Edustamista vai markkinointia?

Milloin asiakastilaisuuden kulut ovat vähennyskelpoista markkinointia ja milloin vähennyskelvotonta edustamista? Verohallinto on antanut huhtikuun lopulla uuden ohjeen koskien edustustilaisuuden ja markkinointitilaisuuden välistä rajanvetoa arvonlisäverotuksessa.

Uusi ohje myös tuloverotuksen näkökulmasta

Nyt julkaistua ohjetta on jo ehditty sekä kehua että moittia. Ohi näyttää menneen se, että edustusmenoasiaan on tulossa lisää ohjausta myös tuloverotuksen näkökulmasta. Vielä siis on tulossa lisää päivitystä edelliseen, vuonna 1993 annettuun ohjeistukseen (jo oli aikakin). Nyt julkaistussa ohjeessa päivitettiin vain edustus- ja markkinointitilaisuuden rajanvetoa koskevat kohdat korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuja vastaaviksi.

Kellonajat ja viinilasit – legendaa?

Olen kuullut huhuja siitä, että jonkin tietyn kellonajan jälkeen markkinointi aina muuttuisi edustamiseksi. Mikähän kellonaika se edes on ollut? Uudessa ohjeessa tältä huhulta kuitenkin katkaistaan siivet.

Sen määrittelyssä, onko tilaisuus markkinointia vai edustamista, ei ole väliä sillä seikalla, mihin kellonaikaan tilaisuus järjestetään. Pimeän näkölaitteita kannattanee esitellä yöllä ja oppikirjamateriaaleja illalla, kun opettajat eivät ole opettamassa. Ei ole erikseen määriteltyä kellonlyömää, jonka jälkeen tilaisuus muuttuisi edustukseksi – kokonaisuus ratkaisee.

Paljon on myös keskusteltu siitä, onko alkoholitarjoilu aina edustamista. Ohjeessa mainitaan, että tavalliset ruokajuomat ovat markkinointikulua. Käsittääkseni nyky-Suomessa on ihan tavallista ottaa ruuan kanssa vaikkapa lasiviiniä tai jopa tuoppi olutta. Alkoholitarjoilussa on kuitenkin hyvä muistaa tavanomaisuus ja kohtuullisuus (monestakin syystä).

Olisi mahdotonta luvata kategorisesti, että viinilasi lounaalla on aina markkinointia. Jos sommelier kipaisee viinikellarista hakemaan sen vanhimman ja pölyttyneimmän pullon, voi laskussa komeilla viinin kohdalla luku, joka ei ole ehkä tavanomainen… Sama koskee määrää – tuskin moni juo montaakaan puolenlitran kolaa tai tuoppia lounaalla?

Mikä siinä on niin vaikeata?

Edustamisen määrittely, kuten kovin moni muukin asia verotuksessa, on jätetty hyvinkin tulkinnan varaiseksi. Edustusmenoja koskeva lainsäädäntö on kuitenkin ollut voimassa ikuisuuksia, joten voisi luulla, että käytännöt olisivat jo vakiintuneet. Maailma kuitenkin muuttuu ja siinä sivussa markkinointi sekä edustaminen. 90-luvun erikoisuus voi olla vuoden 2014 tavanomaisuus. Kuitenkin edustusmenokäsitteen periaatteet ovat pysyneet samoina – nyt niitä vain sovelletaan uudenlaisiin tilanteisiin.

Lain tarkoituksena on aikoinaan ollut estää yrittäjän elantomenojen sujahtaminen yrityksen menoihin. Onkohan aika jo ajanut tämän tavoitteen ohi?

One thought on “Edustamista vai markkinointia?

Kommentointi on suljettu.