Verottajako maantierosvo?

Perjantain Talouselämässä (13/2014) Olli Ainola kirjoittaa verottajan ryhtyneen maantierosvoksi, kun se on alkanut tarkastamaan suurten yritysten siirtohinnoitteluja. Taustalla on Verohallinnossa muutaman vuoden käynnissä ollut siirtohinnoitteluhanke. Hankkeen tarkoituksena on tarjota siirtohinta-asioissa ohjausta sekä suorittaa verovalvontaa. Ja erityisesti tavoitteena on ollut tarjota ohjausta.

Ainola kirjoittaa, että viime vuonna Verohallinto lopetti teeskentelyn ja ratsasi joka viidennen ison yrityksen. Ainolan mukaan Verohallinnon pääjohtaja retostelee hankkeen tuloksilla. Lehdistötiedotteemme mukaan viime vuonna valmistui 14 siirtohinnoittelua koskevaa tarkastusta, josta 11 johti verotettavan tulon oikaisuun. Tuloa lisättiin lähes 900 miljoonaa euroa.

Siirtohintahankkeen taustalla on strategian mukainen perusajatus verovajeen pienentämisestä. Verohallinto suorittaa perustehtäväänsä eli verottaa. Mikä ehkä on yllättävää, verovajeen pienentämiseen liittyy myös ohjaus. Hankkeessa on panostettu ja panostetaan koko ajan enemmän ohjaukseen. Ohjausta annetaan yrityksille ”henkilökohtaisesti” sekä suurempien asiakastilaisuuksien muodossa.

Harvoin mikään Verohallinnon hanke saa näin paljon huomiota kuin siirtohinnoitteluhanke on saanut. Verohallinto on kohdentanut siirtohinnoitteluun enemmän voimavaroja, koska ilmiön merkitys on viime vuosina kasvanut merkittävästi. Verohallinto ei ole muuttanut linjaansa siirtohinnoittelukysymyksissä, vaan on keskittänyt enemmän resursseja näiden valvontaan ja ohjaukseen. Luonnollisena seurauksena on ollut tapausten nouseminen julkisuuteen.

Verottaja verottaa

Verohallinnon perustehtävä on verojen kerääminen. Verohallinnon strategian mukaan verovajetta pyritään pienentämään merkittävästi. Perusajatuksena toimintamme taustalla on verotuksen toimittaminen oikean määräisenä ja oikeaan aikaan.


Lähde: Verohallinnon maine ja asiakastyytyväisyys 2013, TNS Gallup

Verovajeen pienentäminen ja asiakastyytyväisyys eivät ole ristiriidassa keskenään. Vuonna 2013 suoritetun asiakastyytyväisyystutkimuksen mukaan verojen merkitys Suomessa ymmärretään laajasti ja vielä niin, että Verohallinnon toimintaan luotetaan. Jälkimmäisestä merkillepantavaa on, että luottamus Verohallintoon on kasvussa.

Luottamus on molemminpuolista: verottajan mielestä suomalaiset ovat hyviä ja luotettavia veronmaksajia. Verottaja käyttääkin entistä enemmän aikaansa asiakkaiden ennakoivaan ohjaukseen ja neuvontaan jälkikäteisen valvonnan sijaan.

Verohallinnosta ei löydy sellaista tahtotilaa mitä Ainolan kirjoituksesta voisi päätellä. Siksi on vähintäänkin kyseenalaista väittää, että verottaja olisi hylännyt aikaisemmat toimintamallinsa ja ryhtynyt maantierosvoksi. Verottaja verottaa.

6 thoughts on “Verottajako maantierosvo?

 1. Bueno! Samoja ajatuksia tekstistä heräsi, mut samalla naureskelin sille. Ainolan kirjoitukset ko. palstalla ovat tyyliltään aina provosoivia, joten en niihin kovin kurttuotsaisesti suhtaudu. Mutta tarpeeksi kun ampuu, niin joskus osuu totuuden siemeneenkin.

  Ajatuksena blogin tyylistä tuli, että voisit pyrkiä enemmän henkilökohtaiseen otteeseen – miltä minusta tuntuu. Se voisi tuoda (katu-)uskottavuutta.

  Kirjoitit aiemmin, että kyse ei ole verottajan virallisista mielipiteistä, mutta tästä tekstistä tulee välillä mieleen verottajan virallinen puolustuspuhe. Yksikön ensimmäistä on vältelty ja käytetään lähteenä strategiaa ym.

  Kaikkihan tietää, että strategiat on jo tyyliltään kauniita sanoja, mutta miten hyvin mielestäsi onnistutaan sen toteuttamisesta? Tai kannattaako mielestäsi verottajaan luottaa ja miksi? Luulen, että tiedät paremmin kuin 99 % kansalaisista, jotka tohon kyselyyn vastasi. :)

  Tykkää

 2. Kiitos Lauri kommenteista! Blogi on tässä vielä ihan alkuvaiheessa ja kirjoituksetkin hakee uomiaan. Olen kanssasi samaa mieltä henkilökohtaisesta tyylistä: helpompi on piiloutua kirjoittamaan organisaation taakse kuin kirjoittaa reilusti, että minusta tuntuu.Ja joskus tekee mieli hieman puolustella verottajaakin, oma luottamus verottajaan on korkealla :)

  Strategian toteuttamisesta voisin kyllä jossakin vaiheessa kirjoittaa!

  Tykkää

 3. Hei Tiina,

  Myös minulle tuli blogia lukiessa ensimmäisenä ajatuksena mielikuva, että blogissa on kyse Verohallinnon tiedotuskanavasta. Myös minä esitän henkilökohtaisempaa otetta tekstiin, sillä blogikirjoitusten yhtenä tavoitteena näen lukijan haastamisen kommentoimaan kirjoittajan ajatuksia. Ja iso kiitos hyvin aktiivisesta postausotteesta!

  Tykkää

  1. Hei Kari! Osaltaan tämä varmastikin on tiedotuskanava, tarkoitus on myös nostella esiin omasta mielestäni tärkeitä/ajankohtaisia verotusasioita. Myös minä toivon, että blogi kehittyy tässä postausten lomassa niin, että saan sopivasti sitä henkilökohtaisuuttakin. Kiitos kommentistasi!

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.