Mistä tunnet sä yrityksen?

Kokeilepa tätä. Mene osoitteeseen ytj.fi ja sieltä yrityshakuun. Valitse mikä tahansa yritys, vaikka työpaikan lounasruokala tai läheinen parturi-kampaamo ja syötä nimi hakukenttään. Jos sinulla on kuitti viimeisestä ostoksestasi yrityksessä, voit tehdä haun myös kuitissa näkyvällä y-tunnuksella. Saat nähtäväksesi yrityksen perustiedot: yritysmuodon, kotipaikan, osoitteen jne. Mutta lisäksi näet, mihin rekistereihin yritys on merkattu.

Kaikki suomalaiset yritykset löytyvät yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä. Tietopalvelu on ilmainen ja kaikkien käytössä. Löytyikö etsimäsi yritys?

Merkittäviä ovat (tietysti) Verohallinnon rekisterit: ennakkoperintärekisteri, arvonlisäverovelvollisten rekisteri ja työnantajarekisteri.

Mitä rekisteröintitiedot kertovat?

Ennakkoperintärekisterissä ovat yritykset, jotka harjoittavat elinkeinotoimintaa. Ennakkoperintärekisteröinti tarkoittaa, että yritys huolehtii verojen maksustaan eikä yrityksen palvelusta maksavan asiakkaan tarvitse pidättää veroa työkorvauksesta. Esimerkiksi, jos parturisi ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin, on sinun tehtävä pidättää maksusta vero ja tilittää se Verohallinnolle ja antaa lisäksi kausiveroilmoitus. Vero on siis pidätettävä työkorvauksesta, jota parturille hiusten leikkuusta maksettava korvaus on. Sen sijaan tavaraostoista ennakonpidätystä ei tarvitse toimittaa.

Arvonlisäverovelvollisten rekisterissä ovat kaikki arvonlisäverovelvolliset yritykset. Kuten kuvakaappauksesta näkee, arvonlisäverovelvollisuuksia on erilaisia, mutta ei tästä sen enempää. Jos lounasruokalasi liikevaihto on yli 8.500 euroa vuodessa, on se merkitty arvonlisäverovelvollisten rekisteriin ja se ilmoittaa ja tilittää asiakkailta perityt arvonlisäverot Verohallinnolle tavallisesti kuukausittain. Sitä ennen se on tietysti voinut vähentää ostoihinsa sisältyneet arvonlisäverot.

Jos lounasruokalassa työskentelee kaksi tai useampi henkilö vakituiseen, on sen ilmoittauduttava työnantajarekisteriin. Työnantajarekisteriin merkitty yritys tilittää työntekijöiden palkasta pidättämät verot ja sosiaaliturvamaksut Verohallinnolle useimmiten kuukausittain. Lisäksi yritys antaa vuosittain ilmoituksen, jossa se erittelee työntekijänsä ja näille maksetut palkat yms. sekä pidätetyt verot. Tämän ilmoituksen perusteella Verohallinto tekee henkilöiden esitäytetyn veroilmoituksen.

Tässä samalla voisin järjestää kilpailun: Minkä yrityksen rekisteröintitietoja tässä esittelin? Yrityksen perustamisvuosi on 1649, vaikka kaupparekisterimerkintä on 1800-luvun lopulta. Tietäjälle virtuaaliset kymmenen pistettä ja papukaijamerkki!

Ennakkoperintärekisteröintiin palaan vielä myöhemmässä kirjoituksessa. Mitä haluaisit tietää ennakkoperintärekisteröinnistä?

3 thoughts on “Mistä tunnet sä yrityksen?

    1. Hyvä Helena! Ihan oikeassa olet :) Fiskars taitaakin olla tällä hetkellä Suomen vanhin yritys. Mutta sinänsä mielenkiintoista, että tosiaan tuolta ytj:stä löytyy kaikkien Suomen yritysten tiedot – myös näiden erittäin suurten!

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.