Harmaan talouden kirkkaampi kääntöpuoli

Harmaalla taloudella on synkkä puoli, josta viranomaiset muistuttavat erityisesti nuorille suunnatulla kampanjalla Harmaa talous, musta tulevaisuus. Minua muistuteltiin vähän aikaa sitten, että harmaalla taloudella on myös toinen – kirkkaampi puoli.

Harmaan talouden torjuntaa ei voi yksin sysätä viranomaisten vastuulle, vaan jokainen meistä voi valinnoillaan vaikuttaa harmaaseen talouteen torjuvasti. Nyt jo hetken voimassa ollut ns. kuitintarjoamisvelvollisuus on osaltaan helpottanut tavallisen kuluttajan tilannetta: jos kuittia ei esim. kampaamossa tarjota, voisiko kyseessä olla kirjanpidon ohi lipsahtava myynti?

Kuluttajien lisäksi yrityksillä on osansa harmaan talouden torjunnassa.

 Joka 4. euro pimeänä

Parturi-kampaamoalan harmaan talouden määräksi on arvioitu jopa 25 % – joka neljäs alalla liikkuva euro on siis harmaa. Harmaa talous ei vain syö valtion verotuloja, vaan aiheuttaa alalle kilpailun vääristymän. Velvoitteensa hoitavat yrittäjät kamppailevat samoista asiakkaista kuin harmaalla alueella toimivat yrittäjät.

Alalla on kuitenkin herätty toimimaan. Johanna Ahlberg soitti minulle ja aloitti puhelun nimenomaan toteamalla, ettei harmaa talous ole vain negatiivinen asia. Vaan se on synnyttänyt myös positiivista liikehdintää eli yritysten omavalvontaa kauneusalalle. Kauneusalalla on luotu oma sertifikaatti, jonka kriteerit sisältävät viranomaisvelvoitteiden hoitamisen lisäksi myös alan omien sääntöjen noudattamisen.

Mahtavaa, että alan sisällä on herätty toimimaan! Harmaa talous lähtee usein kasvamaan kuin lumipallo. Jos tietää naapuriyrittäjän myyvän kassan ohi, se jollain tapaa oikeuttaa itsensäkin toimimaan samoin. Siksi yhtenä merkittävänä tekijänä harmaan talouden torjunnassa on yritysten omavalvonta. Sen osoittaminen, ettei alalla suvaita harmaan talouden toimijoita.

Yritysten omavalvonta ja vastuu

Millä muilla aloilla harmaaseen talouteen on reagoitu samalla tavalla? Onko muita toimijoita, jotka olisivat luoneet alalleen sertifikaatin? Millä muilla tavoin yritys voi torjua harmaata taloutta? Onko välttämätöntä tehdä yhteistyötä yrityksen kanssa, jonka tietää laiminlyövän velvoitteensa?

3 thoughts on “Harmaan talouden kirkkaampi kääntöpuoli

 1. Tiina Rantala, olen pahoillani, että nostan blogikirjoitustesi perusteella esiin vastakkaisia näkökulmia. Silti arvostan sitä, että olet rohkea ja kirjoitat veroasioista selväkielisesti tavallisille yrittäjille. Itse olen kirjoittanut yrittäjä-, talous- ja veroasioista nettiin 15 vuotta, joten olen saanut vastaanottaa paljon kritiikkiä. Toivon, että Sinäkin ymmärrät, että tällainen kritiikki on arvokasta keskustelua asioista eivätkä vastapuheenvuorot kohdistu Sinuun ihmisenä.

  Tämänkertaisen kirjoituksesi mukaan harmaalla taloudella on myös kirkkaampi puoli. Yllättäen olen tästä asiasta samaa mieltä kanssasi, mutta pidän kirkkaampina seikkoina eri asioita kuin Sinä kerroit. Puhuit yrittäjien osallistumisesta harmaan talouden torjuntaan.

  Minäkään en hyväksy talousrikollisuutta missään muodossa, mutta en myöskään sitä, että harmaassa taloudessa ammutaan kärpäsiä haulikolla.

  Puhuit parturi-kampaamoista. Ne ovat yleensä hyvin pieniä yrityksiä ja niiden palkkiot ovat aivan liian alhaisia. Parturissa käydessäni laskeskelen mielessäni, että niillä tuloilla ei leveästi eletä.

  Mainitsit kuitinantopakon, joka astui voimaan hiljattain. Se koskee sekä käteisellä rahalla että maksukorteilla maksettuja ostoksia. Kun asiakas maksaa kortilla, myyjän on mahdotonta ottaa raha itselleen ohi kirjanpidon, koska korttimaksu jättää jäljen korttiyhtiön tietojärjestelmään. Vain käteinen raha on helppo sujauttaa taskuun ja jättää ostos näppäilemättä kassakoneeseen.

  Finanssialan keskusliiton mukaan suomalaisista jo 76 prosenttia maksaa ostoksensa tavallisimmin maksukortilla. Tämä osuus kasvaa nopeasti ja käteismaksujen määrä vähenee vastaavasti. Maksamisen muutostrendi torjuu harmaata taloutta automaattisesti.

  Kuitinmaksupakko on ylimitoitettu lisärasite pienille yrityksille, kuten monet muutkin viime aikoina käyttöön otetut harmaan talouden torjuntamenetelmät. Viimeisimpänä olemme saamassa riesaksemme rakentamisen tiedonantovelvollisuuden, joka on käsittämättömän hankala.

  Mainitsit, että harmaalla taloudella on myös kirkkaampi puoli, mutta et oikeastaan kirjoittanut siitä vaan harmaan talouden torjunnasta. Isäni totesi aina, että ei niin pahaa ettei jotakin hyvääkin. Näin myös harmaassa taloudessa.

  Jos joku ihminen tekee työtä pimeästi, hänellä kuitenkin on työtä, mikä on hyvä asia. Hän ei maksa tuloveroja, mutta hän tekee ostoksia, joista kerätään arvonlisäverot. Tämä työ, siitä saatavat tulot ja tulojen käyttäminen ostoksiin pyörittävät talouden rattaita ja antavat lisää työtä työttömille. Kaikki ei ole niin synkkää ja pimeää kuin harmaan talouden torjujat haluavat maalata.

  Suurin ongelma tällaisesta pimeästä työstä on se, että valtio, kunta ja seurakunta eivät saa siitä tuloveroja. Voidaan kuitenkin aiheellisesti kysyä, osaako julkishallinto käyttää verorahoja oikein. Menevätkö rahat hyviin tarkoituksiin vai yrityksiä ja tavallisia ihmisiä haittaavan turhan byrokratian pyörittämiseen?

  Mielestäni talousrikollisuus on vastenmielistä, mutta suuria rikoksia ei tehdä pienissä yrityksissä vaan suurissa organisaatioissa – lähinnä kansainvälisissä konserneissa (siirtohinnoittelu ja velkajärjestelyt) ja isoissa järjestöissä (liiketoiminta yleishyödyllisyyden varjossa). Harmaan talouden torjunnan painopiste kannattaa kohdistaa niihin eikä kiusata muutenkin vaikeissa oloissa toimivia rehellisiä yrittäjiä.

  Tykkää

 2. Monen pienen parturi-kampaamoyrittäjän tuttavana teki pahaa lukea tekstiä, jossa nostettiin vain parturi-kampaajat harmaan talouden harjoittajiksi. Kiitos Lassi Mäkinen kriittisestä kommentoinnista. Kauneudenhoitoalalla ei mitään suuria rahoja liiku, eikä tuloilla todellakaan leveästi eletä. Kyse on pikemminkin harrastuksesta kuin tienaamiskeinosta. Kutsumusammatti, voisin sanoa.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.