Putin on ollut perustamassa KHL:llää. Se on tasan varmaa, että virka – apua verottaja ei tule saamaan Venäjältä, eikä ole vaikea arvata kuka antaa käskyn Venäläiselle verottajalle!!!!

  Ja lopuksi, keskittykää siellä verohallituksella nyt vaan saamaan ne kaikki verorahat mitä olette menettäneet Intrum Justitian, Lindorffin ja Suomen Autokatsastuksen veronkierrolle verojärjestelyiden kanssa. Iltalehden toimittaja teki jokin aika sitten artikkelin, jossa kyseiset yritykset mainitaan suurimpina veronkiertäjinä!

  Tykkää

 27. HAHAHAAHAHAHAAHAAHAH. Istuin paskalla kun luin tämän kirjoituksen ja muut taisivat ihmetellä vessasta kuuluvaa naurun metakkaa. Asiasta on tiedotettu ulkomaisia foorumeja ja aion ilmoittaa ulkomaisiin medioihin. Saanee moni muukin hyvät naurut tästä maailmalla.

  Tykkää

 28. Laki antaa hienoja visioita joiden puitteissa verottajan on mukava touhuilla, kuin lapsen hiekkalaatikolla. Aiemmin keskustelussa mainitut kilpailujen palkinnoy ja näihin liittyvä verotus on vielä ymmärrettävää. Tässä vähän turhan provosoivassa blogissa tartutaan hiekan jyvään autiomaassa. Otetaan esimerkkejä mm-ralli, jukolan viesti, mäkihypyn maailman-cup, maailman vahvinmieskisat, yleisurheilu, raviurheilu jne. Kaikissa edellemainituissa lajeissa on varmasti välillä kansainvälisiä urheilijoita, jotka saavat vuoden palkan todella monesta lähteestä sponsoritulot, kilpailukorvaus jne, luuleeko verottaja tosiaan, että tällainen verotus on miltään kannalta järkevää. Pelkän KHL:arvioidut verotulot oli 2 miljoonassa eli jos verrataan kyseistä lukua vuoden 2015 arvioituub valtion budjetin alijäämään, niin saadaan tulos 0,04% siitä alijäämästä saadaan kiinnni Khl-verotuksella. Toki todellinen luku on pienempi, koska 100% varmuudella tulevaan riitaprosessiin menee paukkuja ja prosessit kestää vuosia niin ollaan pahimmassa tapauksessa miinuksella. Nautittaisiin siitä mitä urheilu tekee kansantaloudelle muuten kuin mitättömän verotuksen kautta, (puhutaan ulkomaalaisten kisailijoiden verotuksesta edelleen) ja otetaan hyöty näkyvyydestä ja muista verotuloista joita esim joukkueita seuraavat fanit tuovat Suomeen. Ehkä sitten joskus tämä toteutuu kun eletään ideaalimaailmassa, tällä hetkellä tilanne Suomessa on kaukana tästä.

  Tykkää

 29. Ilman sarvia ja hampaita. Tämä on niin uskomattoman naiivia verotulkintaa, että mieleen tulee, että ainoa tapa tässä saada yhteiskunnalle rahaa/säästöä olisi lakkauttaa tällaisten virkamiesten tehtävät. Muistakaa että ME maksamme siitä että joku käyttää aikaansa miettiessään että KHL-pelaajien pitää maksaa veroja Suomeen.

  Tykkää

 30. Kaunis ajatus. Odotan erittäin mielenkiinnolla käytännön toteutusta!
  Mitä ovat nämä sanktiot, joita pelaajille sitten asetetaan jos verotuloja ei kuulu? Eli minkälaisen rangaistuksen saavat? Ja kuinka tätä rangaistusta valvotaan ja laitetaan täytäntöön?

  Pelkäänpä, että Suomen verottaja on melkoinen vitsi näissä piireissä.

  Tykkää

 31. Et sie Taneli oikeasti voi olla tosissas! Jotenkin nuo ensimmäiset rivien sanat ”verottajakin on kiinnostunut kiekosta” kuvastaa teidän suomalaisen byrokratia-armeijan asiantuntijoiden toimintaa täydellisesti: kaikki on tehty niin vaikeaksi, että normi kuolevainen ei koskaan pysty kaikkia pykäliä ymmärtämään ja verottajan tehtävä on kytätä ja rangaista. Mitä tulee tähän itse asiaan, niin ihan uskomatonta tuubaa – ei ihme, kun saadaan olla ISOISTA tapahtumista ja nimistä tyystin rauhassa.

  Tykkää

 32. voi autuaat pässit, mistä tämä virkamiesten kaikkivoipaisuus oikein kumpuaa…. Hävettää olla suomalainen

  Tykkää

 33. Voi herranen aika sentään. Ettekö te ”lukeneet asiantuntijat” osaa käyttää päätänne enää laisinkaan? Ennen kuin hyvä Herra Lallukka edes ehdottaa moista vaadin sinunkin palkasta siivuni maksavana että esität kulut mitkä tähän mahdolliseen perintään liittyy. Ei varmasti jää kauas verotuotosta. Sen lisäksi ei varmastikkaan ole tullut mieleen että tämän sortin linjaukset jarruttavat tai pahimmillaan peruvat Suomessa järjestettävät urheilutapahtumat. Kuinkas paljon sitten peritään veroja ja keneltä? Tutustu nyt hyvä mies kuinka paljon esim Suomen MM-ralli tuo kapitaalia ja sitä kautta verotuottoa Suomeen!!! Tutkimustietoa löytyy kaikista isommista tapahtumista. Surullista nähdä miten totaalinen tulosvastuuttomuus tekee fiksustakin ihmisestä typerän. Muistakaa nyt kun mietitte näitä suuria viisauksianne että me TUOTTAVAA TYÖTÄ tekevät maksetaan viulut teidän mokista. Ja myös teidän palkat!!!

  Ja aivan oikein, joku hullu tämän kirjoitti ihan omalla nimellään!

  Tykkää

 34. Uskomatonta. Tilanteen on oltava todella ennenkuulumattoman huono, kun tällaiseen lillukanvarteen tartutaan.

  Tykkää

 35. Onko kaikki maksamattomat verotulot saatu aikaisempina vuosina perittyä. Jos ei, niin mikä on onnistumisprosentti?

  Tykkää

 36. Lapsenomainen uskosi venäläiskiekkoilijoiden ”yhteiskuntavastuusta” (miksi niillä olisi mitään yhteiskuntavastuuntuntoa Suomea kohtaan?) ja veronmaksuhalukkuudesta on loputtoman hellyyttävää ja suorastaan herttaista. Vähän kuin katselisi lasta hiekkalaatikolla kun isommat pojat vie ämpärin käsistä – ”ei toi oo oikein”.

  Iloisesta ja positiivisesta veroelämänasenteestasi huolimatta olen lähes satavarma että pennin jeniä ei venäläisiä kiinnosta teille veroja maksella ja saatte soitella eurojenne perään Venäjälle siihen asti että Aurinko sammuu.

  Onko suunnitelmat jo siltä varalta että Kovaltshuk sanoo ettei maksa teille punaista puupenniäkään ja Venäjän veroviranomaiset yllättäen eivät saa ”aikaisiksi” niitä häneltä periä? SKA Pietarin joukkue rajalla rautoihin ja koko kööri linnaan?

  Tykkää

 37. Haha. Ei tässä pelleilyssä nyt oo mitään järkee. Ei siinä, ihan hauskalta kuulostaa kun valtionjohdot maailmalta tulee kokukseen Suomeen niin lätkäistään verolappu lähtiessä kouraan (mitä ei varmasti tapahtu ainakaan jatkossa enää koska Suomesta muodostuu Lallukoiden ja päättäjäien toimesta semmoinen takapajula, ettei Suomi käytännössä ole enää maailmankartalla, eikä tänne kukaan halua tulla) . Toki nämäkin hyväveli-verkostot varmaan ovat pois näiden tavallisten ihmisten säännöistä, eikä vastaavaa tulisi tapahtumaan. Jokereiden pelaajien palkat toki siirretään suoraan verottajan toimesta Venäjälle, right? Vieraspelimatkathan kestää jopa viikon, kun muut joukkueet täällä sen muutaman tunnin. Käyttäkäähän siellä suojatyöpaikoissakin vähän edes päätä, ei luulis olevan niin hankalaa. Vai eikö siellä ole oikeita töitä tehtävänä?

  Tykkää

 38. Ottamatta kantaa asian järkevyyteen täytyy todeta että lukeeko porukka aikaisempia kirjoituksia. Siellä on todettu jo monta kertaa että tämä koskee urheilijoita ja taiteilijoita ja siitä huolimatta mukaan vedetään muita ammatteja.

  Ja esim. mäkihyppääjän tuloista on helppo periä vero, verotetaan siitä palkinnosta minkä saa ja unohdetaan sponsoritulot ym. Sama pätee taiteilijoihin, he heittävät keikan Suomessa ja saavat jonkun palkkion mikä on verotettavaa.

  Säännöllistä palkkaa saavilla asia on monimutkaisempaa, miten tulkitaan se että paljonko tuosta on tienattu Suomessa? Jos joku jääkiekkoilija tienaa kaudessa miljoonan ja jos pelejä on vaikka 100 (helppo laskea) ja niistä pelataan 2 Suomessa niin onko suomessa verotettavaa 20000 euroa? Vai jaetaanko tuo kauden palkka 12 ja lasketaan että oli 2 päivää suomessa. Vai käytetäänkö jakajana jotain pienempää lukua koska kausi kestää vähemmän aikaa? En tiedä onko legendaa, mutta olen kuullut että NHL:ssä palkka maksetaan vain runkosarjan osalta eli runkosarjan pelistä mikä pelataan Suomessa pitäisi maksaa verot, mutta jos täällä pelattaisiin pudotuspeli niin verottaja jää nuolemaan näppejään.

  Tykkää

 39. Hei ootteko taukit oikeasti sitä mieltä että urheilijoiden ei tarvitse maksaa veroja. Sehän on kuin Neuvostoliitossa, leipää ja sirkushuveja tyhmälle kansalle.

  Tykkää

  1. Thank you for your comment ”Sochiolympicshockey”.

   The ideas in the blog did not come out of the blue or from the taxman´s hat, but they are based on Finnish legislation and tax treaties. A foreign resident athlete is subject to tax on the income when performing in Finland. This is a widely accepted principle in international taxation and many countries apply it. It is also included in the OECD model tax treaty.

   Tykkää

 40. Voitaisiinko ensin laittaa mielummin itä-Eurooppalainen halpatyövoima paremmin/tarkemmin verolle ml. autovero..

  En usko että kovin montaa lätkänpelaajan työpaikkaa menetetään halpojen venäläispelaajien vuoksi tai vaikka näin kävisikin niin ongelma ei ole yhtä iso kuin että Helsingissä ei enää tunnu olevan yhtään suomalaista rakennusalan ammattilaista.

  Tykkää

 41. Mites nää vasta Suomessa pelanneet Barca-tähdet ja kaikki muutkin joukkueet, jotka ovat aikaisemmin käyneet Suomessa pelaamassa ja ne kaikki maaiman tähdet, jotka käy laulamassa ja soittamassa Suomenniemellä, onko näitäkin verotettu!? Eristäkää nyt ihmeessä Suomi kaikesta hienosta ja upeesta, masennutaan pimeyteen, tylsyyteen ja kylmyyteen. Hypitään katoilta ja silloilta ja tapetaan toisiamme. Kiitos Suomen valtio, verottaja ja Stubb kavereineen! Oi rakas Suomen maa… Ei pidä unohtaa valtion päämiehiä ja kaikkia niitä ihmisiä, jotka käy työmatkalla täällä ihanassa Suomessamme

  Tykkää

 42. Miten paljon verottaja kerääkään nyt tuloa yhdestä jokereiden kotiottelusta? Melkein joukkueellinen kotimaisia tähtipelaajia kotimaisella verokortilla, yli 10 000 katsojaa illasta toiseen, lukuisia työpaikkoja, oheismyyntiä, matkat. Vierasjoukkueen majoitukset.

  Voi Taneli kun tässä pitäisi tehdä ihan päinvastoin eli vähentää tuloverotusta ettei Jokerit joudu antamaan niin paljoa eteen kilpailessaan pelaajamarkkinoilla. Sen sijaan että verottaja hyötyisi rahallisesti pitkällä juoksulla ottamalla pienemmän siivun kakusta se pyyhkäiseekin tassullaan puolet kakusta omaan säkkiinsä jossa se muussaantuu.

  Tykkää

 43. Verottaja on tällä kertaa ihan oikealla asialla. Sen verran hyviä palkkiot lienevät, että veronmaksukykyä pitäisi löytyä. Millä perusteella näiden palkkatulojen pitäisi olla verovapaita? Määrättäköön maastapoistumiskielto, jos on verovelkaa. Mikäli voimassa olevien lakien noudattamisessa on jotain ongelmia, asiasta pitää neuvotella uudet kansainväliset sopimukset, joiden mukaan sitten mennään.

  Tuskin nykyisten verosopimusten sisältö voi olla epäselvä urheiluliigojen lakimiehille. Olisi hyvä saada KHL:tä virallinen vakuutus, että kansainvälisiä verosopimuksia noudatetaan. Se osoittaisi rehellisyyttä ja suoraselkäisyyttä, jota odotan urheilusankareilta. Ennen sitä ei ainakaan minun kustannuksellani KHL:ää rahoiteta.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentistasi Leo H.

   Suomi on oikeusvaltio, jossa verotus perustuu lakiin ja Suomea sitoviin kansainvälisiin sopimuksiin. Urheilijat eivät ole verotuksen ulkopuolella, myös KHL-pelaajien kuuluu maksaa Suomeen veroa Suomessa pelaamistaan otteluista.

   Jos jostain syystä haluttaisiin, että ulkomailla asuvia urheilijoita ja taiteilijoita ei veroteta Suomessa heidän täällä harjoittamasta toiminnasta saamastaan tulosta, vaatisi asia lainsäädäntömuutoksen. En usko, että sellainen saisi eduskunnassa kovinkaan paljon kannatusta ottaen huomioon, että on kansainvälisesti yleinen tapa, että lähdevaltiolla on oikeus verottaa urheilijoita ja taiteilijoita heidän siellä harjoittamasta toiminnasta saamastaan tulosta. Suomen 15 %:n lähdevero on kansainvälisesti melko edullinen. Se ei ole estänyt kansainvälisten huippuartistien ja urheilijoiden Suomessa esiintymisiä, enkä usko, että estää jatkossakaan.

   Tykkää

   1. Sen enempää puuttumatta siihen onko tämä nyt verolakien mukaista vai ei kysyn edelleen: Onko hyöty versus kulut tutkittu??? Vaikka se kuinka olisi lakien mukaista, onko meille siitä vastaavaa hyötyä??? Jos ”tienataan” 2 miljoonaa samalla tuhlaten 3 siinä matkalla on aivan yhdentekevää perustuuko se pykäliin vai ei!! Ymmärrän toki että eihän se ole koskaan ollut millään virkamiestasolla sopivaa laskea mitä kustakin peliliikkestä jää viivan alle Oy Suomi Ab:n tilikirjoihin mutta ehkä näin konkurssin partaalla olisi hyvä herätä tähänkin ajatukseen…

    Tykkää

 44. Sinänsä mielenkiintoista, että jos kiekkoilija on allekirjoittanut vaikkapa kolmevuotisen sopimuksen seuransa kanssa, ennenkuin kukaan on osannut edes arvata, että otteluita tullaan pelaamaan muös jaffa- hallissa, niin miten voidaan tulkita, että pelaajan palkkaus miltään osin perustuu urheiluun Suomessa. Paino sanalla perustuu.

  Entä jos pelaaja huonosti menneen Suomenottelun jälkeen tiputetaan farmiin ja palkkansa putoaa neljännekseen?

  Asialle on verottajankin kannalta yksinkertainen ratkaisu. KHL ilmoittaa, että Jokerien kotihalli on jatkossa Pietari

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.