Ennakkoperintärekisteri – liiketoiminnan elinehto?

Ennakkoperintärekisteröinti on kotitalousvähennyksen ehto. Rekisteröinti varmistaa myös sen, ettei laskun maksajan tarvitse pidättää veroa laskusta. Mitä ennakkoperintärekisteröinti oikeasti kertoo yrityksestä ja miksi sen merkitys on korostunut?

Enpere

Verottajan slangilla ennakkoperintärekisteri on lyhyemmin enpere. Enperen tarkoituksena on osoittaa se, että rekisteriin merkitty yritys huolehtii ennakkoverojensa maksamisesta itse. Tällöin ei suorituksen maksajan tarvitse pidättää veroa työsuorituksen perusteella saamastaan laskusta.

Enpereen kuuluminen ei siis ole pakollista, vaan yritys voisi periaatteessa toimia myös ilman rekisteröintiä. Mutta vain periaatteessa…

Tilanne muuttuu, kun yritys kauppaa kuluttajille palveluita esim. remontointia tai siivouspalveluita. Tällöinhän kuluttajaa kiinnostaa kotitalousvähennys, jonka edellytyksenä on ennakkoperintärekisteröinti, joka muodostuu käytännössä liiketoiminnan elinehdoksi.

Myös tilaajavastuun mukaan on yritykseltä pyydettävä todistusta ennakkoperintärekisteröinnistä. Toisin sanoen – monella alalla ennakkoperintärekisteröinnistä on käytännössä tehty pakollista.

5 syytä evätä ennakkoperintärekisteröinti

1. Ei tulonhankkimistoimintaa
2. Merkittävä verovelka
3. Ilmoituspuutteita (kausiveroilmoituksia, työnantajan vuosi-ilmoitus tai veroveroilmoitus antamatta)
4. Kirjanpito laiminlyöty
5. Johtohenkilön tai hänen yrityksen vastaavat laiminlyönnit

Ennakkoperintärekisteröinnin edellytyksenä on tulonhankkimistoiminta: jos ei ole toimintaa, ei pitäisi turhaan roikkua myöskään ennakkoperintärekisterissä. Kun luettelemani asiat ovat kunnossa, rekisteriin voi aina hakeutua takaisin – vaikka olisi välillä rekisteristä poistettu.

Laiminlyöntien eli kohtien 2-5 osalta tutkitaan, että onko laiminlyönnit olennaisia. Kertaluonteinen vähäinen laiminlyönti ei ole este ennakkoperintärekisteröinnille. Siksi ei ole esimerkiksi tarkkaa rajaa esteeksi muodostuvalle verovelalle.

Ennakkoperintärekisteröinnin esteeksi muodostuu joskus yrityksen johtohenkilön aikaisempien yritysten laiminlyönnit. Ja nämä laiminlyönnit usein johtuvat siitä, ettei yritys ole antanut Verohallinnolle ilmoituksia ja verotus on jouduttu toimittamaan arviona. Arviot ovat sitten jääneet maksamatta eli näkyvät veroveloissa. Näissä tilanteissa paras neuvo onkin, että anna aina kaikki veroilmoitukset, vaikka yrityksen toiminta loppuisikin ja säästyt paljolta harmilta – vaikka antaisit ne myöhässä.

Rekisteröinti osoittaa luotettavuutta?

Ennakkoperintärekisteröinti ei tietysti vielä yksinään kerro yrityksen luotettavuudesta, mutta sitä voi pitää yhtenä osana tekijänä luotettavuuden arvioinnissa. Rekisteröinnin edellytyksinä on, että yritys pyrkii hoitamaan veroasiansa. Edellytysten tarkastelu ei jää vain rekisteröinti hetkeen, vaan ennakkoperintärekisteröinnin edellytyksien täyttymistä tarkistellaan koko yrityksen toiminnan ajan.

Yrityksen ennakkoperintärekisteröinnin voi helpoiten tarkistaa YTJ-tietopalvelusta. Tarvitset vain yrityksen nimen tai y-tunnuksen.

2 thoughts on “Ennakkoperintärekisteri – liiketoiminnan elinehto?

 1. Miten myös perheen jäsenet joutuvat kärsimään esim mieheni yrityksen mennessä konkurssiin ja kun verovelkaa on jäänyt. myöskään perheen jäsenet eivät pääse ennakko perintä rekisteriin.
  Miten on mahdollista vaikka mieheni ei ole mukana yritystoiminnassa.

  Tykkää

 2. Miten verottaja voi evätä perheen jösenen yrityksen ennakooerintärekisteristä.ainoana selvänä syynä että nainen ei voi pitää korjaamoa?
  Tietysti mies mennyt 3vuotta sitten konkursiin mutta verottajan syy nainen ei voi tehdä sitä työtä koska on nainen.haloo tasarvo valtakunta….
  Onko verottaja tekemisissä valtion ohjaamissa yrityksissä. Eikö valtion yrittkset noudata samaa lakia elu osakeyhtiölaki vai saako valtion yritykset vetoapua omalta verottajalta?

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.