Yritys – uudet rakentamisvelvoitteet koskevat juuri sinua!

Tiesitkö, että uudet rakentamisen ilmoittamisvelvollisuudet koskevat juuri sinun yritystä – toimialasta riippumatta. Jos kukkakaupassa sattuu vesivahinko ja korjausurakka kustantaa yli 15.000 euroa, on kukkakaupan annettava urakasta tietoja Verohallinnolle kuukausittain.

Rakennustyötä tilaavan yrityksen on siis annettava rakentamisilmoitukset, vaikkei rakentaminen olisikaan sen varsinaista toimintaa. Tämä taitaa tulla yllätyksenä monille yrityksille. Tai ainakin minusta tuntuu, että yleisesti uusia velvoitteita on pidetty rakennusalan juttuna.

Jos rakentamiseen liittyvää työtä tehdään 1.7. jälkeen ja työn (arvonlisäveroton) arvo on yli 15.000 euroa, on rakennustyön tilaaja tiedonantovelvollinen.

Milloin yritys on ilmoittamisvelvollinen?

Kaikkien yritysten on annettava urakkatiedot kuukausittain Verohallinnolle, jos ne ovat ostaneet/tilanneet rakennusurakan, jonka arvo on yli 15.000 euroa. Rakentamista on kaikenlainen saneeraus, remontointi ja uudisrakentaminen. Sähkö-, putki- ja ilmanvaihtotyöt ovat rakentamista, myös tienrakentaminen yms. infraa koskeva työ on rakentamista. Myös rakennustelineiden pystyttämisestä ja purkamisesta on annettava tiedot.

Ilmoittamisvelvollinen on siis rakennustyön tilaajayritys. Ilmoitettavia tietoja ovat esimerkiksi rakennusurakanarvo ja keneltä työ on ostettu. Tiedot on ilmoitettava sähköisesti.

Ilmoittamisvelvollisuus koskee kaikkia yrityksiä ja yhteisöjä, mukaan luettuna myös asunto-osakeyhtiöt. As. Oy:kin on kuukausittain ilmoittamisvelvollinen, jos urakan arvo on yli 15.000 euroa.

Myös työntekijätietoja on ilmoitettava

Pelkästään urakkatietojen ilmoittaminen ei riitä, jos työmaa on ns. yhteinen. Yhteinen työmaa muodostuu, jos rakennustyömaalla toimii kaksi tai useampia työnantajia yhtä aikaa tai peräkkäin. Tämä tarkoittaa, että jos yrityksen toimistossa tehdään pintaremppaa, jonka yritys tilaa saneerausfirmalta, mutta sähkötyöt tulee tekemään toisen yrityksen työntekijä – muodostuu yhteinen työmaa. Työntekijätiedot on ilmoitettava kuukausittain Verohallinnolle, jos koko työmaan arvo on yli 15.000 euroa.

Työntekijätiedot ilmoittaa päätoteuttaja, joka tavallisesti on pääurakoitsija. Jos päätoteuttajasta ei ole sovittu eikä työmaalla ole selvää pääasiallista määräysvaltaa käyttävää työnantajaa, on rakennuttaja eli työntilaaja tiedonantovelvollinen. Jos työmaasta muodostuu ns. yhteinen, kannattaakin työtä tilaavan yrityksen nimenomaisesti sopia päätoteuttajasta. Työmaalla toimivien työnantajien on annettava tiedot työmaalla toimivista työntekijöistään päätoteuttajalle.

Esimerkki: Aloittava ravintola remontoi liiketilaansa uuteen uskoon ja remontointikustannukset ovat yhteensä 55.000 euroa. Ravintola tekee urakkasopimuksia erikseen maalausliikkeen (28.000 e), lvi-yrityksen (17.000 e) ja sähköasentajan (10.000 e) kanssa. Työmaasta muodostuu ns. yhteinen ja koska ravintola ei ole sopinut päätoteuttajasta, on sen itsensä ilmoitettava Verohallinnolle kuukausittaisten urakkatietojen lisäksi myös tiedot kaikista työmaalla työskentelevistä työntekijöistä. Urakkatietojen osalta riittää, kun ilmoitukset annetaan yli 15.000 euron urakoista, jotka tässä oli sovittu maalausliikkeen ja lvi-yrityksen kanssa.

Mistä lisää tietoa?

Verohallinto on järjestänyt uusista tiedonantovelvollisuuksista useita tilaisuuksia, joiden materiaalit on saatavissa osoitteesta vero.fi/rakentamisilmoitukset. Vero.fi:stä löytyy paljon muutakin tietoa aiheesta, kuten esimerkiksi linkit suomen- ja ruotsikielisiin videoituihin infoihin.

Myös kotitalous on ilmoitusvelvollinen

Ei passaa unohtaa, että myös kotitalouden on annettava rakentamisilmoitus rakennuslupaa vaativista töistä. Ilmoitus on annettava ennen loppukatselmusta ja sillä on ilmoitettava Verohallinnolle kaikki rakennustyömaalla suoritetusta työstä maksetut korvaukset ja palkat. Katso lisää tiedotteestamme.

3 thoughts on “Yritys – uudet rakentamisvelvoitteet koskevat juuri sinua!

 1. Tiina Rantala, unohdit kertoa, miksi rakennusalan tiedonantovelvollisuus toteutettiin. Syynä on harmaan talouden torjunta.

  Eduskunnan tarkastusvaliokunnan vuonna 2010 tilaama tutkimus väitti, että harmaan talouden piirissä liikkuu vuosittain arviolta 10 – 14 miljardia euroa ja siitä aiheutuu yhteiskunnalle taloudellisina menetyksinä 4 – 6 miljardin euron tappiot.

  Tosiasiassa harmaa talous on Suomessa kooltaan hyvin pieni, koska rikkeet tehdään yleensä käteistaloudessa ja Suomessa käteisellä rahalla maksaminen on hyvin harvinaista. Tämä todettiin myös Verohallinnon 1990-luvulla tekemässä salaisessa raportissa.

  Harmaan talouden torjuntatoimet kohdistuvat täysimittaisesti rehellisiin yrityksiin, joille ne aiheuttavat turhia kustannuksia. Rikollisiin nämä toimet eivät vaikuta mitenkään, koska rikolliset eivät noudata lakeja.

  Rehelliset yritykset noudattavat lakeja, mutta niille voi tapahtua unohduksia, jolloin seurauksena saattaa olla tuhansien eurojen sakko. Esimerkiksi pieni kukkakauppa ei ehkä ymmärrä, että sen on tehtävä ilmoitus remontistaan. Sillä voi myös olla suuria vaikeuksia tehdä ilmoitus verkossa, kun yrittäjällä ei ole tietokonetta internetistä puhumattakaan.

  Tämäkin toimenpide tappaa yrittäjyyttä Suomessa, ja juuri uusia yrityksiä nyt tarvittaisiin, että Suomi voisi ylläpitää nykyistä hyvinvointitasoa.

  Lassi Mäkinen

  Tykkää

  1. Kiitos hyvästä huomiosta! Totta tosiaan – lain taustalla on nykyhallituksen (onko se jo nyt entinen?) pyrkimys kitkeä harmaata taloutta. Rakennusalan volyymin on taidettu arvioida olevan noin 30 mrd euroa ja siitä kolmasosa kilahtaa valtion kirstuun. Uusien ilmoittamisvelvollisuuksien arvioidaan tuovan vuositasolla jopa 400 milj. euron lisän verotuloihin.

   Olen kanssasi samaa mieltä, että uusi menettely on raskas. Toisaalta uskon myös, että tällä on aidosti vaikutusta harmaalla alueella toimiviin yrityksiin.

   Verohallintohan jo ennätti ilmoittamaan, että alkuvaiheessa ilmoituspuutteita voidaan katsoa läpi sormien ja olen varma, että tulevaisuudessakaan kukkakauppias ei saa ilmoituspuutteesta tuhansien eurojen laiminlyöntimaksua. Toivotaan kuitenkin, että uudet velvoitteet lyövät itsensä läpi niin, että niistä tulee rutiinitoimia aina, kun rakennetaan. Ja että rakennusalan toimijat muistuttelisivat ilmoituksista silloin, kun solmivat sopimuksia muilla aloilla toimivien yritysten kanssa.

   Tykkää

   1. Arviot ovat vain arvioita. Niillä ei etenkään harmaan talouden torjunnan yhteydessä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

    Muutama vuosi sitten yritin selvittää, mihin silloinen harmaan talouden kokoa koskeva luku perustui. Sain poliisijohdolta tiedon raportista, jossa se on laskettu. Raportissa ei kuitenkaan ollut minkäänlaista laskelmaa – vain pelkkä hihasta vedetty arvio. En nyt viitsi mainita kyseisen poliisijohtajan nimeä, mutta sitä nimeä en unohda koskaan, sillä hän romahdutti luottamukseni poliiseihin.

    Uusi menettely on raskas rehellisille yrityksille, mutta rikollisia se ei hetkauta mitenkään. Ne joko jättävät ilmoitukset tekemättä tai keksivät niihin ”tiedot”. Lakeja noudattavat vain rehelliset yritykset.

    Verohallinto on kertonut, että katsoo alussa ilmoituspuutteita läpi sormiensa, mutta ei ole kertonut, millaiset puutteet hyväksytään ja millaisia ei hyväksytä. Hyväksytäänkö esimerkiksi ilmoittamatta jättäminen.

    Verohallinnolla on itselläänkin ongelmia järjestelmän rakentamisessa. Jokin aika sitten selvitin, ovatko ilmoitusmenettelyt valmiit. Eivät olleet. En tiedä, ovatko jo nyt. Ilmoittamisessa tulisi käyttää verotiliä eikä epämääräisiä Ilmoitin,fi:tä ja suomi.fi:tä.

    Tämä uusi menettely ei vähennä harmaata taloutta, mutta lisää pienimpien yritysten hallinnollista taakkaa niin, että yrittäjyysinnostus laimenee. Sillä on kohtalokkaat seuraukset. Kun Suomen taloudessa pitäisi toteuttaa rakennemuutos, uusyritykset ja muutkin kaikkein pienimmät nanoyritykset ovat avainasemassa. Miksi niitä lyödään halolla päähän?

    Lassi Mäkinen

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.