Voisiko osakeyhtiöt pakottaa sähköiseen asiointiin?

Yli 70 % 6B-ilmoituksen antavista yrityksistä antoi vuoden 2013 tuloveroilmoituksen sähköisesti. Luku on hyvä, mutta ei lähelläkään sitä mitä toivoisin. Myös kausiveroilmoituksista suurin osa annetaan sähköisesti, ei kuitenkaan kaikkia. Miten saataisiin loputkin yritykset ilmoittamaan sähköisesti?

Sähköisellä ilmoittamisella on lukuisia etuja verrattuna perinteisiin paperi-ilmoittamiseen. Yksi suurimmista eduista sekä Verohallinnon että yrityksen kannalta on ilmoitusvirheiden ja –puutteiden minimoiminen. Ilmoitusvirheet aiheuttavat turhaa selvittelytyötä sekä Verohallinnon että yrityksen päässä. Mikä onkaan ärsyttävämpää kuin turha selvityspyyntöruljanssi meidän kanssa?

Keppiä vai porkkanaa?

Kaikkien yritysten on annettava uudet rakentamisilmoitukset sähköisesti – uuden lainsäädännön yhteydessä tuli siis sähköinen ilmoittaminen pakolliseksi laajalle joukolle yrityksiä. Kausiveroilmoituksen osaltahan lainsäädännössä lähdettiin ”porkkanalinjalle”, kun sähköisesti ilmoittavat saivat muutaman lisäpäivän aikaa ilmoituksen antamiselle.

Hienoa olisi tietysti, jos toimivat ja helppokäyttöiset sähköiset palvelut houkuttelisivat loputkin yritykset verkkoon, mutta riittääkö se? Mielestäni nyt on hyvä aika ryhtyä entistä enemmän houkuttelemaan loppujakin yrityksiä sähköisten palveluiden käyttäjiksi. Ja samaan aikaan jo ilmoittaa se hetki, kun sähköinen ilmoittaminen muuttuu pakolliseksi. Tulisiko 2016 liian pian? Voisiko riittävänä porkkanan pitää, vaikka tässä kirjoituksessani mainittuja seikkoja?

Aina vain pienemmän paperi-ilmoitusmäärän vastaanottaminen ja muuntaminen sähköisiksi maksaa koko ajan enemmän ilmoitusta kohden. Sähköinen ilmoittaminen on edullista ja onnistuu loistavasti meidän omissa sähköisissä palveluissa. Se kiperin osuus eli Katso-tunnuksen hankkiminen ja ensimmäisen ilmoituksen antaminen kirpaisee vain kerran ja seuraavat kerrat ovat jo paljon helpompia!

Vaikka pakko kuulostaakin aina ikävälle, mielestäni olisi jo aika pakottaa yhtiöt verkkoon.

6 thoughts on “Voisiko osakeyhtiöt pakottaa sähköiseen asiointiin?

 1. Hei, ehkä olisi hyvä jos verohallinto auttaisi ”kädestä pitäen” tuon Katso-tunnisteen hakemisessa, koska muistan vieläkin itsekin, kuinka hankalaa se oli. Tilitoimistossa piti vielä asiakkaiden kanssa hakea sitä ja niitä valtuutuksia sinne ja tänne… Veikkaan että useimmat tilitoimistot hoitavat asiat sähköisesti, olenko oikeassa? Eli apua tarvitsisivat juuri ne yksinään tekevät henkilöt, joilla ei mahdollisesti ole ketään, jonka kanssa kommunikoida tässä asiassa. Ojentakaa kätenne siis heille suoraan, joiden näette jättävän paperisen ilmoituksen :)

  Tykkää

  1. Hei Helena ja kiitos hyvästä ajatuksesta! Tänä vuonnahan meillä kampanjoitiin puhelimitse sähköisen ilmoittamisen puolesta ja ehkä meidän tosiaan on ryhdyttävä suunnittelemaan tuollaisia kouriintuntuvia toimia :)
   Itse en tarkkaa muista, että kuinka paljon tilitoimistoissa on paperi-ilmoittajia – jonkun verran toki löytyy sieltäkin. Voisin näin näppituntumalla sanoa, että useimmiten paperilla ilmoittava tilitoimisto on pienehkö, jonka käytössä oleva taloushallinnon ohjelma ei tuota sähköistä ilmoitusta.

   Tykkää

 2. On yrityksiä, jotka ottavat maksun paperilaskuista. En tosin pidä siitä, koska kaikilla ei kuitenkaan ole konetta. Tai ohjelmaa, joka mahdollistaa nämä lomakeversiot. Se kuitenkin olisi yksi keino.

  Ohjaus ja opastus yrittäjille on kyllä ensisijainen. Kun jotain on vaikeaa tehdä, eikä aikaa itse opetella, pitäisi saada opetusta.

  Tykkää

  1. Kiitos Katriina kommentistasi! Itse myös karsastan maksua paperilaskuissa. Minä liputtaisin helppokäyttöisen ohjelman puolesta. Taloushallintopuolen ohjelmistotalot pitäisi saada isosti talkoisiin mukaan, niin että ne voisivat muodostaa automaatiossa Verohallinnon tarvitsemat ilmoitukset (ja vielä tarkistaa yhteen- ja vähennyslaskukohdat).

   Tykkää

 3. Pakkoa en kannata sähköisessä ilmoittamisessa mutta helppokäyttöisyyden lisääminen auttaa asiaa huomattavasti.

  Katso-tunnistus on epäonnistunut tekele. Siihen mentiin, kun Verohallinto ei halunnut liittoutua pankkien kanssa.

  Verkkopankin käyttö on hyvin yleistä. Pankkitunnuksia käytetään monissa muissakin yhteyksissä. Olisi jo aika siirtyä verotilin tunnistautumisessa pankkitunnuksiin.

  Verotili on vielä torso. Siihen pitäisi lisätä tuloverotus, jolloin myös tuloveroilmoitukset tehtäisiin sen kautta. Muita puutteita on mm. ulosottoon siirrettyjen maksujen puuttuminen verotililtä.

  Yritysten tuloverotusta pitäisi yksinkertaistaa, mikä tekisi ilmoittamisen helpommaksi. Moni asia kaipaa korjaamista, mutta työ voidaan aloittaa tulolähdejaon poistamisesta ja eri yritysmuotojen verotuksen yhdenmukaistamisesta.

  Lassi Mäkinen

  Tykkää

 4. Hei,

  veroilmoituksen täyttäminen ja lähettäminen sähköisesti on niin helppoa, että en enää mielelläni paperilomakkeita täyttele. Ongelmana onkin katso-valtuutuksien hallinta. Tilitoimistossa yritysten kohdistaminen uudelle työntekijälle tai esim. kesäapulaiselle on todella hankalaa ja hidasta. Kiireaikaan (tai sairastapauksen johdosta) kun veroilmoituksen voi lähettää joku muukin kuin vakikirjanpitäjä, niin valtuutuksen kohdistaminen pitäisi olla helpompaa. Lisäksi yhtiölle, jolla on ulkolainen nimenkirjoittaja, on valtuutuksen tekeminen joskus jopa mahdotonta.
  Mutta verottaja on ehdottomasti muita viranomaisia edellä sähköisessä maailmassa. Siitä iso kiitos!

  Kesäterveisin Carita Orlando

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.